Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
május
minden ami Siófok
Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését vette át a Siófoki Női Kar

Magazin

Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését...

Díjátadóval egybekötött kóruskoncerten vette át az Örökségünk - Somogyország Kincse kitüntetést a Siófoki Női Kar.

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő jövőkép extrém szobrok formájában

Kultúra

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő...

„Halálra szórakoztatva” címmel nyílt meg Csiszár Zsolt siófoki alkotóművész extrém szobrainak kiállítása a Régi Könyvtár...

Alakreform és sportprogramok a Kihívás Napján

Sport

Alakreform és sportprogramok a Kihívás Napján

Rubint Rékával edzettek a siófokiak a 2018-as Kihívás Napján május 30-án.

Találd meg álmaid balatoni állását egyetlen nap alatt!

Balaton

Találd meg álmaid balatoni állását...

Idén először rendhagyó állásbörzén vehetnek részt azok a fiatalok, akik nyáron a Balatonnál szeretnének dolgozni a turizmusban vagy a...

Kultúra 2017. 06. 25.

Fölszállott a páva: a Balaton Táncegyüttes ifjú tehetsége a legjobbak közt szerepelt

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
A területi válogató után akár a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató-verseny televíziós műsorába is bekerülhet a siófoki Balaton Táncegyüttes fiatal néptáncosa, Csuti Péter.

A Balaton Táncegyüttes 19 éves ifjú tehetsége jól szerepelt a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató-verseny keszthelyi területi válogatóján is, így nagy eséllyel kerülhet be a Duna Televízió show műsorába. A továbbjutásról júliusban dönt a 24 tagú szakmai zsűri. Az előválogatók során a versenyzők előadásai és a velük készített interjúk egyaránt nagy szerepet kaptak. Csuti Péter felkészülését a 2015-ben Év férfi néptáncosa díjjal kitüntetett Kolumbán Norbert segítette, aki a Duna Művészegyüttes hivatásos szóló táncosa.

- Óvódás koromban kezdtem táncolni, amikor Szeibert házaspár barátaink elkezdtek az óvodában néptáncot tanítani. Nekem nagyon megtetszett ez a műfaj, és édesanyámmal rendszeresen jártunk az akkori Balaton Táncegyüttes fellépéseire. Első osztályos koromban beiratkoztam néptánc szakra a művészeti iskolába, az utánpótlást végigjárva, hetedikes koromban kerültem be a Balaton Táncegyüttes táncosai közé. Versenyszerűen három éve táncolok. Először Egerben vettem részt az Országos Ifjúsági Szólótáncversenyen, ahol elnyertem az Ezüst Pitykét. A Fölszállott a páva előválogatóin szilágysági cövekelőt és zsibait táncoltam, a versenyre Kolumbán Norbert barátommal és mentorommal készültünk – mesélt eddigi néptáncos pályafutásáról Csuti Péter.

 

A Balaton Táncegyüttesből egyedüliként a fiatal táncos vállalta a felkészülést a megmérettetésre, ami felkészítője szerint sokkal több, mint egy verseny.

- Nem a verseny a lényeg, hanem az, hogy a néptáncos közösség egy nagy összetartó család kortól és térségtől függetlenül – vallja Kolumbán Norbert, aki szerint a személyes kommunikáció hiányzik a 21. században, a táncosok viszont sokkal közvetlenebbek, hiszen a tánc során jobban megismerik egymást.

 

- A verseny során is jó volt megtapasztalni ezt az összetartást, közvetlenséget, nem volt olyan nagy a rivalizálás. Sok új ismerőst szereztem, sok olyan fiatal tehetséggel találkoztam, akik a következő évtizedekben meghatározó szereplői lehetnek a szakmának, mind zenészek, mind énekesek, mind néptáncosok – beszélt a tapasztalatokról Csuti Péter. - Elég fiatal volt a mezőny, és fontos célunk a fiatalság megszólítása. Ahogy azt már több alkalommal is elmondtam, nem gáz a néptánc. Akinek nem jön be más sportág, nem olyan a testfelépítése, hogy élsportoló lehessen, az a kultúrában, a táncban is kipróbálhatja magát. A néptánc felejthetetlen élményt ad, élőzenére táncolni pedig a mai világban fantasztikus dolog.

 

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Gondolatok a siófoki Ünnepi Könyvhétről

2018. 06. 19.

Minek is nevezzük a könyvheti rendezvényünket? Bemutatónak, összejövetelnek, bulinak, ismerkedési délutánnak vagy társas estnek? Talán nem is kell ezek közül választani, mert a siófoki Ünnepi Könyvhét mindegyik volt egyszerre.
Részletek »

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő jövőkép extrém szobrok formájában

2018. 06. 13.

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő jövőkép extrém szobrok formájában
„Halálra szórakoztatva” címmel nyílt meg Csiszár Zsolt siófoki alkotóművész extrém szobrainak kiállítása a Régi Könyvtár emeletén.
Részletek »

Balatoni alkotóművészek tárlata

2018. 05. 22.

Balatoni alkotóművészek tárlata
A Balaton térségében élő kiváló szobrász, textil, üveg, porcelán és belsőépítész művészek alkotásait mutatja be Siófokon a II. Balaton Szalon.
Részletek »

Síkból a térbe

2018. 05. 10.

Síkból a térbe
A vakok és gyengénlátók számára is felejthetetlen művészeti élményt nyújt a Kálmán Imre Kulturális Központban május 8-án nyílt tapintható tárlat, melyen Bodrogi Éva alkotásai láthatóak.
Részletek »

Zenés irodalmi est

2018. 04. 29.

Zenés irodalmi est
Az Egerszegi Akusztik zenekar zenés irodalmi estet szervezett április 23-án a siófoki BackStage étterem és kávézóban.
Részletek »

A magyar költészet napját ünnepelték Siófokon

2018. 04. 14.

A magyar költészet napját ünnepelték Siófokon
Siófokon a Kálmán Imre Kulturális Központ gálaműsorral, családi délutánnal és közös versszavalással, a Siófoki Önkormányzat koncerttel, a BRTK Könyvtár József Attila esttel ünnepelte a magyar költészet napját.
Részletek »

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak

2018. 03. 31.

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak
Siófoki általános iskolák csapatai bizonyították, mennyire jól ismerik Siófok múltját és jelenét a város 50. jubileuma alkalmából szervezett várostörténeti vetélkedőn.
Részletek »
Még több kultúra cikk