Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
december
minden ami Siófok
Megnyílt a Jégkikötő

Magazin

Megnyílt a Jégkikötő

Igazi jég, jégfolyosó, vagy ahogy hívják Jégkikötő a siófoki kikötőben.

„Mintha feléledtek volna a festmények”

Kultúra

„Mintha feléledtek volna a festmények”

December 7-én nyílt meg Démuth Réka Lilla festő, grafikus Siófoki arcok című kiállítása a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.

Az év sportolói

Sport

Az év sportolói

A BÚÉK Siófok 2019 sportévzárón a hagyományokhoz híven díjátadó gálával, sportmérkőzésekkel, pezsgőfutással búcsúztatták a...

A BAHART adománygyűjtéssel csatlakozott a Mikulásgyárhoz

Balaton

A BAHART adománygyűjtéssel csatlakozott a...

A Balatoni Hajózási Zrt. kiemelt figyelmet fordít a társadalmi felelősségvállalásra, így az ünnepi időszakban egy nemes ügy mellé...

Kultúra 2018. 01. 10.

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Siófok várossá válásának 50. évfordulója alkalmából Siófok 50 - pillanatképek a város életéből címmel kiállítás sorozat indult a Kálmán Imre Kulturális Központban. Januártól egészen novemberig minden hónapban más és más témakörön keresztül ismerhetik meg az érdeklődők Siófok 50 évét.

Januárban a város kulturális élete kerül bemutatásra, így a Kálmán Imre Kulturális Központ, a Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház fotóiból, eszközeiből, kiadványaiból összeállított tárlat során nosztalgiázhatnak a látogatók. A KIKK előcsarnokában látható kiállítást Gyulainé Isó Edina, a KIKK igazgatója, Kelemen István nyugalmazott tanár, Takács Sándor a kulturális központ korábbi igazgatója és Neisz Péter közművelődési főtanácsos nyitotta meg január 9-én.

 

Világnagyságok az egykori Népfőiskola tanárai közt

1947. és 1950. között Siófokon működött az egyik országos szinten leghosszabb ideig fennálló Balatoni Népfőiskola, melyről a kiállítás megnyitón Kelemen István mesélt. Dr. Zákonyi Ferenc volt a déli parton a Balatoni Népfőiskola létrehozója, és Molnár István a világ egyik legnagyobb táncosa a Népfőiskola vezetésébe került.

- Világnagyságok érkeztek ide tanítani, mint például Együd Árpád, vagy a Novák testvérek –emelte ki Kelemen István, aki számos kiváló táncosról és színészről is megemlékezett. Érdekességként hozzátette, Magyarországról a siófoki Balaton Néptáncegyüttes ment először nyugatra, Dániába.

 

Kultúrháznyitó a Siófoki Dalkör megalapításának 100. évfordulóján

1976-ban megépült Siófokon a kulturális központ, melynek egykori igazgatója, Takács Sándor beszélt az 1970-es évek aktív kulturális életéről. A kulturális élet területét három csoportba osztották akkoriban: színházművészet, zeneművészet és képzőművészet. A Siófoki Dalkör megalapításának 100. évfordulóján, 1976. június 5-én nyílt meg a kulturális központ egy Dalostalálkozóval, és a Magyar Állami Népi Együttes Magyar századok című műsorával.

Az első nagyszínházi produkció a kultúrházban Sütő András Csillag a máglyán című műve volt. A zeneművészet terén operákat játszottak, mint például az óriási sikert arató Nabucco.

Külön koordinálták a nyári idegenforgalom kulturális programjait, a nemzetközi eseményeket, mint egy Fülöp-szigeteki vagy egy Tahiti együttes meghívása. Ez az időszak volt az interaktív gyermekelőadások korszakának kezdete is.

 

A fesztivál, ami elhozta Siófokra a nagyvilágot

1992-ben rendezték meg Siófokon az első Aranykagyló Folklórfesztivált, melyről a fesztivál főszervezője, Neisz Péter közművelődési főtanácsos mesélt. A fesztivált város szervezésében a Városi Néptánc Egyesület közreműködésével hozták létre. Évről évre több magyar, külföldi, határon túli magyar és magyarországi kisebbségi együttes mutatkozott be az Aranykagylón, melyet igazán látványossá a tánccsoportok felvonulása tett. A fesztiválvárosok nemzetközi szövetségébe is belépett folklórfesztivál által már az előszezonban megteltek a szállások és az éttermek a városban. Hagyománnyá vált Siófokon a Népek bálja és a közös táncházak. A fesztivál hazai táncosai több külföldi meghívást is kaptak.

- 1992. és 2004. között 43 ország táncosaival találkozhattak a siófokiak, idehoztuk a nagyvilágot. Az Aranykagyló lakossági és társadalmi támogatottságot is kapott, de attól volt igazán jó, hogy a város magáénak érzete – hangsúlyozta Neisz Péter.

A Siófok 50 - pillanatképek a város életéből című kiállítás sorozatban január a kultúra hónapja, majd februárban Siófok ikonikus épületeit mutatják be Tóth-Baranyi Antal képeslapjaiból.

 

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

„Mintha feléledtek volna a festmények”

2019. 01. 08.

„Mintha feléledtek volna a festmények”
December 7-én nyílt meg Démuth Réka Lilla festő, grafikus Siófoki arcok című kiállítása a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.
Részletek »

Sorsok, helyek, történetek a Balaton mellől

2018. 12. 24.

Sorsok, helyek, történetek a Balaton mellől
Két évtizede kutatja a Balaton történetét, három könyve jelent meg a tóról, most a Balatonról, a tóhoz kötődő személyekről, helyekről ír könyvet Kovács Emőke. A kaposvári származású író Balatoni impressziók című kötete 2019 májusában jelenik meg.
Részletek »

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen

2018. 11. 01.

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen
Gróf Tamás, költő és Kovács János, gitárművész egy különleges érzelmi utazásra hívta a közönséget október 25-i Poetry Night előadássorozat Az Utazás című előadóestjén a siófoki Lógó Üveg Kult Kocsmában.
Részletek »

Jajj cica...

2018. 10. 24.

Jajj cica...
Operettkiállítással indult a Kálmán Imre Emléknapok rendezvénysorozat.
Részletek »

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes

2018. 10. 10.

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes
A Rovinjban megrendezett Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte Siófokot és Magyarországot a Balaton Táncegyüttes szeptember végén.
Részletek »

Balatoni Népfőiskola

2018. 09. 30.

Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta előadásával indult újra szeptember 25-én a Kálmán Imre Kulturális Központ Balatoni Népfőiskola programsorozata.
Részletek »

Bérletvásárlás

2018. 09. 15.

Szeptember 24-től vásárolhatók bérletek a következő színházi évadra.
Részletek »

Tibet kincsei Siófokon

2018. 09. 14.

Élményekkel teli múzeumi tárlatvezetéssel, és a buddhizmus több ezer éves kultúrájának bemutatásával nyitotta meg kapuit a Tibet kincsei kiállítás a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ )KIKK) emeleti galériáján. A Tibet-Európa Alapítvány a szeptember 20-ig látogatható kiállítás mellett a meditációról, a karmáról és a buddhizmusról szóló előadásokkal várja az érdeklődőket a KIKK-ben.
Részletek »

Fűszerezett népzene

2018. 08. 05.

A népzene, a modern zene és a kelet-európai életérzés keveredett a Főtéren augusztus második estéjén, amikor is a Cimbaliband zenekar előadásában volt részünk.
Részletek »
Még több kultúra cikk