Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
március
minden ami Siófok
Magyarország első Cars & Coffee luxusautó kiállítása Siófokon

Magazin

Magyarország első Cars & Coffee luxusautó...

Május 6-án délután 14 és 17 óra között közel 100 luxusautó lesz látható Siófok Főterén a Cars & Coffee első hazai kiállításán.

Mesés tavasz a KIKK-ben

Kultúra

Mesés tavasz a KIKK-ben

Tavaszi hangulatot varázsolt a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központba Török Júlia és Mizerák Beáta közös kiállítása, a Mesékbe...

Átadták a Siófok Kézilabda Club büszkeségét, a Kiss Szilárd Arénát

Sport

Átadták a Siófok Kézilabda Club...

Látványos show műsor keretében vehették birtokba a Siófok KC profi kézilabdásai, az utánpótlás nevelésben résztvevő több száz...

Magyar fejlesztés forradalmasíthatja a vízi közlekedést a Balatonon is

Balaton

Magyar fejlesztés forradalmasíthatja a vízi...

Az elektromos meghajtású járművek térhódítása a vizeket is elérte, és az elektromos hajók után most megszületett a világ első...

Kultúra 2018. 03. 21.

Mesés tavasz a KIKK-ben

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Tavaszi hangulatot varázsolt a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központba Török Júlia és Mizerák Beáta közös kiállítása, a Mesékbe szőtt álmok. A KIKK Tavaszi Fesztivál című rendezvénysorozatának tárlatmegnyitójára színes akvarell és pasztell festményeket, mesebeli tündérházikókat hozott el a két siófoki alkotóművész.

Siófok idén ünnepli várossá válásának 50. évfordulóját, és az egész éves rendezvénysorozathoz kapcsolódnak a Tavaszi Fesztivál programjai is. Ebből az alkalomból nyílt meg március 20-án a Kálmán Imre Kulturális Központ emeleti galériáján Török Júlia és Mizerák Beáta festő Mesékbe szőtt álmok című kiállítása.

A tárlatmegnyitót hatalmas érdeklődés fogadta, gyerekek és felnőttek egyaránt megcsodálták a részlet gazdag, színpompás mesebeli alkotásokat. A galéria falain Mizerák Beáta festményei, az asztalokon Török Júlia tündérházikói sorakoztak.

- Az utóbbi hetekben sokat festettem, így ezekből az alkotásokból, valamint korábbi évek munkáiból válogattam össze a műveket a kiállításra – mesélte a megnyitón Mizerák Beáta, aki a festészet mellett tanárként is tevékenykedik. - Két kedvenc technikám az akvarell és a pasztell festészet. Az akvarell egy olyan fajta vízfesték, amely a könnyed lágyságot mutatja, ehhez hasonló a pasztell festészet, ami hasonlóan lágy eredményt hoz. Gyönyörűnek látom a világot körülöttünk. Megismételhetetlen képek, hangok, szavak, formák, a vizek fényei, a napszakok hangulatai, a virágok gazdag pompája, az eltűnő, megfoghatatlan benyomások. Az utóbbi időben a balatoni regék és mondák foglalkoztatnak igazán, ezekből készítek képeket, de a tárlatra elhoztam a balatoni és a Tisza parti tájképeimet és a virágos alkotásaimat. Mindemellett egy másfajta festékkel készült új mesesorozatom néhány grafikáját is megmutatom – mondta el Mizerák Beáta.

Török Júliát arról kérdeztük, mi adta az ihletet a mesebeli házikók megalkotásához:

- Eleinte a madarak iránti rajongásom okán kezdtem különleges madárházikókról álmodni. Madárodúkról, melyek a fa naturális egyszerűsége mellett kezem alatt kaptak díszítést téli színes bogyókból, csigaházakból vagy örökzöld ágacskákból. Ezeket készítettem ismerőseimnek ajándékba, személyre szóló feliratokkal, majd ezt a formát továbbgondolva, nyitottá téve készültek az első ajándékházikóim barátnőimnek. A házikó, mint védelmet adó forma alapvetően végigkíséri az ember életét, s számomra a családi összetartás érzését nyújtja. Talán emiatt is alakult így, hogy családok számára is készítek házacskákat, apró szívecskékre írt nevekkel, vagy egy szép verssel, idézettel.

Az alkotótól azt is megtudtuk, a házikók elsődleges alapanyaga a fa, de ezen kívül szívesen díszít a természet kincseivel, parányi kagylók, csigaházak, termések, különleges szárított virágok, apróbbnál apróbb kiegészítők, miniatűr kellékek színesítik az alkotásokat.

Török Júlia alapvetően tündérkertek, meseházak témával készült a kiállításra, de csaknem mindegyik alkotás sugározza valamilyen módon a családi összetartozás érzését.

- Óvónőként dolgozom, s az oviban sűrűn átszövi mindennapjainkat környezetünk, lakóhelyünk felfedezésének élménye és az együttes alkotás bűvölete. Szívügyemnek tekintem a természet szeretetére, védelmére és tiszteletére nevelést, emiatt a jeles Zöld Napokra rendszeresen készülünk az ovisaimmal. Március 22. a Víz Világnapja, erre az alkalomra készítettünk egy terepasztalt. A mű alapját egy kábeldob körlapja adta, melyre purhabból domborzatot képeztem, a terep közepén egy kis méretarányos Balaton található, melyet linóleummaradékból vágtam ki. Ezen dolgoztunk ezután közösen a gyerekekkel, akik türkizszínűre festették a Balatont, majd kis segítséggel mindenki elkészítette a saját családja házikóját – mesélte el Török Júlia.

Ezzel, az ovisokkal közös alkotással kapcsolódik leginkább a tárlata Tavaszi Fesztiválhoz és az 50 éves Siófokhoz, hiszen a Balatont és Siófokot ábrázoló terepasztalon a sok kis szivárványszínű házacska által elevenedik meg városunk.

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

A magyar költészet napját ünnepelték Siófokon

2018. 04. 14.

A magyar költészet napját ünnepelték Siófokon
Siófokon a Kálmán Imre Kulturális Központ gálaműsorral, családi délutánnal és közös versszavalással, a Siófoki Önkormányzat koncerttel, a BRTK Könyvtár József Attila esttel ünnepelte a magyar költészet napját.
Részletek »

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak

2018. 03. 31.

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak
Siófoki általános iskolák csapatai bizonyították, mennyire jól ismerik Siófok múltját és jelenét a város 50. jubileuma alkalmából szervezett várostörténeti vetélkedőn.
Részletek »

Tavaszköszöntő koncert az Önkormányzatnál

2018. 03. 26.

Tavaszköszöntő koncert az Önkormányzatnál
A Siófoki Művészeti Iskola diákjai és művésztanárai igazi tavaszi hangulatot hoztak koncertjükkel a város Önkormányzatához.
Részletek »

„A félelem képes mind a két szélsőséget kihozni az emberből”

2018. 02. 26.

„A félelem képes mind a két szélsőséget kihozni az emberből”
Ismét Siófokra látogatott Al Ghaoui Hesna újságíró, riporter, aki elsősorban konfliktuszónákból adott tudósításai által vált ismertté. Február 26-án a közelmúltban megjelent Félj bátran című könyvét hozta el a siófoki KIKK Teátrum kávéházába, ahol könyvbemutatóval egybekötött előadással, beszélgetéssel várta az érdeklődőket.
Részletek »

Siófok 50 – ikonikus épületek

2018. 02. 21.

Siófok 50 – ikonikus épületek
A Siófok 50 - pillanatképek a város életéből című kiállítás-sorozat második rendezvényeként a város ikonikus épületeit idézhették fel az érdeklődők Tóth-Baranyi Antal képeslap-, plakát- és fotógyűjteménye által.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai