Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
október
minden ami Siófok
Érzékenyítő programok a Fehér bot napja alkalmából

Magazin

Érzékenyítő programok a Fehér bot napja...

A Fehér bot napja alkalmából a Látássérültek Siófoki Regionális Egyesülete érzékenyítő programokat szervez október 15. és 19....

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes

Kultúra

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte...

A Rovinjban megrendezett Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte Siófokot és Magyarországot a Balaton Táncegyüttes szeptember végén.

Strandfoci sikerek

Sport

Strandfoci sikerek

Légiósok nélkül, helyi nevelésű játékosokkal küzdött a csapat a nemzeti bajnokságban.

Átadták a balatonszéplaki vízmű megújult ülepítőtavát

Balaton

Átadták a balatonszéplaki vízmű megújult...

Ünnepélyes keretek között adták át október 18-án a megújult zagyvíz-tározót Balatonszéplak-alsón. Az Országos Vízügyi...

Kultúra 2018. 03. 21.

Mesés tavasz a KIKK-ben

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Tavaszi hangulatot varázsolt a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központba Török Júlia és Mizerák Beáta közös kiállítása, a Mesékbe szőtt álmok. A KIKK Tavaszi Fesztivál című rendezvénysorozatának tárlatmegnyitójára színes akvarell és pasztell festményeket, mesebeli tündérházikókat hozott el a két siófoki alkotóművész.

Siófok idén ünnepli várossá válásának 50. évfordulóját, és az egész éves rendezvénysorozathoz kapcsolódnak a Tavaszi Fesztivál programjai is. Ebből az alkalomból nyílt meg március 20-án a Kálmán Imre Kulturális Központ emeleti galériáján Török Júlia és Mizerák Beáta festő Mesékbe szőtt álmok című kiállítása.

A tárlatmegnyitót hatalmas érdeklődés fogadta, gyerekek és felnőttek egyaránt megcsodálták a részlet gazdag, színpompás mesebeli alkotásokat. A galéria falain Mizerák Beáta festményei, az asztalokon Török Júlia tündérházikói sorakoztak.

- Az utóbbi hetekben sokat festettem, így ezekből az alkotásokból, valamint korábbi évek munkáiból válogattam össze a műveket a kiállításra – mesélte a megnyitón Mizerák Beáta, aki a festészet mellett tanárként is tevékenykedik. - Két kedvenc technikám az akvarell és a pasztell festészet. Az akvarell egy olyan fajta vízfesték, amely a könnyed lágyságot mutatja, ehhez hasonló a pasztell festészet, ami hasonlóan lágy eredményt hoz. Gyönyörűnek látom a világot körülöttünk. Megismételhetetlen képek, hangok, szavak, formák, a vizek fényei, a napszakok hangulatai, a virágok gazdag pompája, az eltűnő, megfoghatatlan benyomások. Az utóbbi időben a balatoni regék és mondák foglalkoztatnak igazán, ezekből készítek képeket, de a tárlatra elhoztam a balatoni és a Tisza parti tájképeimet és a virágos alkotásaimat. Mindemellett egy másfajta festékkel készült új mesesorozatom néhány grafikáját is megmutatom – mondta el Mizerák Beáta.

Török Júliát arról kérdeztük, mi adta az ihletet a mesebeli házikók megalkotásához:

- Eleinte a madarak iránti rajongásom okán kezdtem különleges madárházikókról álmodni. Madárodúkról, melyek a fa naturális egyszerűsége mellett kezem alatt kaptak díszítést téli színes bogyókból, csigaházakból vagy örökzöld ágacskákból. Ezeket készítettem ismerőseimnek ajándékba, személyre szóló feliratokkal, majd ezt a formát továbbgondolva, nyitottá téve készültek az első ajándékházikóim barátnőimnek. A házikó, mint védelmet adó forma alapvetően végigkíséri az ember életét, s számomra a családi összetartás érzését nyújtja. Talán emiatt is alakult így, hogy családok számára is készítek házacskákat, apró szívecskékre írt nevekkel, vagy egy szép verssel, idézettel.

Az alkotótól azt is megtudtuk, a házikók elsődleges alapanyaga a fa, de ezen kívül szívesen díszít a természet kincseivel, parányi kagylók, csigaházak, termések, különleges szárított virágok, apróbbnál apróbb kiegészítők, miniatűr kellékek színesítik az alkotásokat.

Török Júlia alapvetően tündérkertek, meseházak témával készült a kiállításra, de csaknem mindegyik alkotás sugározza valamilyen módon a családi összetartozás érzését.

- Óvónőként dolgozom, s az oviban sűrűn átszövi mindennapjainkat környezetünk, lakóhelyünk felfedezésének élménye és az együttes alkotás bűvölete. Szívügyemnek tekintem a természet szeretetére, védelmére és tiszteletére nevelést, emiatt a jeles Zöld Napokra rendszeresen készülünk az ovisaimmal. Március 22. a Víz Világnapja, erre az alkalomra készítettünk egy terepasztalt. A mű alapját egy kábeldob körlapja adta, melyre purhabból domborzatot képeztem, a terep közepén egy kis méretarányos Balaton található, melyet linóleummaradékból vágtam ki. Ezen dolgoztunk ezután közösen a gyerekekkel, akik türkizszínűre festették a Balatont, majd kis segítséggel mindenki elkészítette a saját családja házikóját – mesélte el Török Júlia.

Ezzel, az ovisokkal közös alkotással kapcsolódik leginkább a tárlata Tavaszi Fesztiválhoz és az 50 éves Siófokhoz, hiszen a Balatont és Siófokot ábrázoló terepasztalon a sok kis szivárványszínű házacska által elevenedik meg városunk.

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes

2018. 10. 10.

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes
A Rovinjban megrendezett Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte Siófokot és Magyarországot a Balaton Táncegyüttes szeptember végén.
Részletek »

Balatoni Népfőiskola

2018. 09. 30.

Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta előadásával indult újra szeptember 25-én a Kálmán Imre Kulturális Központ Balatoni Népfőiskola programsorozata.
Részletek »

Bérletvásárlás

2018. 09. 15.

Szeptember 24-től vásárolhatók bérletek a következő színházi évadra.
Részletek »

Tibet kincsei Siófokon

2018. 09. 14.

Élményekkel teli múzeumi tárlatvezetéssel, és a buddhizmus több ezer éves kultúrájának bemutatásával nyitotta meg kapuit a Tibet kincsei kiállítás a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ )KIKK) emeleti galériáján. A Tibet-Európa Alapítvány a szeptember 20-ig látogatható kiállítás mellett a meditációról, a karmáról és a buddhizmusról szóló előadásokkal várja az érdeklődőket a KIKK-ben.
Részletek »

Fűszerezett népzene

2018. 08. 05.

A népzene, a modern zene és a kelet-európai életérzés keveredett a Főtéren augusztus második estéjén, amikor is a Cimbaliband zenekar előadásában volt részünk.
Részletek »
Még több kultúra cikk