Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
december
minden ami Siófok
Megnyílt a JátékKuckó

Magazin

Megnyílt a JátékKuckó

A siófoki ovisok boldogan vették birtokba a város új JátékKuckóját az élményház november 20-i megnyitóján.

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből

Kultúra

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből

Siófok várossá válásának 50. évfordulója alkalmából Siófok 50 - pillanatképek a város életéből címmel kiállítás sorozat indult...

2017 legjobb sportolói

Sport

2017 legjobb sportolói

Több száz Világbajnok, Európa Bajnok és országos bajnok siófoki sportoló, valamint edzőik vehették át elismerő okleveleiket, érmeiket...

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az ország seregszemléjén

Balaton

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az...

A Balatoni Hajózási Zrt. tavaly novemberben hivatalosan bejelentette, hogy idén is megszervezi a Nemzeti Regattát – Magyarország...

Kultúra 2018. 01. 10.

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Siófok várossá válásának 50. évfordulója alkalmából Siófok 50 - pillanatképek a város életéből címmel kiállítás sorozat indult a Kálmán Imre Kulturális Központban. Januártól egészen novemberig minden hónapban más és más témakörön keresztül ismerhetik meg az érdeklődők Siófok 50 évét.

Januárban a város kulturális élete kerül bemutatásra, így a Kálmán Imre Kulturális Központ, a Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház fotóiból, eszközeiből, kiadványaiból összeállított tárlat során nosztalgiázhatnak a látogatók. A KIKK előcsarnokában látható kiállítást Gyulainé Isó Edina, a KIKK igazgatója, Kelemen István nyugalmazott tanár, Takács Sándor a kulturális központ korábbi igazgatója és Neisz Péter közművelődési főtanácsos nyitotta meg január 9-én.

 

Világnagyságok az egykori Népfőiskola tanárai közt

1947. és 1950. között Siófokon működött az egyik országos szinten leghosszabb ideig fennálló Balatoni Népfőiskola, melyről a kiállítás megnyitón Kelemen István mesélt. Dr. Zákonyi Ferenc volt a déli parton a Balatoni Népfőiskola létrehozója, és Molnár István a világ egyik legnagyobb táncosa a Népfőiskola vezetésébe került.

- Világnagyságok érkeztek ide tanítani, mint például Együd Árpád, vagy a Novák testvérek –emelte ki Kelemen István, aki számos kiváló táncosról és színészről is megemlékezett. Érdekességként hozzátette, Magyarországról a siófoki Balaton Néptáncegyüttes ment először nyugatra, Dániába.

 

Kultúrháznyitó a Siófoki Dalkör megalapításának 100. évfordulóján

1976-ban megépült Siófokon a kulturális központ, melynek egykori igazgatója, Takács Sándor beszélt az 1970-es évek aktív kulturális életéről. A kulturális élet területét három csoportba osztották akkoriban: színházművészet, zeneművészet és képzőművészet. A Siófoki Dalkör megalapításának 100. évfordulóján, 1976. június 5-én nyílt meg a kulturális központ egy Dalostalálkozóval, és a Magyar Állami Népi Együttes Magyar századok című műsorával.

Az első nagyszínházi produkció a kultúrházban Sütő András Csillag a máglyán című műve volt. A zeneművészet terén operákat játszottak, mint például az óriási sikert arató Nabucco.

Külön koordinálták a nyári idegenforgalom kulturális programjait, a nemzetközi eseményeket, mint egy Fülöp-szigeteki vagy egy Tahiti együttes meghívása. Ez az időszak volt az interaktív gyermekelőadások korszakának kezdete is.

 

A fesztivál, ami elhozta Siófokra a nagyvilágot

1992-ben rendezték meg Siófokon az első Aranykagyló Folklórfesztivált, melyről a fesztivál főszervezője, Neisz Péter közművelődési főtanácsos mesélt. A fesztivált város szervezésében a Városi Néptánc Egyesület közreműködésével hozták létre. Évről évre több magyar, külföldi, határon túli magyar és magyarországi kisebbségi együttes mutatkozott be az Aranykagylón, melyet igazán látványossá a tánccsoportok felvonulása tett. A fesztiválvárosok nemzetközi szövetségébe is belépett folklórfesztivál által már az előszezonban megteltek a szállások és az éttermek a városban. Hagyománnyá vált Siófokon a Népek bálja és a közös táncházak. A fesztivál hazai táncosai több külföldi meghívást is kaptak.

- 1992. és 2004. között 43 ország táncosaival találkozhattak a siófokiak, idehoztuk a nagyvilágot. Az Aranykagyló lakossági és társadalmi támogatottságot is kapott, de attól volt igazán jó, hogy a város magáénak érzete – hangsúlyozta Neisz Péter.

A Siófok 50 - pillanatképek a város életéből című kiállítás sorozatban január a kultúra hónapja, majd februárban Siófok ikonikus épületeit mutatják be Tóth-Baranyi Antal képeslapjaiból.

 

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Támogatás a Balaton Táncegyüttesnek

2017. 12. 02.

Az Egyesület vezetősége fontos lépésnek tatja a szakmai munka erősítését, hiszen jövőre a város 50. évfordulója alkalmából újabb koreográfiákkal, produkciókkal készülnek.
Részletek »

50 éves Siófok

2017. 12. 01.

50 éves Siófok
jövő évben ünnepli várossá válásának 50. évfordulóját Siófok, a jubileumi alkalomra a tervek szerint egész éves programsorozattal készülnek a szervezők.
Részletek »

Siófok díszpolgára, Csiszár Elek ünnepi kiállítása

2017. 11. 25.

Siófok díszpolgára, Csiszár Elek ünnepi kiállítása
A Kálmán Imre Kulturális Központ emeleti galériáján, a Városnapon nyílt meg Siófok 85 éves festőművész díszpolgára, Csiszár Elek ünnepi kiállítása. A kiállítást dr. Lengyel Róbert polgármester és a szervező Helyi Érték Egyesület elnöke, Gyarmati László nyitotta meg.
Részletek »

A Lángoló Tűz-Zománc Attribútumai

2017. 10. 28.

A Lángoló Tűz-Zománc Attribútumai
Glatz Marietta tervező grafikus színes tűzzománc képeiből nyílt kiállítás a siófoki Kálmán Imre Emlékházban a Kálmán Imre Emléknapok alkalmából.
Részletek »

Jubileumi Kálmán Imre Emléknapok

2017. 10. 24.

Jubileumi Kálmán Imre Emléknapok
Hangszer és jelmezkiállítással, kávéházi operettel, operett gálaműsorral, gyermek operett előadással tiszteleg a siófoki születésű világhírű operett szerző, Kálmán Imre munkássága előtt a zeneszerzőről elnevezett siófoki kulturális központ a X. Kálmán Imre Emléknapokon október 24. és 29. között.
Részletek »

„Pécsi szál avagy vissza a kezdetekhez” a Magyar Festészet Napján

2017. 10. 22.

A Magyar Festészet Napján nyílt meg Démuth Réka Lilla festő grafikus és G.Lantos Judit festő ötvös közös kiállítása a siófoki Lógó Üveg Galériában. A tárlat a Pécsi Tudományegyetem Művészeti karán végzett siófoki képzőművészek alkotói tevékenységét mutatja be a kezdetektől napjainkig.
Részletek »

50 éves a Siófoki Rádióklub

2017. 10. 11.

50 éves a Siófoki Rádióklub
Kiállítás megnyitóval és elismerések átadásával ünnepelte megalapításának 50. jubileumát a Siófoki Rádióklub október 9-én a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központban.
Részletek »

Görögországi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a siófoki Balaton Táncegyüttes

2017. 10. 07.

Görögországi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a siófoki Balaton Táncegyüttes
Nemcsak Siófokot, hanem Magyarországot és a magyar folklórt is képviselte a görögországi nemzetközi folklórfesztiválon a Balaton Táncegyüttes. A több évtizedes múltra visszatekintő siófoki néptánc társulat táncbemutatóival és a Magyar Táncházzal is hatalmas sikert aratott a görög Tánc Arisztotelész Földjén Fesztiválon.
Részletek »
Még több kultúra cikk