Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
július
minden ami Siófok
Elsüllyedt hajó az Ezüstparton

Magazin

Elsüllyedt hajó az Ezüstparton

Elkészült az új gyerekjátszótér az Ezüstparton és igencsak látványos lett.

Swing a téren

Kultúra

Swing a téren

Siófokon élvezhettük a Magyarországon egyedülálló Gipsy Swing műfajt képviselő Canarro együttes koncertjét, akik – felidézve modern...

Országos második helyezést ért el a Siófok Senior csapat

Sport

Országos második helyezést ért el a Siófok...

Siófok 60 év feletti labdarúgó csapata, a Siófok Senior a dobogó második fokára állhatott fel a X. Országos Veterán Labdarúgó...

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Balaton

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Somogy vizei fürdőzésre alkalmasak, kiváló minősítésűek. Ez derül ki a szezon előtti, illetve az azt követő első mintavétel...

Kultúra 2018. 01. 10.

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Siófok várossá válásának 50. évfordulója alkalmából Siófok 50 - pillanatképek a város életéből címmel kiállítás sorozat indult a Kálmán Imre Kulturális Központban. Januártól egészen novemberig minden hónapban más és más témakörön keresztül ismerhetik meg az érdeklődők Siófok 50 évét.

Januárban a város kulturális élete kerül bemutatásra, így a Kálmán Imre Kulturális Központ, a Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház fotóiból, eszközeiből, kiadványaiból összeállított tárlat során nosztalgiázhatnak a látogatók. A KIKK előcsarnokában látható kiállítást Gyulainé Isó Edina, a KIKK igazgatója, Kelemen István nyugalmazott tanár, Takács Sándor a kulturális központ korábbi igazgatója és Neisz Péter közművelődési főtanácsos nyitotta meg január 9-én.

 

Világnagyságok az egykori Népfőiskola tanárai közt

1947. és 1950. között Siófokon működött az egyik országos szinten leghosszabb ideig fennálló Balatoni Népfőiskola, melyről a kiállítás megnyitón Kelemen István mesélt. Dr. Zákonyi Ferenc volt a déli parton a Balatoni Népfőiskola létrehozója, és Molnár István a világ egyik legnagyobb táncosa a Népfőiskola vezetésébe került.

- Világnagyságok érkeztek ide tanítani, mint például Együd Árpád, vagy a Novák testvérek –emelte ki Kelemen István, aki számos kiváló táncosról és színészről is megemlékezett. Érdekességként hozzátette, Magyarországról a siófoki Balaton Néptáncegyüttes ment először nyugatra, Dániába.

 

Kultúrháznyitó a Siófoki Dalkör megalapításának 100. évfordulóján

1976-ban megépült Siófokon a kulturális központ, melynek egykori igazgatója, Takács Sándor beszélt az 1970-es évek aktív kulturális életéről. A kulturális élet területét három csoportba osztották akkoriban: színházművészet, zeneművészet és képzőművészet. A Siófoki Dalkör megalapításának 100. évfordulóján, 1976. június 5-én nyílt meg a kulturális központ egy Dalostalálkozóval, és a Magyar Állami Népi Együttes Magyar századok című műsorával.

Az első nagyszínházi produkció a kultúrházban Sütő András Csillag a máglyán című műve volt. A zeneművészet terén operákat játszottak, mint például az óriási sikert arató Nabucco.

Külön koordinálták a nyári idegenforgalom kulturális programjait, a nemzetközi eseményeket, mint egy Fülöp-szigeteki vagy egy Tahiti együttes meghívása. Ez az időszak volt az interaktív gyermekelőadások korszakának kezdete is.

 

A fesztivál, ami elhozta Siófokra a nagyvilágot

1992-ben rendezték meg Siófokon az első Aranykagyló Folklórfesztivált, melyről a fesztivál főszervezője, Neisz Péter közművelődési főtanácsos mesélt. A fesztivált város szervezésében a Városi Néptánc Egyesület közreműködésével hozták létre. Évről évre több magyar, külföldi, határon túli magyar és magyarországi kisebbségi együttes mutatkozott be az Aranykagylón, melyet igazán látványossá a tánccsoportok felvonulása tett. A fesztiválvárosok nemzetközi szövetségébe is belépett folklórfesztivál által már az előszezonban megteltek a szállások és az éttermek a városban. Hagyománnyá vált Siófokon a Népek bálja és a közös táncházak. A fesztivál hazai táncosai több külföldi meghívást is kaptak.

- 1992. és 2004. között 43 ország táncosaival találkozhattak a siófokiak, idehoztuk a nagyvilágot. Az Aranykagyló lakossági és társadalmi támogatottságot is kapott, de attól volt igazán jó, hogy a város magáénak érzete – hangsúlyozta Neisz Péter.

A Siófok 50 - pillanatképek a város életéből című kiállítás sorozatban január a kultúra hónapja, majd februárban Siófok ikonikus épületeit mutatják be Tóth-Baranyi Antal képeslapjaiból.

 

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Swing a téren

2018. 07. 20.

Swing a téren
Siófokon élvezhettük a Magyarországon egyedülálló Gipsy Swing műfajt képviselő Canarro együttes koncertjét, akik – felidézve modern korunkban a 20-as 30-as évek zenei világát, a jazz-t vegyítve különböző zenei tradíciókkal - a Fő téren egészen varázslatos hangulatot teremtettek.
Részletek »

Táncos lábak az esőben

2018. 07. 19.

Táncos lábak az esőben
Siófok főterére látogatott a 33 éves Nagyatádi Fürjecske Néptánc Egyesület.
Részletek »

Jazz a Fő téren

2018. 07. 14.

Jazz a Fő téren
Javában zajlik a 15. New Orleans Jazz fesztivál a Fő téren. Ma este Hot Jazz Band.
Részletek »

Néptánccal és koncertekkel színesített Belvárosi Estek

2018. 07. 05.

Néptánccal és koncertekkel színesített Belvárosi Estek
Június végén elindultak a Kálmán Imre Kulturális Központ Belvárosi Néptánc Estek és Belvárosi Zenei Estek sorozatai.
Részletek »

Elindult a Zene a Zöldben!

2018. 07. 04.

Elindult a Zene a Zöldben!
A Zene a Zöldben komolyzenei koncertsorozat július 1-jei nyitórendezvényén Horgas Eszter - Falusi Mariann és a ClassJazz Band hozta el világslágereit a Jókai parkban összegyűlt több száz fős közönségnek.
Részletek »

A Gyöngyhajú lány balladája

2018. 06. 29.

A Gyöngyhajú lány balladája
Látványos produkció, szuper zene: az ExperiDance első musicalje a siófoki szabadtérin, az Omega életművéből.
Részletek »

Gondolatok a siófoki Ünnepi Könyvhétről

2018. 06. 19.

Minek is nevezzük a könyvheti rendezvényünket? Bemutatónak, összejövetelnek, bulinak, ismerkedési délutánnak vagy társas estnek? Talán nem is kell ezek közül választani, mert a siófoki Ünnepi Könyvhét mindegyik volt egyszerre.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai