Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
augusztus
minden ami Siófok
A véradással életeket menthetsz!

Magazin

A véradással életeket menthetsz!

A Magyar Vöröskereszt Siófoki Területi Irodája a Városi Kórház Vérellátó Osztályával együttműködve rendszeresen szervez...

Fantasztikus előadások a Kálmán Imre Szabadtéri Színpadon

Kultúra

Fantasztikus előadások a Kálmán Imre...

Igazi nagy durranásként robbant be a siófoki Kálmán Imre Szabadtéri Színpadra a Madách Színház Macskák című musicalje augusztusban. A...

A Scitec Fitt Plázs legszebb hölgyei

Sport

A Scitec Fitt Plázs legszebb hölgyei

Hétvégén nyárbúcsúztató fitt őrülettel várta a Scitec a sport és az egészséges életmód szerelmeseit a Plázson.

Hóesés nyáron? A Balatonnál ez is lehetséges!

Balaton

Hóesés nyáron? A Balatonnál ez is lehetséges!

Érdekes légköri jelenséget figyeltek meg az Országos Metorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumának munkatársai augusztus 15-én a...

Kultúra 2017. 06. 25.

Fölszállott a páva: a Balaton Táncegyüttes ifjú tehetsége a legjobbak közt szerepelt

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
A területi válogató után akár a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató-verseny televíziós műsorába is bekerülhet a siófoki Balaton Táncegyüttes fiatal néptáncosa, Csuti Péter.

A Balaton Táncegyüttes 19 éves ifjú tehetsége jól szerepelt a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató-verseny keszthelyi területi válogatóján is, így nagy eséllyel kerülhet be a Duna Televízió show műsorába. A továbbjutásról júliusban dönt a 24 tagú szakmai zsűri. Az előválogatók során a versenyzők előadásai és a velük készített interjúk egyaránt nagy szerepet kaptak. Csuti Péter felkészülését a 2015-ben Év férfi néptáncosa díjjal kitüntetett Kolumbán Norbert segítette, aki a Duna Művészegyüttes hivatásos szóló táncosa.

- Óvódás koromban kezdtem táncolni, amikor Szeibert házaspár barátaink elkezdtek az óvodában néptáncot tanítani. Nekem nagyon megtetszett ez a műfaj, és édesanyámmal rendszeresen jártunk az akkori Balaton Táncegyüttes fellépéseire. Első osztályos koromban beiratkoztam néptánc szakra a művészeti iskolába, az utánpótlást végigjárva, hetedikes koromban kerültem be a Balaton Táncegyüttes táncosai közé. Versenyszerűen három éve táncolok. Először Egerben vettem részt az Országos Ifjúsági Szólótáncversenyen, ahol elnyertem az Ezüst Pitykét. A Fölszállott a páva előválogatóin szilágysági cövekelőt és zsibait táncoltam, a versenyre Kolumbán Norbert barátommal és mentorommal készültünk – mesélt eddigi néptáncos pályafutásáról Csuti Péter.

 

A Balaton Táncegyüttesből egyedüliként a fiatal táncos vállalta a felkészülést a megmérettetésre, ami felkészítője szerint sokkal több, mint egy verseny.

- Nem a verseny a lényeg, hanem az, hogy a néptáncos közösség egy nagy összetartó család kortól és térségtől függetlenül – vallja Kolumbán Norbert, aki szerint a személyes kommunikáció hiányzik a 21. században, a táncosok viszont sokkal közvetlenebbek, hiszen a tánc során jobban megismerik egymást.

 

- A verseny során is jó volt megtapasztalni ezt az összetartást, közvetlenséget, nem volt olyan nagy a rivalizálás. Sok új ismerőst szereztem, sok olyan fiatal tehetséggel találkoztam, akik a következő évtizedekben meghatározó szereplői lehetnek a szakmának, mind zenészek, mind énekesek, mind néptáncosok – beszélt a tapasztalatokról Csuti Péter. - Elég fiatal volt a mezőny, és fontos célunk a fiatalság megszólítása. Ahogy azt már több alkalommal is elmondtam, nem gáz a néptánc. Akinek nem jön be más sportág, nem olyan a testfelépítése, hogy élsportoló lehessen, az a kultúrában, a táncban is kipróbálhatja magát. A néptánc felejthetetlen élményt ad, élőzenére táncolni pedig a mai világban fantasztikus dolog.

 

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Muzsinszki Nagy Endre emlékkiállítás

2017. 09. 20.

Koszorúzással és emlékkiállítással tisztelegtek Siófokon a város díszpolgára, Muzsinszki Nagy Endre festőművész munkássága előtt.
Részletek »

Made in Hungária a siófoki Hajóállomáson

2017. 08. 23.

Made in Hungária a siófoki Hajóállomáson
A siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ nyári Belvárosi Színházi Estek sorozatának záró darabját, a Made in Hungáriát új helyszínen, a Hajóállomáson tekinthette meg a közönség.
Részletek »

Fantasztikus előadások a Kálmán Imre Szabadtéri Színpadon

2017. 08. 17.

Fantasztikus előadások a Kálmán Imre Szabadtéri Színpadon
Igazi nagy durranásként robbant be a siófoki Kálmán Imre Szabadtéri Színpadra a Madách Színház Macskák című musicalje augusztusban. A Szabadtéri új üzemeltetője, a Balaton-parti Kft. ügyvezetőjét, Pintér Tamást a darab fogadtatásáról, valamint az idei nyári évadról kérdeztük.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

A Balaton Táncegyüttes karácsonyi műsora

A Balaton Táncegyüttes karácsonyi műsora