Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
március
minden ami Siófok
Magyarország első Cars & Coffee luxusautó kiállítása Siófokon

Magazin

Magyarország első Cars & Coffee luxusautó...

Május 6-án délután 14 és 17 óra között közel 100 luxusautó lesz látható Siófok Főterén a Cars & Coffee első hazai kiállításán.

Mesés tavasz a KIKK-ben

Kultúra

Mesés tavasz a KIKK-ben

Tavaszi hangulatot varázsolt a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központba Török Júlia és Mizerák Beáta közös kiállítása, a Mesékbe...

Átadták a Siófok Kézilabda Club büszkeségét, a Kiss Szilárd Arénát

Sport

Átadták a Siófok Kézilabda Club...

Látványos show műsor keretében vehették birtokba a Siófok KC profi kézilabdásai, az utánpótlás nevelésben résztvevő több száz...

Magyar fejlesztés forradalmasíthatja a vízi közlekedést a Balatonon is

Balaton

Magyar fejlesztés forradalmasíthatja a vízi...

Az elektromos meghajtású járművek térhódítása a vizeket is elérte, és az elektromos hajók után most megszületett a világ első...

Kultúra 2018. 01. 10.

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Siófok várossá válásának 50. évfordulója alkalmából Siófok 50 - pillanatképek a város életéből címmel kiállítás sorozat indult a Kálmán Imre Kulturális Központban. Januártól egészen novemberig minden hónapban más és más témakörön keresztül ismerhetik meg az érdeklődők Siófok 50 évét.

Januárban a város kulturális élete kerül bemutatásra, így a Kálmán Imre Kulturális Központ, a Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház fotóiból, eszközeiből, kiadványaiból összeállított tárlat során nosztalgiázhatnak a látogatók. A KIKK előcsarnokában látható kiállítást Gyulainé Isó Edina, a KIKK igazgatója, Kelemen István nyugalmazott tanár, Takács Sándor a kulturális központ korábbi igazgatója és Neisz Péter közművelődési főtanácsos nyitotta meg január 9-én.

 

Világnagyságok az egykori Népfőiskola tanárai közt

1947. és 1950. között Siófokon működött az egyik országos szinten leghosszabb ideig fennálló Balatoni Népfőiskola, melyről a kiállítás megnyitón Kelemen István mesélt. Dr. Zákonyi Ferenc volt a déli parton a Balatoni Népfőiskola létrehozója, és Molnár István a világ egyik legnagyobb táncosa a Népfőiskola vezetésébe került.

- Világnagyságok érkeztek ide tanítani, mint például Együd Árpád, vagy a Novák testvérek –emelte ki Kelemen István, aki számos kiváló táncosról és színészről is megemlékezett. Érdekességként hozzátette, Magyarországról a siófoki Balaton Néptáncegyüttes ment először nyugatra, Dániába.

 

Kultúrháznyitó a Siófoki Dalkör megalapításának 100. évfordulóján

1976-ban megépült Siófokon a kulturális központ, melynek egykori igazgatója, Takács Sándor beszélt az 1970-es évek aktív kulturális életéről. A kulturális élet területét három csoportba osztották akkoriban: színházművészet, zeneművészet és képzőművészet. A Siófoki Dalkör megalapításának 100. évfordulóján, 1976. június 5-én nyílt meg a kulturális központ egy Dalostalálkozóval, és a Magyar Állami Népi Együttes Magyar századok című műsorával.

Az első nagyszínházi produkció a kultúrházban Sütő András Csillag a máglyán című műve volt. A zeneművészet terén operákat játszottak, mint például az óriási sikert arató Nabucco.

Külön koordinálták a nyári idegenforgalom kulturális programjait, a nemzetközi eseményeket, mint egy Fülöp-szigeteki vagy egy Tahiti együttes meghívása. Ez az időszak volt az interaktív gyermekelőadások korszakának kezdete is.

 

A fesztivál, ami elhozta Siófokra a nagyvilágot

1992-ben rendezték meg Siófokon az első Aranykagyló Folklórfesztivált, melyről a fesztivál főszervezője, Neisz Péter közművelődési főtanácsos mesélt. A fesztivált város szervezésében a Városi Néptánc Egyesület közreműködésével hozták létre. Évről évre több magyar, külföldi, határon túli magyar és magyarországi kisebbségi együttes mutatkozott be az Aranykagylón, melyet igazán látványossá a tánccsoportok felvonulása tett. A fesztiválvárosok nemzetközi szövetségébe is belépett folklórfesztivál által már az előszezonban megteltek a szállások és az éttermek a városban. Hagyománnyá vált Siófokon a Népek bálja és a közös táncházak. A fesztivál hazai táncosai több külföldi meghívást is kaptak.

- 1992. és 2004. között 43 ország táncosaival találkozhattak a siófokiak, idehoztuk a nagyvilágot. Az Aranykagyló lakossági és társadalmi támogatottságot is kapott, de attól volt igazán jó, hogy a város magáénak érzete – hangsúlyozta Neisz Péter.

A Siófok 50 - pillanatképek a város életéből című kiállítás sorozatban január a kultúra hónapja, majd februárban Siófok ikonikus épületeit mutatják be Tóth-Baranyi Antal képeslapjaiból.

 

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

A magyar költészet napját ünnepelték Siófokon

2018. 04. 14.

A magyar költészet napját ünnepelték Siófokon
Siófokon a Kálmán Imre Kulturális Központ gálaműsorral, családi délutánnal és közös versszavalással, a Siófoki Önkormányzat koncerttel, a BRTK Könyvtár József Attila esttel ünnepelte a magyar költészet napját.
Részletek »

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak

2018. 03. 31.

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak
Siófoki általános iskolák csapatai bizonyították, mennyire jól ismerik Siófok múltját és jelenét a város 50. jubileuma alkalmából szervezett várostörténeti vetélkedőn.
Részletek »

Tavaszköszöntő koncert az Önkormányzatnál

2018. 03. 26.

Tavaszköszöntő koncert az Önkormányzatnál
A Siófoki Művészeti Iskola diákjai és művésztanárai igazi tavaszi hangulatot hoztak koncertjükkel a város Önkormányzatához.
Részletek »

Mesés tavasz a KIKK-ben

2018. 03. 21.

Mesés tavasz a KIKK-ben
Tavaszi hangulatot varázsolt a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központba Török Júlia és Mizerák Beáta közös kiállítása, a Mesékbe szőtt álmok. A KIKK Tavaszi Fesztivál című rendezvénysorozatának tárlatmegnyitójára színes akvarell és pasztell festményeket, mesebeli tündérházikókat hozott el a két siófoki alkotóművész.
Részletek »

„A félelem képes mind a két szélsőséget kihozni az emberből”

2018. 02. 26.

„A félelem képes mind a két szélsőséget kihozni az emberből”
Ismét Siófokra látogatott Al Ghaoui Hesna újságíró, riporter, aki elsősorban konfliktuszónákból adott tudósításai által vált ismertté. Február 26-án a közelmúltban megjelent Félj bátran című könyvét hozta el a siófoki KIKK Teátrum kávéházába, ahol könyvbemutatóval egybekötött előadással, beszélgetéssel várta az érdeklődőket.
Részletek »

Siófok 50 – ikonikus épületek

2018. 02. 21.

Siófok 50 – ikonikus épületek
A Siófok 50 - pillanatképek a város életéből című kiállítás-sorozat második rendezvényeként a város ikonikus épületeit idézhették fel az érdeklődők Tóth-Baranyi Antal képeslap-, plakát- és fotógyűjteménye által.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai