Magazin
Az első magyar kutatónő, aki az Antarktiszon...
Csaknem ötven év után húzta haza a szíve Siófokra.
Csaknem ötven év után húzta haza a szíve Siófokra.
Kálmán Imre-fotókiállítás nyílt a világhírű operettkomponista születésnapján, október 24-én a KIKK előtti téren. November 26-ig...
Turizmus, 2020: a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma alapján Balatonfüred áll az élen, de ha a magánszálláshelyekét is...
Ahogy azt már korábbi beszámolónkban megírtuk, szerkesztőségünk végigjárta a siófoki strandokat az Ezüstparttól egészen az Aranypartig, és ha már strandon jártunk, nem hagyhattuk ki azt sem, hogy a strandbüfék kínálatából csemegézzünk. A tipikusnak mondható strandételeket mindenhol megtaláltuk, de ezen kívül számos ínyenc vagy éppen extra fogást fedeztünk fel utunk során.
Az Ezüstpart Hotel mögötti hagyományos strand büfénél megtapasztaltuk, hogy az édesszájú vendégeknek nem kell beérniük a palacsintával, mert már a lángosból is készül lekváros vagy nutellás változat. A parton a vitorlás kikötő felé tovább sétálva nem éppen szokványos szörf bárra bukkantunk. A déli parton egyedi Hang Loose Bar frissítő kínálata mellé helyben megrendelhettük az egyik zamárdi étterem pizzáját.
A Baross Gábor Szakközépiskola mögötti strandnál hétköznaphoz képest szintén rengetegen fürödtek a parton. A májusban megnyitott strandbüfé dolgozói két rendelés közt megjegyezték, a Balaton parton csak időjárásfüggő a forgalom, jó időben hétvégén és hétköznap egyaránt sokan strandolnak. A két évvel ezelőtt felújított Part Büfé minden kasszájánál szintén hosszú sor állt, vitték a lángost, a palacsintát. Kérdésünkre az egyik felszolgáló elárulta, a büfé titka és különlegessége a strandételek széles kínálatában rejlik.
Következő célállomásunkon, az Újhelyi strandon szétnézve hirtelen azt sem tudtuk, melyik büfénél kezdjük el a sort. Nem túlzásként állítjuk, hogy a legtöbb strandbüfé, és ezáltal a legváltozatosabb kínálat itt található meg egy helyen. A vízi csúszdánál egy-két csúszásra, vagy éppen egy teljes napra válthattunk jegyet, és rögtön utána kipróbálhattuk a csúszda aljánál a palacsintát, gofrit, főtt kukoricát, és a büfé idei újdonságát, a minifánkot. A strandra az egyik piaci gyümölcsárus is kitelepült közvetlenül a víz mellé, ahol a nagy melegben frissítőnek görögdinnyés, sárgadinnyés, barackos gyümölcspoharakat kóstoltunk. A Sellő büfénél a hamburger a sláger, ami kézzel készített húspogácsával az igazi, a Gyros büfénél a lilahagymás, baconos, tejfölös parasztos lángos az idei nyár keresett újdonsága. A La Gondola olaszos kínálatából a pincér a helyben készített eredeti kemencés olasz pizzát ajánlotta figyelmünkbe, valamint a pizzériához tartozó koktélbárt. A „Fehér Orosz”-nál még maga a vendéglős is meglepetten mesélte, a tipikus strandételeken kívül a nehéz magyaros ételek fogynak a legjobban. Igaz, sok a magyar turista a nyáron a Balatonnál, és nem hiába, ha a magyar nyaralni megy, a strandon is jóízűen fogyasztja a babgulyást, a cigánypecsenyét vagy a marhapörköltet.
A Petőfi sétányra érve még a vízpartra sem kellett lemennünk, hogy lángost vagy hamburgert találjunk. A sétány büféi közül néhány helyen a strandbüfék kínálatából válogattunk, és ráleltünk az idei szezon sokat emlegetett újdonságára, a fagyival töltött kürtőskalácsra. A Plázs Siófok strandjának egységes kinézetű, színes büféinél szintén széles a strandételek köre, még kézműves hamburgerek különböző változataiba is belekóstoltunk.
Strand és büfé szemlénk második napját az Aranyparton kezdtük, Szabadifürdő partjánál, a vízi csúszda körüli büféket vettük elsőként sorra. A hagyományos lángosok mellett a Bamboo-Lángosnál a töltött lángosok tűntek érdekesnek, amikhez szalámit, édes-túrós tölteléket, vagy camambert sajtot és áfonyalekvárt használnak fel. Jégkása, jeges kávé, jeges tea, csapolt sör és rose fröcskös, olvastuk a Wunder Bar büféinek egyik vendégcsalogató tábláján.
Siófok központja felé haladva a vízhez vezető lejárók közül kiszemeltünk párat, hátha a szokásos strandbüfé kínálaton túl találunk valami specialitást a büfék kínálatában. Több helyen sikerrel jártunk, vasalt lángosra, tökfőzelékre és őstermelői gyümölcsárusra is bukkantunk. A Beló büfé magyaros étlapján a főzeléken túl vadast, vörösboros marhapörköltet lehet választani. Néhány lejáróval később egy őstermelővel találkoztunk, aki elmesélte, 25 éve árulja a strandon saját termesztésű gyümölcseit, zöldségeit, házi lekvárjait és savanyúságait. Mellette a Lángos Mágusnál készült a lángos, de nem akármilyen módon, sütés helyett vasalták. A burgonyás alapú, élesztő nélküli, vaslapon sütött és különböző feltétekkel kínált lángosért még Balatonföldvárról is átutaznak Siófokra.
Az Európa Hoteltől nem messze szinte rá sem ismertünk a felújított, napelemekkel üzemelő Golden Beach Parti Büfére. Már a büféáru választékuk is szélesnek tűnt, de halételeik skáláját idén még tovább bővítették. Halászlevek, harcsapaprikás, pontypatkó, fogas filé és az elmaradhatatlan sült hekk szerepel az étlapon.
Tipikus strandételek vagy különleges újítások, egy biztos, a strandbüfék kínálata mellett nem feledkezhetünk meg azokról sem, akik mindezt elkészítik, és elénk tálalják. Az Ezüstparttól az Aranypartig megannyi büfét bejártunk, és mindenhol a nyár végére ugyan már kissé fáradt, de kedves, mosolygós vendéglátósokkal, felszolgálókkal találkoztunk. A strandokon, mint minden nyáron, most is sok a panasz az esős időjárásra, de reméljük, hogy augusztusra tartogat még napos hétvégéket az idei nyár.
Milei Barbara
2021. 01. 23.
2021. 01. 12.
2020. 12. 24.
2020. 12. 20.
2020. 12. 06.
2020. 11. 11.
2020. 10. 04.
2020. 09. 12.
2020. 08. 16.
2020. 07. 25.
2020. 06. 25.
2020. 05. 10.
2020. 04. 05.
2020. 02. 24.
2020. 02. 23.
2020. 02. 21.
2020. 01. 31.
2020. 01. 27.
2020. 01. 11.
2019. 12. 27.
2019. 12. 14.
2019. 12. 14.
2019. 11. 11.
2019. 10. 28.
2019. 10. 26.
2019. 10. 25.
2019. 10. 21.
2019. 10. 12.
2019. 10. 08.
2019. 10. 06.
2019. 10. 04.
2019. 10. 03.
2019. 10. 01.
2019. 09. 23.
2019. 09. 20.
2019. 09. 19.
2019. 09. 18.
2019. 09. 16.
2019. 09. 15.
2019. 09. 08.
2019. 09. 02.
2020. 10. 29.
2020. 07. 09.
2020. 05. 06.
2020. 02. 19.
2020. 01. 29.
2020. 01. 28.
2020. 01. 18.
2019. 12. 18.
2019. 12. 14.
2019. 10. 27.
2019. 10. 22.
2019. 10. 11.
2019. 10. 10.
2019. 09. 26.
2019. 09. 25.
2019. 09. 24.
2019. 09. 22.
2019. 09. 21.
2019. 09. 17.
2019. 09. 13.
2019. 09. 12.
2019. 09. 09.
2021. 01. 23.
2020. 11. 30.
2020. 08. 31.
2020. 03. 10.
2020. 03. 03.
2020. 02. 07.
2020. 01. 19.
2019. 11. 10.
2019. 11. 06.
2019. 11. 05.
2019. 11. 03.
2019. 11. 02.
2019. 10. 29.
2019. 10. 19.
2019. 10. 05.
2019. 09. 14.
2019. 09. 11.
2019. 09. 07.
2019. 08. 30.
2019. 08. 23.
2019. 08. 22.
2019. 08. 15.
2019. 08. 14.
2021. 01. 11.
2020. 12. 13.
2020. 10. 29.
2020. 10. 17.
2020. 09. 27.
2020. 09. 13.
2020. 08. 26.
2020. 08. 24.
2020. 08. 16.
2020. 08. 09.
2020. 08. 02.
2020. 07. 23.
2020. 07. 11.
2020. 06. 22.
2020. 05. 04.
2020. 04. 09.
2020. 03. 17.
2020. 03. 07.
2020. 02. 18.
2020. 02. 09.
2020. 02. 02.
2020. 01. 26.
2020. 01. 22.
2020. 01. 21.
2020. 01. 12.
2020. 01. 10.
2020. 01. 09.
2020. 01. 05.
2019. 12. 14.
2019. 11. 07.
2019. 10. 23.
2019. 10. 20.
2019. 08. 25.
2019. 08. 06.
2019. 07. 31.
2019. 07. 28.
2019. 06. 27.
2019. 06. 13.
2019. 05. 31.
2019. 05. 23.
2019. 05. 14.
2019. 04. 22.
2019. 04. 06.