Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
december
minden ami Siófok
Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben

Magazin

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki...

Mindent bevetnek Siófokon, hogy elűzzék a telet. A II. Siófoki Toros Partyra újra meghívták a mohácsi busókat, és a biztonság kedvéért...

„Mintha feléledtek volna a festmények”

Kultúra

„Mintha feléledtek volna a festmények”

December 7-én nyílt meg Démuth Réka Lilla festő, grafikus Siófoki arcok című kiállítása a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.

Csoportelsők a lányok

Sport

Csoportelsők a lányok

Csoportelső a Siófok KC, miután az EHF-kupában legyőzte idegenben 12 góllal a dán Herning-Ikast.

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont

Balaton

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy...

Helló tél! címmel forgalomélénkítő kampányt indított a Magyar Turisztikai Ügynökség: megyénkben hét szolgáltató – szálláshely,...

Magazin 2018. 12. 04.

Egyesületekkel vetélkedtünk

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
2018. november 20-án délután szokatlan rendezvényre került sor a Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház felnőttrészlegén.

Összegyűlt körülbelül 30 ember. Nők és férfiak. Azért jöttek össze, hogy egy jó hangulatú délután összemérjék tudásukat Siófok történetének elmúlt 50 évéről.

Előzményként tudniuk kell, hogy a várossá válás 50. évfordulójára találtuk ki többek közt, hogy az Egyesületeket „becsábítjuk” a könyvtárba egy vetélkedésre. 2018. év elején hirdettük meg, és kilenc csapattal indítottuk a három írásbeli fordulóból összeállított „tudásösszemérő és Siófokismerő” programunkat. Azok a csapatok, akik ezeket a fordulókat végig járták, és helyesen oldották meg a feladványokat meghívást kaptak az ominózus kedd délutánra. A három alkalom során a játékosok a város történelméből, irodalmi életéből, művészetéből, oktatásból és közéletéből kaptak feladatokat.

Azon a bizonyos kora délutánon a hét talpon maradt csapat letelepedett hét asztalhoz. Gyűrögették a papírjaikat, igyekeztek a jegyzeteikből kiolvasni még utoljára mindent. Csinosak voltak a hölgyek, elegánsak az urak. Öltözetük, eleganciájuk sugározta a tiszteletet, és a fontosság tudatát a vetélkedő iránt.

Ez elé az esemény elé nemcsak ők tekintettek várakozással, hanem kihívás volt nekünk, szervezőknek is. Iskolások, középiskolások részére, számára szerveztünk és bonyolítottunk már le több vetélkedőt. De olyan tiszteletreméltó embereknek, ahol már a sötét hajszálakat legyőzték az ezüstösek, nos, nekik még nem.

Igyekeztünk nyugtatni őket. Mély levegő, figyelünk a „játékvezetőre”, nem kapkodunk, suttogunk (mert a szomszéd asztalnak is füle (fülei) vannak,), csak nyugodtan. Megpróbáltuk a gyerekeknél alkalmazott technikákat bevetni. Hallgattak rá, sőt rászóltak egymásra, ha véletlenül hangosabban mondta ki a megfejtést valamelyikük.

A vetélkedő 8 több tematikájú feladatból állt, így volt benne:  

Ki írta? – Mi a címe? ; igaz-hamis állítások ;  dátumok és események párosítása; híres emberek kitalálása ; újságcikk alapján megítélni, hogy íródhatott-e 1968-ban a felolvasott részlet; körül írni a saját szavaival egy épületet, egy szobrot. Várta őket három puzzle, melyeken, ha jól rakták ki egy-egy helyszín volt látható (unoka segítsége ennél a feladatnál elkelt volna), és zenei bejátszás Kálmán Imre darabokból.

A feladatok természetesen időre zajlottak, és a helyes megfejtésekért pont járt.

A zsűri egyetlen hölgytagja, Hegyi Jenőné, Éva tanítónő-tanárnő a Vak Bottyán iskolából, Deák István, amatőr-helytörténészbúvá. Navrasics Endre zsűrielnök, intézményvezető, Aranypart Kollégium. Takács Attila, tanár, Aranypart Kollégium.

Minden második feladat után, megosztottuk a helyes megoldásokat a csapatokkal. A résztvevők nagyon koncentráltak minden feladatra. Öröm volt nézni, ahogy önkéntelenül is játszottak. Felhőtlenül, de nagyon komolyan. Nem volt egymásra mutogatás, a másik figyelése. Az utolsó feladat már pihentető volt. Kálmán Imre dallamaira páran dalra is fakadtak, miközben azt igyekeztek kitalálni, hogy melyik darabban énekelhették. Szünetben, a zene mellett a Royal Pékség által felajánlott aprósütemények mind elfogytak (jó munkában megéheznek az emberek).

A zsűri a vetélkedő alatt szorgalmasan jegyzetelt, összeadta a pontszámokat. Pontozták a csapatok által beküldött saját készítésű címert, és a bemutatkozó írásokat. Rendkívül lojálisak voltak, mindenki maximum pontszámot kapott.

Az izgalom újra a tetőfokára hágott, amikor megkértük őket, hogy foglaljanak helyet az asztaloknál. A zsűri elnöke, Navrasics Endre rövid beszédében kifejtette, hogy minden elismerése az övüké. Csatlakozom mellé én is. A legnagyobb tisztelet jár ezeknek a hölgyeknek és uraknak, hogy volt bátorságuk, erejük és idejük tisztességgel, figyelemmel, türelemmel végig menni és eljutni a célig.

A cél: 2018. november 20., a vetélkedő napja.

Erre a napra külön oklevelet, emléklapot készítettünk. Mindegyik csapat, minden egyes tagja ajándékcsomagot kapott, melyet a bírálóbizottság elnöke adott át.

A vetélkedőn részt vett csapatok:

Cukorbetegek Egyesületének Cuki nevű csapata: Bakos Józsefné, Csajági Józsefné, Németh Istvánné, Bíró László.

Muki csapat: Bazsó Józsefné, Balláné Solti Edit, Ozsváth Katalin, Horváth Gyula. Póttag: Szemmer Margit.

Nők a Balatonért Egyesület: Deveczné Orosz Márta, Hajsó Zora, Mizerák Beáta, Szilák Ferencné. Póttag: Berlinger Ágnes.

Nőklub Egyesülete I. számú csapata: Győri Jánosné, Karle Péterné, Olasz Erzsébet. Kapinyáné Víg Ilona. Póttag: Solymosi Gyuláné.

Nőklub Egyesület II. csapata: Balassa Béláné, Bogdán Istvánné, Juhász Jánosné, Radnai Ágnes. Póttag: Zieger Bertalanné.

Rákellenes Liga: Aradics Antalné, Bíró Józsefné, Kocsis Józsefné, Stang Mátyásné. Póttag: Csohánné dr. Kovács Anna.

Vesebetegek Siófoki Egyesülete: Benke Lászlóné, Moór Béláné, Nagy Józsefné, Tímár Gyuláné. Póttag: Tóth Gyuláné.

Ezekről az emberekről csak, és kizárólag a legnagyobb tisztelettel tudok beszélni, írni. Nem sajnálták az időt, a fáradtságot a felkészülésre. A kitartásuk, a szorgalmuk, az alaposságuk, az olvasottság, a tudás magába szívása példaértékű. Remélem, hogy jövőre ismét a részesei lehetünk annak az élménynek, amit adtak és élvezhetjük a társaságukat.

Jó egészséget kívánok nekik!, és Készüljenek!, mert jövőre kevesebb évszámmal, de vetélkedünk!

Köszönöm a zsűri hozzáállását, a munkáját, a türelmét. Köszönöm Deák István úr elismerő szavait, amikor azt mondta: ”Csak egy hiba van a dologban. Hogy nem én találtam ki.” Bizakodom benne, hogy 2019-ben elismételi ezt a mondatot (ha esetleg elfelejtené, leírtuk). Köszönöm Csizmadia Tünde, könyvtáros kolléganőnek a feladatok összeállítását, a kommunikációt a csapatokkal. Köszönöm munkatársaimnak, hogy kérés nélkül és élvezettel segítettek a lebonyolításban. Köszönön Siófok Város Önkormányzat könyv felajánlásait. Köszönöm, a Tourinform iroda ajándékait. Köszönöm, a Royal Pékség aprósüteményeit.

Laki Judit

 

 

                                                                           

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Siófok a turisztikai élvonalban

2019. 02. 11.

Siófok a turisztikai élvonalban
A jubileumi programoknak és az intenzív marketingkommunikációnak köszönhetően 2018 kiemelkedően sikeres éve volt a városnak. Egymilliónál több látogató, tizenkét nagyrendezvény és egy 50 éves születésnap – mozgalmas év áll mögöttünk. A Balaton legnagyobb városa a fiatalok mellett egyre több családot vonzott, hiszen az egész évben zajló programokkal mindenkit igyekezett megszólítani Siófok. Az idei évben is új rendezvényekkel, és a már megszokott színvonalú programokkal várjuk látogatóinkat, hogy továbbra is minden korosztály számára vonzó úti cél legyen városunk.
Részletek »

Születésnapi köszöntő

2019. 02. 07.

Születésnapi köszöntő
100. születésnapja alkalmából köszöntötte a városvezetés Varga Jánosnét (született Seer Magdolna).
Részletek »

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben

2019. 01. 28.

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben
Mindent bevetnek Siófokon, hogy elűzzék a telet. A II. Siófoki Toros Partyra újra meghívták a mohácsi busókat, és a biztonság kedvéért kiszebábot is égetnek, ami vasárnap a Balaton jegén végzi, hátha az megolvad.
Részletek »

Pályaorientációs nap a siófoki gimnáziumban

2019. 01. 21.

Közel 20 egyetem és főiskola, valamint különböző szakmák képviselői tartottak előadásokat a Siófoki Perczel Mór Gimnázium pályaorientációs napján a gimnázium diákjainak január 21-én.
Részletek »

Reflektorfényben az Anyukák

2019. 01. 19.

Családias, oldott hangulatban zajlott a Sió Paktum Foglalkoztatási Projekt 3. „Anya Ügyes!” workshopja! A Siófok és térsége Paktumirodában ezen a napon az anyukák szó szerint is reflektorfénybe kerülhettek egy-egy önéletrajzba kerülő jó minőségű fotó elkészülése erejéig.
Részletek »

Az egészséges táplálkozással ismerkedtek meg a siófoki gimnázium diákjai

2019. 01. 18.

Az egészséges táplálkozással ismerkedtek meg a siófoki gimnázium diákjai
Az egészségtudatos táplálkozással, a változatos és egészséges étrend fontosságával, valamint környékbeli termelők termékeivel ismerkedhettek meg a Siófoki Perczel Mór Gimnázium diákjai és pedagógusai a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Itthonról Otthonra című programsorozatának keretében január 10-én.
Részletek »

Hajósok töltik meg a szakképző fedélzetét

2019. 01. 05.

Hajózási technikus képzés indul Siófokon február negyedikétől. A Balatoni Hajózási Zrt. hajóin a gyakorlati képzést és a Siófoki Szakképzési Centrum Baross tagintézményében az elméleti ismereteket sajátítják el a tanulók.
Részletek »
Még több magazin cikk

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom

2019. 01. 31.

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom
A Seuso-kincs ezüstedényeinek történetéről tartott előadást Mráv Zsolt, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze január 24-én a siófoki BRTK Könyvtárban.
Részletek »

„Mintha feléledtek volna a festmények”

2019. 01. 08.

„Mintha feléledtek volna a festmények”
December 7-én nyílt meg Démuth Réka Lilla festő, grafikus Siófoki arcok című kiállítása a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.
Részletek »

Sorsok, helyek, történetek a Balaton mellől

2018. 12. 24.

Sorsok, helyek, történetek a Balaton mellől
Két évtizede kutatja a Balaton történetét, három könyve jelent meg a tóról, most a Balatonról, a tóhoz kötődő személyekről, helyekről ír könyvet Kovács Emőke. A kaposvári származású író Balatoni impressziók című kötete 2019 májusában jelenik meg.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont

2019. 01. 27.

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont
Helló tél! címmel forgalomélénkítő kampányt indított a Magyar Turisztikai Ügynökség: megyénkben hét szolgáltató – szálláshely, fürdő, kulturális központ – kapcsolódott a programba, országosan 177 helyen várják január közepétől február végéig speciális ajánlatokkal és kedvezményekkel a belföldi utazókat.
Részletek »

Elindult az idei balatoni területi horgászjegyek értékesítése

2019. 01. 26.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. elérhetővé tette a saját rendszerében a 2019-es balatoni területi jegyek értékesítési lehetőségét – olvasható a cég honlapján, amely arra is figyelmezetet, hogy érdemes az engedélyt vásárolni akaróknak előbb az oldalon tájékozódni.
Részletek »

Aggastyán sirályt kaptak lencsevégre Siófokon

2019. 01. 25.

Aggastyán sirályt kaptak lencsevégre Siófokon
A magyarországi adatbázisban található legöregebb dankasirályt fotózta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Dél-Balatoni Csoportjának egyik tagja, Főnyedi Elemér hétfőn Siófokon.
Részletek »

Június első hétvégéjén lesz a Nemzeti Regatta a Balatonon

2019. 01. 23.

A Bahart idén már negyedik alkalommal rendezi meg a Nemzeti Regattát – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválját. Az előkészületek megkezdődtek, már zajlik a települések nevezése – írja sajtóközleményében a Balatoni Hajózási Zrt.
Részletek »

Csobbanva és vitorlázva intenek búcsút az óévnek

2018. 12. 30.

Ma már nem csupán néhányak nem mindennapi szokása karácsonykor vagy szilveszterkor szállodában pihenni, egyre többen döntenek így. A somogyi szállodák telt házzal várták az év végi ünnepeket.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Országos döntőbe jutott a siófoki csapat

2019. 02. 10.

Országos döntőbe jutott a siófoki csapat
A B33 Kosárlabda Diákolimpia Somogy megyei döntőjében diadalmaskodott a siófoki csapat Kaposváron.
Részletek »

Két saját nevelésű fiatal is a felnőtt kerettel készül tavasszal

2019. 02. 09.

A Siófoki Bányász SE U19-es csapatának két tehetsége, Lapos Máté és Török Dávid a felnőttekkel edz majd a tavasz folyamán. Mindkettőjüknek ki lett váltva a kettős versenyengedély, így akár be is mutatkozhatnak NB II-ben!
Részletek »

Csoportelsők a lányok

2019. 02. 08.

Csoportelsők a lányok
Csoportelső a Siófok KC, miután az EHF-kupában legyőzte idegenben 12 góllal a dán Herning-Ikast.
Részletek »

Siófok KC: már háromból három!

2019. 01. 22.

Nem fékeznek a Siófokiak; az Ikast és a Metzingen után a svéd bajnok Sävenhofot is legyőzték az EHF kupa csoportkörének harmadik fordulójában! Dedu ellenállhatatlan volt a kapuban, a Böhme, Aoustin duó pedig tizennégy góllal „kedveskedett” a vendégeknek.
Részletek »

IV. Mikulásfutás és Motoros Mikulás felvonulás

2019. 01. 11.

Motoros Mikulások felvezetésével rajtolt el a IV. Mikulásfutás közel 200 résztvevője december 8-án, a siófoki Fő téren.
Részletek »

Kerékpárral tekertek át az új évbe

2019. 01. 10.

Kerékpárral tekertek át az új évbe
A Siófoki Kerékpáros Sport Club hagyományteremtő céllal és Siófok születésnapja alkalmából szervezte meg a „Tekerjünk át együtt az új évbe!” elnevezésű rendezvényét.
Részletek »

Az év sportolói

2019. 01. 09.

Az év sportolói
A BÚÉK Siófok 2019 sportévzárón a hagyományokhoz híven díjátadó gálával, sportmérkőzésekkel, pezsgőfutással búcsúztatták a 2018-as évet a sportos siófokiak.
Részletek »

Cipőosztás a Kosársulinál

2018. 11. 24.

Cipőosztás a Kosársulinál
Több mint kétmillió forint értékben ajándékozott sportcipőket játékosainak a Siófoki Kosársuli Egyesület. A fiatalok emellett kiváló minőségű melegítőket is kaptak, szintén ingyen.
Részletek »
Még több sport cikk