Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
július
minden ami Siófok
Óriási óriáskerék

Magazin

Óriási óriáskerék

Mától forog az 50 méteres kerék a siófoki nagystrandon.

Festmények és minikönyvek a siófoki Múzeumok Éjszakáján

Kultúra

Festmények és minikönyvek a siófoki...

G. Lantos Judit képzőművész, tanár kiállításával nyílt meg Siófokon a Múzeumok Éjszakája. A BRTK Könyvtár és a Kálmán Imre...

Országos második helyezést ért el a Siófok Senior csapat

Sport

Országos második helyezést ért el a Siófok...

Siófok 60 év feletti labdarúgó csapata, a Siófok Senior a dobogó második fokára állhatott fel a X. Országos Veterán Labdarúgó...

Találd meg álmaid balatoni állását egyetlen nap alatt!

Balaton

Találd meg álmaid balatoni állását...

Idén először rendhagyó állásbörzén vehetnek részt azok a fiatalok, akik nyáron a Balatonnál szeretnének dolgozni a turizmusban vagy a...

Kultúra 2018. 05. 10.

Síkból a térbe

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
A vakok és gyengénlátók számára is felejthetetlen művészeti élményt nyújt a Kálmán Imre Kulturális Központban május 8-án nyílt tapintható tárlat, melyen Bodrogi Éva alkotásai láthatóak.

A Látássérültek Siófoki Regionális Egyesülete által rendezett Síkból a térbe című tapintható kiállításon Bodrogi Éva alkotásai láthatóak. A rendezvényt Víg Mária, a Látássérültek Siófoki Regionális Egyesületének vezetője, Gyulainé Isó Edina, a KIKK igazgatója és Hamvas Péter alpolgármester nyitotta meg.

A megnyitón bemutatkozott a képek alkotója, Bodrogi Éva, aki 40 éven át Budapesten tanított földrajzot, biológiát és rajzot, jelenleg Zamárdiban rajzot és művészettörténetet oktat.

- Imádom a Balatont, minden évszakban gyönyörű és szeretek itt élni. Férjem édesanyjának már a ’20-as évektől volt itt nyaralója, ezen a telken építkeztünk, így kerültünk Zamárdiba. Alkotásaimhoz ihletet is ad a tó, örök feladat számomra a vizet lefesteni, ábrázolni. A kerámiák, amiket készítek figurák, dombormű formában. Tanárként a gyerekek valamilyen módon mindig szerepelnek képeimen, általában vidámak, színesek. A biológia is szerepet kap, mert az állatokat is szeretem, valamint a földrajz, kedvenc egzotikus országaim kapcsán. Főként azonban az ember érdekel, az ember viszonylatai, az, ami a mindennapjaihoz tartozik, és a mélyebb tartalmak is, a felszínes boldogság mellett a szenvedések – mesélt alkotásairól Bodrogi Éva.

A művész a figurákat, tárgyakat agyagból formálja meg, a száradás és a kiégetés után falapra ragasztja fel őket, és úgy rakosgatja ki a festett háttérre, mint a mozaikot.

- Szeretem a térnek ezt a játékát, a figurák szinte kibújnak, kilépnek a síkból a térbe, ugyanakkor a festés még tovább tágítja a teret. Imádok arcokat formázni, gesztusokat. Formázás közben folyamatosan átalakulnak az arcok, majdnem olyan, mintha életet adnék az élettelen agyagnak – mondta el Bodrogi Éva, aki egy budapesti kiállítása után kezdte el alkotásait a vakok és gyengénlátók számára is bemutatni.

- A budapesti Örkény István Galériában volt egy kiállításom, amelyen a háziorvosom vak kislánya is részt vett. A kislány úgy nézte végig a képeimet, hogy a kis kezével végigtapogatta valamennyit, majd Braille írással beleírt a vendégkönyvembe, hogy nagyon tetszett neki ez a kiállítás, minden képről fogalmat tudott alkotni. Azt írta, milyen jó lenne, ha több helyre el tudnám vinni a munkáimat, ahol a sorstársai is megnézhetnék, így az lett a célom, hogy az ország több városába elvigyem térbeli alkotásaimat, amelyeket végigtapogatva a vakok és gyengénlátók is láthatnak – nyilatkozta a kiállítóművész.

A kiállítás megnyitót a siófoki látássérültek zenés, verses kulturális műsora színesítette. Bodrogi Éva alkotásai május 18-ig tekinthetőek meg a kulturális központban.

 

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Jazz a Fő téren

2018. 07. 14.

Jazz a Fő téren
Javában zajlik a 15. New Orleans Jazz fesztivál a Fő téren. Ma este Hot Jazz Band.
Részletek »

Néptánccal és koncertekkel színesített Belvárosi Estek

2018. 07. 05.

Néptánccal és koncertekkel színesített Belvárosi Estek
Június végén elindultak a Kálmán Imre Kulturális Központ Belvárosi Néptánc Estek és Belvárosi Zenei Estek sorozatai.
Részletek »

Elindult a Zene a Zöldben!

2018. 07. 04.

Elindult a Zene a Zöldben!
A Zene a Zöldben komolyzenei koncertsorozat július 1-jei nyitórendezvényén Horgas Eszter - Falusi Mariann és a ClassJazz Band hozta el világslágereit a Jókai parkban összegyűlt több száz fős közönségnek.
Részletek »

A Gyöngyhajú lány balladája

2018. 06. 29.

A Gyöngyhajú lány balladája
Látványos produkció, szuper zene: az ExperiDance első musicalje a siófoki szabadtérin, az Omega életművéből.
Részletek »

Gondolatok a siófoki Ünnepi Könyvhétről

2018. 06. 19.

Minek is nevezzük a könyvheti rendezvényünket? Bemutatónak, összejövetelnek, bulinak, ismerkedési délutánnak vagy társas estnek? Talán nem is kell ezek közül választani, mert a siófoki Ünnepi Könyvhét mindegyik volt egyszerre.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai