Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
február
minden ami Siófok
Siófok a turisztikai élvonalban

Magazin

Siófok a turisztikai élvonalban

A jubileumi programoknak és az intenzív marketingkommunikációnak köszönhetően 2018 kiemelkedően sikeres éve volt a városnak....

Muzsinszki kiállítás Siófokon

Kultúra

Muzsinszki kiállítás Siófokon

A napokban nyílt meg a Muzsinszki Nagy Endre magángyűjtemény festményeiből álló kiállítás a siófoki Kálmán Imre Emlékházban. Idén...

Siófoki asztaliteniszezők sikerei

Sport

Siófoki asztaliteniszezők sikerei

Február 14-17. között rendezték a 2018/2019-es tanév Asztalitenisz Országos Döntőjét, Karcagon, melyen a siófoki diákok kiemelkedő...

Nagy kitörési pont lehet az elektromos bicikli a bringaturizmusban

Balaton

Nagy kitörési pont lehet az elektromos...

„Valószínű, amikor pár évtized múlva visszagondolunk erre az időszakra, azt fogjuk gondolni, hogy a bringaturizmusban a legnagyobb...

Magazin 2019. 03. 10.

Zöld környezet és kék Balaton

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Földi, vízi és levegőbeli értékeink védelmében február 19-én egy találkozót szervezett a siófoki BRTK Könyvtár a környék, az ország könyvtárai és mindenki más számára, aki fontosnak tartotta a témát.

Az összeállítás során szerettük volna, ha bemutatkoznak azok az intézmények, akik úgy szervezik, rendezik munkahelyüket, hogy az minden „ízében” kiszolgálja a természet, a környezet védelmét. A találkozó ötlete Pusztai Fruzsina munkatársunk fejéből pattant ki, és egy jó ötlet mellé az intézmény „gazdája” is mellé áll. Így, és a könyvtár munkatársainak közös munkájával sikerült véghezvinni. Ez közös produkció volt! Szép munka! A meghívott előadók körét úgy szerveztük, hogy a szakmai előadók mellett azon intézmények is megjelenjenek, akiknek nagy szerepük van a Balaton és a környezetének védelmében. A rendezvényt nyilvánossá tettük, mert olyan témákat, előadókat sikerült megnyernünk, akik mondanivalója szélesebb körben is érdekes lehet. Elsősorban a fiatalabb generációt készültünk megnyerni.

Az előadások sorát G. Tóth László, a Balatoni Limnológiai Intézet igazgatója nyitotta. Bemutatkozó előadásában az intézmény történetét, szerepüket a Balaton életében, munkájukat és infrastruktúrájukat tárta elénk élvezetes előadásmóddal kísérve. Az igazgató urat az intézet vegyész munkatársa követte, Molnár Éva személyében, aki egy igen kényes témát hozott magával. A gyógyszerek által okozott szennyeződés felkavarta az állóvizet, a Balaton vize mellett. A vegyész hölgy tudományos megalapozottsággal, részletesen bemutatta a vízbe kerülő sokféle gyógyszer maradványainak hatását Balaton vizére. Az a törekvés is bemutatásra került, hogy miképpen igyekeznek ezt megelőzni, kikerülni és megoldani a problémát.

Kenéz István, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársának előadásában a parkban folyó természetvédelmi programokat, az iskolás csoportok számára tervezett természetismereti, -védelmi foglalkozásokat mutatta be. A park sokrétű lelkiismeretes munkával igyekszik az embert bevinni a természetbe, és elérhető közelségbe hozni kisebbek-nagyobbak számára. Fő célkitűzésük a környeztettudatos gondolkodás „meghonosítása”.

Dr. Dubniczky Zsolt könyvtáros a könyvtár zöldkönyvtárrá válásának rögös útját jártuk végig. Összefogás, kitartás és elkötelezettség nélkül nem sikerülhet. Persze, azért a pályázat és egyéb támogatás jól jöhet. Itt kaptunk arra kérdésre választ, hogy mi a Zöld Könyvtárak célja. A környezettudatosság erősítése, a természeti értékeink védelme szolgálatába állítani a kultúrát, a tudományt a könyvtár lehetőségeit figyelembe véve. Ökosarkok kialakítása, szerzeményezéskor hangsúlyosak a környezetvédelemmel foglalkozó szakirodalmak, de ide tartoznak azon irodalmak is, melyek a zöld környezet kialakítását segítik a polgárok környezetében.

Az óbudai Platán Könyvtár vezetője az intézményében lezajlott és folyamatosan zajló zöld környezet, természettudatos, környezetvédelem érdekében tett és teendőiket foglalta össze. Ide az intézményük energiahordozóinak környezetbarát technológia kiépítésével óvják a környezetet, és ahogy kiderül a költségeiket is. De sok érdekes tanácsot, és ötletet tudtunk kihalászni Szépvölgyi Katalin, igazgató asszony előadásából.

Óbudát követte a Nők a Balatonért Egyesület vezetője, Szauer Rózsa. A NABE fő cékitűzése a Balaton védelme, és ezért nem riadnak vissza semmitől. Minden olyan rendezvényen ott vannak, ahol előtűnik a természetvédelem, a környezetvédelem. Balaton környéki csoportjaik, a siófoki, a fonyódi, a keszthelyi és a többiek szoros kapcsolatban állnak egymással és segítik, többek közt a könyvtárak rendezvényeit is. Ismét a könyvtáros igazgató számolt be a környezettudatos infrastrukturális fejlesztéseikről. Keszthelyről érkezett  Pappné Beke Judit, aki a kerékpárbarát munkahely Retro farsang a Bottyánban cím eléréséről, az öko-vetélkedőik mellett, beszámolt a napkollektorok, energiatakarékos izzók környezetre és költségvetésre gyakorol hatásairól. A napot Nász János, a tatabányai könyvtár környezetvédelmi referense zárta. Ők már hosszú évek óta működnek zöld könyvtárként.

Ötleteivel, tapasztalataival gazdagodhattunk.Nem feledkezhetünk meg az ezen a napon részt vett hallgatóságról sem. Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a Zöld Környezet – Kék Balaton napon. Köszönöm a diákoknak is a részvételt, a középiskolásoknak és az általános iskolásoknak is. A rendezvényre a Krúdy Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai által készített falatkákkal láttuk vendégül előadóinkat. Az alkalomhoz illő, méltó tálat készítettek. Köszönöm! A Zöld Környezet – Kék Balaton napon mindenki egy kis zacskó virágmaggal térhetett haza, hogy emlékezetes maradjon számára a nap és Siófok.

Laki Judit igazgató
BRTK Könyvtár

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Téli Portya

2019. 02. 17.

Téli Portya
A 466. számú Magyar Tenger Cserkészcsapat február első hétvégéjén megtartotta évkezdő programját, a Téli Portyát Nagyberényben.
Részletek »

Siófok a turisztikai élvonalban

2019. 02. 11.

Siófok a turisztikai élvonalban
A jubileumi programoknak és az intenzív marketingkommunikációnak köszönhetően 2018 kiemelkedően sikeres éve volt a városnak. Egymilliónál több látogató, tizenkét nagyrendezvény és egy 50 éves születésnap – mozgalmas év áll mögöttünk. A Balaton legnagyobb városa a fiatalok mellett egyre több családot vonzott, hiszen az egész évben zajló programokkal mindenkit igyekezett megszólítani Siófok. Az idei évben is új rendezvényekkel, és a már megszokott színvonalú programokkal várjuk látogatóinkat, hogy továbbra is minden korosztály számára vonzó úti cél legyen városunk.
Részletek »

Születésnapi köszöntő

2019. 02. 07.

Születésnapi köszöntő
100. születésnapja alkalmából köszöntötte a városvezetés Varga Jánosnét (született Seer Magdolna).
Részletek »

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben

2019. 01. 28.

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben
Mindent bevetnek Siófokon, hogy elűzzék a telet. A II. Siófoki Toros Partyra újra meghívták a mohácsi busókat, és a biztonság kedvéért kiszebábot is égetnek, ami vasárnap a Balaton jegén végzi, hátha az megolvad.
Részletek »

Pályaorientációs nap a siófoki gimnáziumban

2019. 01. 21.

Közel 20 egyetem és főiskola, valamint különböző szakmák képviselői tartottak előadásokat a Siófoki Perczel Mór Gimnázium pályaorientációs napján a gimnázium diákjainak január 21-én.
Részletek »

Reflektorfényben az Anyukák

2019. 01. 19.

Családias, oldott hangulatban zajlott a Sió Paktum Foglalkoztatási Projekt 3. „Anya Ügyes!” workshopja! A Siófok és térsége Paktumirodában ezen a napon az anyukák szó szerint is reflektorfénybe kerülhettek egy-egy önéletrajzba kerülő jó minőségű fotó elkészülése erejéig.
Részletek »
Még több magazin cikk

A csillagos égbolt és a kultúrház titkai

2019. 02. 21.

A csillagos égbolt és a kultúrház titkai
A Kálmán Imre Kulturális Központ munkatársainak segítségével a kultúrház, az Utazó Planetárium csapata által pedig a Naprendszer rejtelmeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők a Kultúrházak éjjel-nappal című rendezvényen.
Részletek »

Muzsinszki kiállítás Siófokon

2019. 02. 20.

Muzsinszki kiállítás Siófokon
A napokban nyílt meg a Muzsinszki Nagy Endre magángyűjtemény festményeiből álló kiállítás a siófoki Kálmán Imre Emlékházban. Idén a Siófokhpz kötődő művész nem vallási témájú festményeit állították ki, melyeket április 27-ig lehet megtekinteni.
Részletek »

Egy csepp természet a KIKK-ben

2019. 02. 15.

Egy csepp természet a KIKK-ben
Egy csepp természet címmel nyílt meg Gazdagné Varga Judit és Ráczi Zoltán fotókiállítása február 7-én a Kálmán Imre Kulturális Központ galériáján.
Részletek »

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom

2019. 01. 31.

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom
A Seuso-kincs ezüstedényeinek történetéről tartott előadást Mráv Zsolt, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze január 24-én a siófoki BRTK Könyvtárban.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Hárommilliárd forintból fejlesztik a balatoni szabadstrandokat

2019. 03. 01.

Folytatódik a strandfejlesztési program a Balatonnál. Idén három milliárd forintból korszerűsíthetik a szabadstrandokat a tóparti települések. A tervezet szerint a pályázati forrásból az infrastruktúra fejlesztése mellett jut családbarát vízi attrakciókra létrehozására is.
Részletek »

Nagy kitörési pont lehet az elektromos bicikli a bringaturizmusban

2019. 02. 28.

Nagy kitörési pont lehet az elektromos bicikli a bringaturizmusban
„Valószínű, amikor pár évtized múlva visszagondolunk erre az időszakra, azt fogjuk gondolni, hogy a bringaturizmusban a legnagyobb kitörési pont az e-bike, vagyis az elektromos bicikli volt” – nyilatkozta Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a hirbalaton.hu-nak.
Részletek »

Tavaszodik, egy órával tovább jár a balatoni komp

2019. 02. 24.

A tavasz közeledtének egyik biztos jele, hogy hosszabbodik a Szántód és Tihany között óránként közlekedő balatoni komp üzemelésének ideje. Az igazi tavasz a kompmenetrendben március 15-től kezdődik majd, amikor ismét 40 percenként indulnak a járatok.
Részletek »

Rekordév: tízmilliárdos bevétellel zártak a somogyi szállodák

2019. 02. 18.

Rekordév: tízmilliárdos bevétellel zártak a somogyi szállodák
Ismét jó évet tudhatnak maguk mögött a somogyi szállásadók, 2018-ban is százezrével fordultak meg a turisták a megyében. Tavaly is a nyári főszezon volt a legjobb a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.
Részletek »

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont

2019. 01. 27.

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont
Helló tél! címmel forgalomélénkítő kampányt indított a Magyar Turisztikai Ügynökség: megyénkben hét szolgáltató – szálláshely, fürdő, kulturális központ – kapcsolódott a programba, országosan 177 helyen várják január közepétől február végéig speciális ajánlatokkal és kedvezményekkel a belföldi utazókat.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Idegenben verték a címvédőt a Kosársulisok

2019. 03. 03.

Idegenben verték a címvédőt a Kosársulisok
Az utóbbi időszakban hármas győzelmi sorozaton van túl a Siófoki Kosársuli Egyesület. A legutóbbi rangadón Kaposváron 14 ponttal verték a címvédőt. A csapat jelenleg a második helyen áll.
Részletek »

Siófoki asztaliteniszezők sikerei

2019. 02. 23.

Siófoki asztaliteniszezők sikerei
Február 14-17. között rendezték a 2018/2019-es tanév Asztalitenisz Országos Döntőjét, Karcagon, melyen a siófoki diákok kiemelkedő eredményeket értek el.
Részletek »

Távírász bajnokságot nyert a Siófoki Rádióklub csapata

2019. 02. 22.

Távírász bajnokságot nyert a Siófoki Rádióklub csapata
Február elején rendezték meg a Puskás Tivadar Budapest távírász bajnokságot a Távközlési Technikumban Budapesten. Mint több évtizede, a Siófoki Rádióklub csapata lett az első.
Részletek »

Országos döntőbe jutott a siófoki csapat

2019. 02. 10.

Országos döntőbe jutott a siófoki csapat
A B33 Kosárlabda Diákolimpia Somogy megyei döntőjében diadalmaskodott a siófoki csapat Kaposváron.
Részletek »

Két saját nevelésű fiatal is a felnőtt kerettel készül tavasszal

2019. 02. 09.

A Siófoki Bányász SE U19-es csapatának két tehetsége, Lapos Máté és Török Dávid a felnőttekkel edz majd a tavasz folyamán. Mindkettőjüknek ki lett váltva a kettős versenyengedély, így akár be is mutatkozhatnak NB II-ben!
Részletek »

Csoportelsők a lányok

2019. 02. 08.

Csoportelsők a lányok
Csoportelső a Siófok KC, miután az EHF-kupában legyőzte idegenben 12 góllal a dán Herning-Ikast.
Részletek »

Siófok KC: már háromból három!

2019. 01. 22.

Nem fékeznek a Siófokiak; az Ikast és a Metzingen után a svéd bajnok Sävenhofot is legyőzték az EHF kupa csoportkörének harmadik fordulójában! Dedu ellenállhatatlan volt a kapuban, a Böhme, Aoustin duó pedig tizennégy góllal „kedveskedett” a vendégeknek.
Részletek »
Még több sport cikk