Magazin
Az első magyar kutatónő, aki az Antarktiszon...
Csaknem ötven év után húzta haza a szíve Siófokra.
Csaknem ötven év után húzta haza a szíve Siófokra.
Kálmán Imre-fotókiállítás nyílt a világhírű operettkomponista születésnapján, október 24-én a KIKK előtti téren. November 26-ig...
Turizmus, 2020: a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma alapján Balatonfüred áll az élen, de ha a magánszálláshelyekét is...
A közétkeztetés kezdete című roadshown, március 26-án a Perczel Mór Gimnázium éttermében ételkóstolón, valamint előadáson vehettek részt az érdeklődő szülők és pedagógusok, intézményvezetők. A Hungast-csoport országos kampányának célja felhívni a figyelmet arra, hogy a közétkeztetés megújításában minden érintettnek, így a pedagógusoknak, a családnak is nagy szerepe van. Páger Zsolt, a Hungast üzletfejlesztési igazgatója kifejtette, hogy az egészséges táplálkozásra nevelés kapcsán a közétkeztetés mellett a szülőknek és a pedagógusoknak is egyaránt nagy a felelősségük.
Az igazgató előadása során a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló rendelet (37/2014. IV.30. EMMI rendelet) alapján mutatta be a résztvevőknek, hogy milyen gyakorisággal, milyen mennyiségben és minőségben készíthetik el, majd szolgálhatják fel az egyes élelmiszereket a bölcsődék és iskolák menzáin.
A rendelet szerint a közétkeztető kötelessége, hogy az étkezésekhez étlapot készítsen, amely tartalmazza a számított energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukor-, valamint sótartalmát és az allergén összetevőket is. Az étlapot az egyes intézményeknek jól látható helyen kell kifüggeszteniük.
A gyermekek számára naponta biztosítandó élelmiszerek közé tartoznak a zöldségek, gyümölcsök, a gabona alapú élelmiszerek, illetve a tej- és tejtermékek. A só felhasználással kapcsolatban a rendelet bizonyos korlátozásokat ír elő, és tartalmazza a meghatározott, korosztályokra vonatkozó értékeket. Az ételek készítésénél jódozott konyhasó használható, a tálalókonyhán az ételekhez további só és cukor nem adható. A szabályozás célja a bevitt só- és cukormennyiség csökkentése, hogy az ennek kapcsán kialakulható betegségek elkerülhetőek legyenek. A sótartalom mellett a húskészítmények zsírtartalmával kapcsolatban szintén meghatározott előírások vannak. A közétkeztetésben nem adható a gyerekeknek szénsavas vagy cukrozott üdítő, szörp, és a főzés során nem használható baromfi- és sertészsír az 1-6 éves korosztály számára készülő ételeknél.
Páger Zsolt a rendezvény alkalmával az előadáson kívül kitért a múlt hét szerdán történt menzai esetre az intézményekben felszolgált avas, kellemetlen illatú pirított burgonya kapcsán. Az ellenőrzések, laborvizsgálatok során kiderült, hogy a pirított burgonya érzékszervi nem megfelelőségét vélhetően az ahhoz felhasznált étolaj okozta. Ugyanezen gyártó cég étolajából az előző hét végén, a Hungast-csoport konyháján pirított tarhonyát is készítettek, melynek a burgonyához hasonló avas íze lett. A szakemberek az olajból szintén mintát vettek, a laborvizsgálat eredménye jelenleg folyamatban van, a gyártó étolaját a vizsgálatok lezárultáig zárolták a hazai piacon.
Milei Barbara
2021. 01. 23.
2021. 01. 12.
2020. 12. 24.
2020. 12. 20.
2020. 12. 06.
2020. 11. 11.
2020. 10. 04.
2020. 09. 12.
2020. 08. 16.
2020. 07. 25.
2020. 06. 25.
2020. 05. 10.
2020. 04. 05.
2020. 02. 24.
2020. 02. 23.
2020. 02. 21.
2020. 01. 31.
2020. 01. 27.
2020. 01. 11.
2019. 12. 27.
2019. 12. 14.
2019. 12. 14.
2019. 11. 11.
2019. 10. 28.
2019. 10. 26.
2019. 10. 25.
2019. 10. 21.
2019. 10. 12.
2019. 10. 08.
2019. 10. 06.
2019. 10. 04.
2019. 10. 03.
2019. 10. 01.
2019. 09. 23.
2019. 09. 20.
2019. 09. 19.
2019. 09. 18.
2019. 09. 16.
2019. 09. 15.
2019. 09. 08.
2019. 09. 02.
2020. 10. 29.
2020. 07. 09.
2020. 05. 06.
2020. 02. 19.
2020. 01. 29.
2020. 01. 28.
2020. 01. 18.
2019. 12. 18.
2019. 12. 14.
2019. 10. 27.
2019. 10. 22.
2019. 10. 11.
2019. 10. 10.
2019. 09. 26.
2019. 09. 25.
2019. 09. 24.
2019. 09. 22.
2019. 09. 21.
2019. 09. 17.
2019. 09. 13.
2019. 09. 12.
2019. 09. 09.
2021. 01. 23.
2020. 11. 30.
2020. 08. 31.
2020. 03. 10.
2020. 03. 03.
2020. 02. 07.
2020. 01. 19.
2019. 11. 10.
2019. 11. 06.
2019. 11. 05.
2019. 11. 03.
2019. 11. 02.
2019. 10. 29.
2019. 10. 19.
2019. 10. 05.
2019. 09. 14.
2019. 09. 11.
2019. 09. 07.
2019. 08. 30.
2019. 08. 23.
2019. 08. 22.
2019. 08. 15.
2019. 08. 14.
2021. 01. 11.
2020. 12. 13.
2020. 10. 29.
2020. 10. 17.
2020. 09. 27.
2020. 09. 13.
2020. 08. 26.
2020. 08. 24.
2020. 08. 16.
2020. 08. 09.
2020. 08. 02.
2020. 07. 23.
2020. 07. 11.
2020. 06. 22.
2020. 05. 04.
2020. 04. 09.
2020. 03. 17.
2020. 03. 07.
2020. 02. 18.
2020. 02. 09.
2020. 02. 02.
2020. 01. 26.
2020. 01. 22.
2020. 01. 21.
2020. 01. 12.
2020. 01. 10.
2020. 01. 09.
2020. 01. 05.
2019. 12. 14.
2019. 11. 07.
2019. 10. 23.
2019. 10. 20.
2019. 08. 25.
2019. 08. 06.
2019. 07. 31.
2019. 07. 28.
2019. 06. 27.
2019. 06. 13.
2019. 05. 31.
2019. 05. 23.
2019. 05. 14.
2019. 04. 22.
2019. 04. 06.