Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
november
minden ami Siófok
Megnyílt a JátékKuckó

Magazin

Megnyílt a JátékKuckó

A siófoki ovisok boldogan vették birtokba a város új JátékKuckóját az élményház november 20-i megnyitóján.

Siófokra érkeztek „Makovecz angyalai”

Kultúra

Siófokra érkeztek „Makovecz angyalai”

A Makovecz Imre Kossuth-díjas építész által tervezett épületekben, templomokban zajló Héttorony Fesztivál a zenei programok mellett a...

Városi sakkbajnokság

Sport

Városi sakkbajnokság

20 felnőtt és 24 általános iskolás mérte össze erejét villámsakkban Siófok Város 51. Sakkbajnokságán.

Négylábú kadétok

Balaton

Négylábú kadétok

Újabb rendőrkutyák segítik majd a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság munkáját.

Kultúra 2017. 06. 25.

Fölszállott a páva: a Balaton Táncegyüttes ifjú tehetsége a legjobbak közt szerepelt

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
A területi válogató után akár a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató-verseny televíziós műsorába is bekerülhet a siófoki Balaton Táncegyüttes fiatal néptáncosa, Csuti Péter.

A Balaton Táncegyüttes 19 éves ifjú tehetsége jól szerepelt a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató-verseny keszthelyi területi válogatóján is, így nagy eséllyel kerülhet be a Duna Televízió show műsorába. A továbbjutásról júliusban dönt a 24 tagú szakmai zsűri. Az előválogatók során a versenyzők előadásai és a velük készített interjúk egyaránt nagy szerepet kaptak. Csuti Péter felkészülését a 2015-ben Év férfi néptáncosa díjjal kitüntetett Kolumbán Norbert segítette, aki a Duna Művészegyüttes hivatásos szóló táncosa.

- Óvódás koromban kezdtem táncolni, amikor Szeibert házaspár barátaink elkezdtek az óvodában néptáncot tanítani. Nekem nagyon megtetszett ez a műfaj, és édesanyámmal rendszeresen jártunk az akkori Balaton Táncegyüttes fellépéseire. Első osztályos koromban beiratkoztam néptánc szakra a művészeti iskolába, az utánpótlást végigjárva, hetedikes koromban kerültem be a Balaton Táncegyüttes táncosai közé. Versenyszerűen három éve táncolok. Először Egerben vettem részt az Országos Ifjúsági Szólótáncversenyen, ahol elnyertem az Ezüst Pitykét. A Fölszállott a páva előválogatóin szilágysági cövekelőt és zsibait táncoltam, a versenyre Kolumbán Norbert barátommal és mentorommal készültünk – mesélt eddigi néptáncos pályafutásáról Csuti Péter.

 

A Balaton Táncegyüttesből egyedüliként a fiatal táncos vállalta a felkészülést a megmérettetésre, ami felkészítője szerint sokkal több, mint egy verseny.

- Nem a verseny a lényeg, hanem az, hogy a néptáncos közösség egy nagy összetartó család kortól és térségtől függetlenül – vallja Kolumbán Norbert, aki szerint a személyes kommunikáció hiányzik a 21. században, a táncosok viszont sokkal közvetlenebbek, hiszen a tánc során jobban megismerik egymást.

 

- A verseny során is jó volt megtapasztalni ezt az összetartást, közvetlenséget, nem volt olyan nagy a rivalizálás. Sok új ismerőst szereztem, sok olyan fiatal tehetséggel találkoztam, akik a következő évtizedekben meghatározó szereplői lehetnek a szakmának, mind zenészek, mind énekesek, mind néptáncosok – beszélt a tapasztalatokról Csuti Péter. - Elég fiatal volt a mezőny, és fontos célunk a fiatalság megszólítása. Ahogy azt már több alkalommal is elmondtam, nem gáz a néptánc. Akinek nem jön be más sportág, nem olyan a testfelépítése, hogy élsportoló lehessen, az a kultúrában, a táncban is kipróbálhatja magát. A néptánc felejthetetlen élményt ad, élőzenére táncolni pedig a mai világban fantasztikus dolog.

 

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

A Lángoló Tűz-Zománc Attribútumai

2017. 10. 28.

A Lángoló Tűz-Zománc Attribútumai
Glatz Marietta tervező grafikus színes tűzzománc képeiből nyílt kiállítás a siófoki Kálmán Imre Emlékházban a Kálmán Imre Emléknapok alkalmából.
Részletek »

Jubileumi Kálmán Imre Emléknapok

2017. 10. 24.

Jubileumi Kálmán Imre Emléknapok
Hangszer és jelmezkiállítással, kávéházi operettel, operett gálaműsorral, gyermek operett előadással tiszteleg a siófoki születésű világhírű operett szerző, Kálmán Imre munkássága előtt a zeneszerzőről elnevezett siófoki kulturális központ a X. Kálmán Imre Emléknapokon október 24. és 29. között.
Részletek »

„Pécsi szál avagy vissza a kezdetekhez” a Magyar Festészet Napján

2017. 10. 22.

A Magyar Festészet Napján nyílt meg Démuth Réka Lilla festő grafikus és G.Lantos Judit festő ötvös közös kiállítása a siófoki Lógó Üveg Galériában. A tárlat a Pécsi Tudományegyetem Művészeti karán végzett siófoki képzőművészek alkotói tevékenységét mutatja be a kezdetektől napjainkig.
Részletek »

50 éves a Siófoki Rádióklub

2017. 10. 11.

50 éves a Siófoki Rádióklub
Kiállítás megnyitóval és elismerések átadásával ünnepelte megalapításának 50. jubileumát a Siófoki Rádióklub október 9-én a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központban.
Részletek »

Görögországi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a siófoki Balaton Táncegyüttes

2017. 10. 07.

Görögországi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a siófoki Balaton Táncegyüttes
Nemcsak Siófokot, hanem Magyarországot és a magyar folklórt is képviselte a görögországi nemzetközi folklórfesztiválon a Balaton Táncegyüttes. A több évtizedes múltra visszatekintő siófoki néptánc társulat táncbemutatóival és a Magyar Táncházzal is hatalmas sikert aratott a görög Tánc Arisztotelész Földjén Fesztiválon.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai