Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
július
minden ami Siófok
A mesebeli Fok folyó története

Magazin

A mesebeli Fok folyó története

Faragó Sándor nyugalmazott térképész mérnök 1978-ban Siófok újfelmérésének előkészítése során talált rá az ősi Fok folyó...

„A szegények szolgálatában”

Kultúra

„A szegények szolgálatában”

A Ferences Szegénygondozó Nővérek Közössége megalakulásának 90. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás a Kálmán Imre Kulturális...

Ifi Európa Bajnok úszó

Sport

Ifi Európa Bajnok úszó

A siófoki Németh Nándor 100 méter gyorson megnyerte az Ifjúsági Úszó Európa Bajnokságot, és továbbjutott az Ifi Világbajnokságra.

Négycsillagos lett a Siófoki Nagystrand

Balaton

Négycsillagos lett a Siófoki Nagystrand

33 strand kapta meg a Kék Hullám Zászló minősítést, köztük a Siófoki Nagystrand, amely négy csillagot érdemelt ki idén.

Kultúra 2017. 06. 25.

Fölszállott a páva: a Balaton Táncegyüttes ifjú tehetsége a legjobbak közt szerepelt

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
A területi válogató után akár a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató-verseny televíziós műsorába is bekerülhet a siófoki Balaton Táncegyüttes fiatal néptáncosa, Csuti Péter.

A Balaton Táncegyüttes 19 éves ifjú tehetsége jól szerepelt a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató-verseny keszthelyi területi válogatóján is, így nagy eséllyel kerülhet be a Duna Televízió show műsorába. A továbbjutásról júliusban dönt a 24 tagú szakmai zsűri. Az előválogatók során a versenyzők előadásai és a velük készített interjúk egyaránt nagy szerepet kaptak. Csuti Péter felkészülését a 2015-ben Év férfi néptáncosa díjjal kitüntetett Kolumbán Norbert segítette, aki a Duna Művészegyüttes hivatásos szóló táncosa.

- Óvódás koromban kezdtem táncolni, amikor Szeibert házaspár barátaink elkezdtek az óvodában néptáncot tanítani. Nekem nagyon megtetszett ez a műfaj, és édesanyámmal rendszeresen jártunk az akkori Balaton Táncegyüttes fellépéseire. Első osztályos koromban beiratkoztam néptánc szakra a művészeti iskolába, az utánpótlást végigjárva, hetedikes koromban kerültem be a Balaton Táncegyüttes táncosai közé. Versenyszerűen három éve táncolok. Először Egerben vettem részt az Országos Ifjúsági Szólótáncversenyen, ahol elnyertem az Ezüst Pitykét. A Fölszállott a páva előválogatóin szilágysági cövekelőt és zsibait táncoltam, a versenyre Kolumbán Norbert barátommal és mentorommal készültünk – mesélt eddigi néptáncos pályafutásáról Csuti Péter.

 

A Balaton Táncegyüttesből egyedüliként a fiatal táncos vállalta a felkészülést a megmérettetésre, ami felkészítője szerint sokkal több, mint egy verseny.

- Nem a verseny a lényeg, hanem az, hogy a néptáncos közösség egy nagy összetartó család kortól és térségtől függetlenül – vallja Kolumbán Norbert, aki szerint a személyes kommunikáció hiányzik a 21. században, a táncosok viszont sokkal közvetlenebbek, hiszen a tánc során jobban megismerik egymást.

 

- A verseny során is jó volt megtapasztalni ezt az összetartást, közvetlenséget, nem volt olyan nagy a rivalizálás. Sok új ismerőst szereztem, sok olyan fiatal tehetséggel találkoztam, akik a következő évtizedekben meghatározó szereplői lehetnek a szakmának, mind zenészek, mind énekesek, mind néptáncosok – beszélt a tapasztalatokról Csuti Péter. - Elég fiatal volt a mezőny, és fontos célunk a fiatalság megszólítása. Ahogy azt már több alkalommal is elmondtam, nem gáz a néptánc. Akinek nem jön be más sportág, nem olyan a testfelépítése, hogy élsportoló lehessen, az a kultúrában, a táncban is kipróbálhatja magát. A néptánc felejthetetlen élményt ad, élőzenére táncolni pedig a mai világban fantasztikus dolog.

 

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

„A szegények szolgálatában”

2017. 07. 17.

„A szegények szolgálatában”
A Ferences Szegénygondozó Nővérek Közössége megalakulásának 90. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás a Kálmán Imre Kulturális Központban.
Részletek »

Vasárnaponként ismét Zene a zöldben!

2017. 07. 04.

Vasárnaponként ismét Zene a zöldben!
A Sturcz vonósnégyes koncertjével indult el július 2-án a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ komolyzenei sorozata, a Zene a zöldben.
Részletek »

Arany dicséretben részesült a Siófoki Női Kar

2017. 07. 03.

Arany dicséretben részesült a Siófoki Női Kar
Arany dicsérettel fokozatot ért el a Siófoki Női Kar Egyesület Bati Zoltán karnagy vezetésével az Éneklő Magyarország minősítő hangversenyen.
Részletek »

Jubileumi Happiness Gála

2017. 06. 28.

Jubileumi Happiness Gála
Idén ünnepli 15. évfordulóját Siófok harmadik legrégebben fennálló táncegyesülete, a Happiness TSE. Az egyesület tánccsoportjai, szólótáncosai, versenytáncos párosai június 24-én a 15. Jubileumi nyárindító táncgálán mutatták meg tehetségüket a Kálmán Imre Kulturális Központ színpadán.
Részletek »

Miniatűr művészet

2017. 06. 27.

Siófoki alkotóművészek pályamunkái is megtekinthetőek a Szín-Folt Galéria 22. nemzetközi miniatűr kiállításán a Kálmán Imre Emlékházban.
Részletek »

Múzeumok Éjszakája az Emlékházban és a Könyvtárban

2017. 06. 26.

Idén két helyszínnel is csatlakozott Siófok a Múzeumok Éjszakájához. Június 24-én a Kálmán Imre Emlékház kiállításokkal, gyermekprogramokkal, a BRTK Könyvtár „Könyvtári Éjszakával” várta a látogatókat.
Részletek »

Anconai szerelmesek

2017. 06. 25.

Az Anconai szerelmesek című könnyed nyári musicallel nyitotta meg idei évadát a siófoki Kálmán Imre Szabadtéri Színpad.
Részletek »

Rendhagyó irodalomóra a siófoki Könyvhéten

2017. 06. 09.

Az Ünnepi Könyvhéthez csatlakozva a siófoki BRTK Könyvtár egy rendhagyó, interaktív irodalomórát szervezett a város középiskolás diákjai számára a Lógó Üveg Kultkocsmában június 7-én.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

A Balaton Táncegyüttes karácsonyi műsora

A Balaton Táncegyüttes karácsonyi műsora