Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
január
minden ami Siófok
Rendhagyó irodalomóra Totth Benedekkel

Magazin

Rendhagyó irodalomóra Totth Benedekkel

A siófoki BRTK Könyvtár rendhagyó irodalomórára hívta a város középiskolás és gimnazista diákjait a Lógó Üveg Kult Kocsmába. A...

KIKK éjjel-nappal

Kultúra

KIKK éjjel-nappal

A Kultúrházak éjjel-nappal rendezvény látogatói megtudhatták mi történik a Kálmán Imre Kulturális Központ kulisszái mögött, miután...

Sümegi Dalma, Siófok csigás íjász bajnoka

Sport

Sümegi Dalma, Siófok csigás íjász bajnoka

A siófoki születési Sümegi Dalma 12 éves korára már kétszeres pályaíjász országos bajnok lett csigás íjászatban. Két évvel...

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az ország seregszemléjén

Balaton

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az...

A Balatoni Hajózási Zrt. tavaly novemberben hivatalosan bejelentette, hogy idén is megszervezi a Nemzeti Regattát – Magyarország...

Kultúra 2017. 06. 25.

Fölszállott a páva: a Balaton Táncegyüttes ifjú tehetsége a legjobbak közt szerepelt

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
A területi válogató után akár a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató-verseny televíziós műsorába is bekerülhet a siófoki Balaton Táncegyüttes fiatal néptáncosa, Csuti Péter.

A Balaton Táncegyüttes 19 éves ifjú tehetsége jól szerepelt a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató-verseny keszthelyi területi válogatóján is, így nagy eséllyel kerülhet be a Duna Televízió show műsorába. A továbbjutásról júliusban dönt a 24 tagú szakmai zsűri. Az előválogatók során a versenyzők előadásai és a velük készített interjúk egyaránt nagy szerepet kaptak. Csuti Péter felkészülését a 2015-ben Év férfi néptáncosa díjjal kitüntetett Kolumbán Norbert segítette, aki a Duna Művészegyüttes hivatásos szóló táncosa.

- Óvódás koromban kezdtem táncolni, amikor Szeibert házaspár barátaink elkezdtek az óvodában néptáncot tanítani. Nekem nagyon megtetszett ez a műfaj, és édesanyámmal rendszeresen jártunk az akkori Balaton Táncegyüttes fellépéseire. Első osztályos koromban beiratkoztam néptánc szakra a művészeti iskolába, az utánpótlást végigjárva, hetedikes koromban kerültem be a Balaton Táncegyüttes táncosai közé. Versenyszerűen három éve táncolok. Először Egerben vettem részt az Országos Ifjúsági Szólótáncversenyen, ahol elnyertem az Ezüst Pitykét. A Fölszállott a páva előválogatóin szilágysági cövekelőt és zsibait táncoltam, a versenyre Kolumbán Norbert barátommal és mentorommal készültünk – mesélt eddigi néptáncos pályafutásáról Csuti Péter.

 

A Balaton Táncegyüttesből egyedüliként a fiatal táncos vállalta a felkészülést a megmérettetésre, ami felkészítője szerint sokkal több, mint egy verseny.

- Nem a verseny a lényeg, hanem az, hogy a néptáncos közösség egy nagy összetartó család kortól és térségtől függetlenül – vallja Kolumbán Norbert, aki szerint a személyes kommunikáció hiányzik a 21. században, a táncosok viszont sokkal közvetlenebbek, hiszen a tánc során jobban megismerik egymást.

 

- A verseny során is jó volt megtapasztalni ezt az összetartást, közvetlenséget, nem volt olyan nagy a rivalizálás. Sok új ismerőst szereztem, sok olyan fiatal tehetséggel találkoztam, akik a következő évtizedekben meghatározó szereplői lehetnek a szakmának, mind zenészek, mind énekesek, mind néptáncosok – beszélt a tapasztalatokról Csuti Péter. - Elég fiatal volt a mezőny, és fontos célunk a fiatalság megszólítása. Ahogy azt már több alkalommal is elmondtam, nem gáz a néptánc. Akinek nem jön be más sportág, nem olyan a testfelépítése, hogy élsportoló lehessen, az a kultúrában, a táncban is kipróbálhatja magát. A néptánc felejthetetlen élményt ad, élőzenére táncolni pedig a mai világban fantasztikus dolog.

 

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

KIKK éjjel-nappal

2018. 02. 05.

KIKK éjjel-nappal
A Kultúrházak éjjel-nappal rendezvény látogatói megtudhatták mi történik a Kálmán Imre Kulturális Központ kulisszái mögött, miután lekapcsolták a lámpákat és összehúzták a függönyöket.
Részletek »

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből

2018. 01. 10.

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből
Siófok várossá válásának 50. évfordulója alkalmából Siófok 50 - pillanatképek a város életéből címmel kiállítás sorozat indult a Kálmán Imre Kulturális Központban. Januártól egészen novemberig minden hónapban más és más témakörön keresztül ismerhetik meg az érdeklődők Siófok 50 évét.
Részletek »

Támogatás a Balaton Táncegyüttesnek

2017. 12. 02.

Az Egyesület vezetősége fontos lépésnek tatja a szakmai munka erősítését, hiszen jövőre a város 50. évfordulója alkalmából újabb koreográfiákkal, produkciókkal készülnek.
Részletek »
Még több kultúra cikk