Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
július
minden ami Siófok
Elsüllyedt hajó az Ezüstparton

Magazin

Elsüllyedt hajó az Ezüstparton

Elkészült az új gyerekjátszótér az Ezüstparton és igencsak látványos lett.

Swing a téren

Kultúra

Swing a téren

Siófokon élvezhettük a Magyarországon egyedülálló Gipsy Swing műfajt képviselő Canarro együttes koncertjét, akik – felidézve modern...

Országos második helyezést ért el a Siófok Senior csapat

Sport

Országos második helyezést ért el a Siófok...

Siófok 60 év feletti labdarúgó csapata, a Siófok Senior a dobogó második fokára állhatott fel a X. Országos Veterán Labdarúgó...

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Balaton

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Somogy vizei fürdőzésre alkalmasak, kiváló minősítésűek. Ez derül ki a szezon előtti, illetve az azt követő első mintavétel...

Kultúra 2018. 03. 21.

Mesés tavasz a KIKK-ben

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Tavaszi hangulatot varázsolt a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központba Török Júlia és Mizerák Beáta közös kiállítása, a Mesékbe szőtt álmok. A KIKK Tavaszi Fesztivál című rendezvénysorozatának tárlatmegnyitójára színes akvarell és pasztell festményeket, mesebeli tündérházikókat hozott el a két siófoki alkotóművész.

Siófok idén ünnepli várossá válásának 50. évfordulóját, és az egész éves rendezvénysorozathoz kapcsolódnak a Tavaszi Fesztivál programjai is. Ebből az alkalomból nyílt meg március 20-án a Kálmán Imre Kulturális Központ emeleti galériáján Török Júlia és Mizerák Beáta festő Mesékbe szőtt álmok című kiállítása.

A tárlatmegnyitót hatalmas érdeklődés fogadta, gyerekek és felnőttek egyaránt megcsodálták a részlet gazdag, színpompás mesebeli alkotásokat. A galéria falain Mizerák Beáta festményei, az asztalokon Török Júlia tündérházikói sorakoztak.

- Az utóbbi hetekben sokat festettem, így ezekből az alkotásokból, valamint korábbi évek munkáiból válogattam össze a műveket a kiállításra – mesélte a megnyitón Mizerák Beáta, aki a festészet mellett tanárként is tevékenykedik. - Két kedvenc technikám az akvarell és a pasztell festészet. Az akvarell egy olyan fajta vízfesték, amely a könnyed lágyságot mutatja, ehhez hasonló a pasztell festészet, ami hasonlóan lágy eredményt hoz. Gyönyörűnek látom a világot körülöttünk. Megismételhetetlen képek, hangok, szavak, formák, a vizek fényei, a napszakok hangulatai, a virágok gazdag pompája, az eltűnő, megfoghatatlan benyomások. Az utóbbi időben a balatoni regék és mondák foglalkoztatnak igazán, ezekből készítek képeket, de a tárlatra elhoztam a balatoni és a Tisza parti tájképeimet és a virágos alkotásaimat. Mindemellett egy másfajta festékkel készült új mesesorozatom néhány grafikáját is megmutatom – mondta el Mizerák Beáta.

Török Júliát arról kérdeztük, mi adta az ihletet a mesebeli házikók megalkotásához:

- Eleinte a madarak iránti rajongásom okán kezdtem különleges madárházikókról álmodni. Madárodúkról, melyek a fa naturális egyszerűsége mellett kezem alatt kaptak díszítést téli színes bogyókból, csigaházakból vagy örökzöld ágacskákból. Ezeket készítettem ismerőseimnek ajándékba, személyre szóló feliratokkal, majd ezt a formát továbbgondolva, nyitottá téve készültek az első ajándékházikóim barátnőimnek. A házikó, mint védelmet adó forma alapvetően végigkíséri az ember életét, s számomra a családi összetartás érzését nyújtja. Talán emiatt is alakult így, hogy családok számára is készítek házacskákat, apró szívecskékre írt nevekkel, vagy egy szép verssel, idézettel.

Az alkotótól azt is megtudtuk, a házikók elsődleges alapanyaga a fa, de ezen kívül szívesen díszít a természet kincseivel, parányi kagylók, csigaházak, termések, különleges szárított virágok, apróbbnál apróbb kiegészítők, miniatűr kellékek színesítik az alkotásokat.

Török Júlia alapvetően tündérkertek, meseházak témával készült a kiállításra, de csaknem mindegyik alkotás sugározza valamilyen módon a családi összetartozás érzését.

- Óvónőként dolgozom, s az oviban sűrűn átszövi mindennapjainkat környezetünk, lakóhelyünk felfedezésének élménye és az együttes alkotás bűvölete. Szívügyemnek tekintem a természet szeretetére, védelmére és tiszteletére nevelést, emiatt a jeles Zöld Napokra rendszeresen készülünk az ovisaimmal. Március 22. a Víz Világnapja, erre az alkalomra készítettünk egy terepasztalt. A mű alapját egy kábeldob körlapja adta, melyre purhabból domborzatot képeztem, a terep közepén egy kis méretarányos Balaton található, melyet linóleummaradékból vágtam ki. Ezen dolgoztunk ezután közösen a gyerekekkel, akik türkizszínűre festették a Balatont, majd kis segítséggel mindenki elkészítette a saját családja házikóját – mesélte el Török Júlia.

Ezzel, az ovisokkal közös alkotással kapcsolódik leginkább a tárlata Tavaszi Fesztiválhoz és az 50 éves Siófokhoz, hiszen a Balatont és Siófokot ábrázoló terepasztalon a sok kis szivárványszínű házacska által elevenedik meg városunk.

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Swing a téren

2018. 07. 20.

Swing a téren
Siófokon élvezhettük a Magyarországon egyedülálló Gipsy Swing műfajt képviselő Canarro együttes koncertjét, akik – felidézve modern korunkban a 20-as 30-as évek zenei világát, a jazz-t vegyítve különböző zenei tradíciókkal - a Fő téren egészen varázslatos hangulatot teremtettek.
Részletek »

Táncos lábak az esőben

2018. 07. 19.

Táncos lábak az esőben
Siófok főterére látogatott a 33 éves Nagyatádi Fürjecske Néptánc Egyesület.
Részletek »

Jazz a Fő téren

2018. 07. 14.

Jazz a Fő téren
Javában zajlik a 15. New Orleans Jazz fesztivál a Fő téren. Ma este Hot Jazz Band.
Részletek »

Néptánccal és koncertekkel színesített Belvárosi Estek

2018. 07. 05.

Néptánccal és koncertekkel színesített Belvárosi Estek
Június végén elindultak a Kálmán Imre Kulturális Központ Belvárosi Néptánc Estek és Belvárosi Zenei Estek sorozatai.
Részletek »

Elindult a Zene a Zöldben!

2018. 07. 04.

Elindult a Zene a Zöldben!
A Zene a Zöldben komolyzenei koncertsorozat július 1-jei nyitórendezvényén Horgas Eszter - Falusi Mariann és a ClassJazz Band hozta el világslágereit a Jókai parkban összegyűlt több száz fős közönségnek.
Részletek »

A Gyöngyhajú lány balladája

2018. 06. 29.

A Gyöngyhajú lány balladája
Látványos produkció, szuper zene: az ExperiDance első musicalje a siófoki szabadtérin, az Omega életművéből.
Részletek »

Gondolatok a siófoki Ünnepi Könyvhétről

2018. 06. 19.

Minek is nevezzük a könyvheti rendezvényünket? Bemutatónak, összejövetelnek, bulinak, ismerkedési délutánnak vagy társas estnek? Talán nem is kell ezek közül választani, mert a siófoki Ünnepi Könyvhét mindegyik volt egyszerre.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai