Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
április
minden ami Siófok
Elkészült az új gyermekmedence a siófoki Nagystrandon

Magazin

Elkészült az új gyermekmedence a siófoki...

Május 18-tól, a strandok hivatalos nyitásának napjától vehetik birtokba a gyerekek a Nagystrand új gyermekmedencéjét.

Síkból a térbe

Kultúra

Síkból a térbe

A vakok és gyengénlátók számára is felejthetetlen művészeti élményt nyújt a Kálmán Imre Kulturális Központban május 8-án nyílt...

Mazsorettek XIV. Siófoki Vándorkupa versenye

Sport

Mazsorettek XIV. Siófoki Vándorkupa versenye

31 település mazsorettjei 5 korcsoportban, 20 kategóriában neveztek az április 14. és 15. között lezajlott „Mazsorettek XIV. Siófoki...

Balaton

Az Annabáli Csemege lett idén a Balaton fagyija

A balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó Annabáli Csemege fagylaltkülönlegessége lett a 2018-as év Balaton fagyija. A Márton Sándor által...

Kultúra 2018. 05. 10.

Síkból a térbe

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
A vakok és gyengénlátók számára is felejthetetlen művészeti élményt nyújt a Kálmán Imre Kulturális Központban május 8-án nyílt tapintható tárlat, melyen Bodrogi Éva alkotásai láthatóak.

A Látássérültek Siófoki Regionális Egyesülete által rendezett Síkból a térbe című tapintható kiállításon Bodrogi Éva alkotásai láthatóak. A rendezvényt Víg Mária, a Látássérültek Siófoki Regionális Egyesületének vezetője, Gyulainé Isó Edina, a KIKK igazgatója és Hamvas Péter alpolgármester nyitotta meg.

A megnyitón bemutatkozott a képek alkotója, Bodrogi Éva, aki 40 éven át Budapesten tanított földrajzot, biológiát és rajzot, jelenleg Zamárdiban rajzot és művészettörténetet oktat.

- Imádom a Balatont, minden évszakban gyönyörű és szeretek itt élni. Férjem édesanyjának már a ’20-as évektől volt itt nyaralója, ezen a telken építkeztünk, így kerültünk Zamárdiba. Alkotásaimhoz ihletet is ad a tó, örök feladat számomra a vizet lefesteni, ábrázolni. A kerámiák, amiket készítek figurák, dombormű formában. Tanárként a gyerekek valamilyen módon mindig szerepelnek képeimen, általában vidámak, színesek. A biológia is szerepet kap, mert az állatokat is szeretem, valamint a földrajz, kedvenc egzotikus országaim kapcsán. Főként azonban az ember érdekel, az ember viszonylatai, az, ami a mindennapjaihoz tartozik, és a mélyebb tartalmak is, a felszínes boldogság mellett a szenvedések – mesélt alkotásairól Bodrogi Éva.

A művész a figurákat, tárgyakat agyagból formálja meg, a száradás és a kiégetés után falapra ragasztja fel őket, és úgy rakosgatja ki a festett háttérre, mint a mozaikot.

- Szeretem a térnek ezt a játékát, a figurák szinte kibújnak, kilépnek a síkból a térbe, ugyanakkor a festés még tovább tágítja a teret. Imádok arcokat formázni, gesztusokat. Formázás közben folyamatosan átalakulnak az arcok, majdnem olyan, mintha életet adnék az élettelen agyagnak – mondta el Bodrogi Éva, aki egy budapesti kiállítása után kezdte el alkotásait a vakok és gyengénlátók számára is bemutatni.

- A budapesti Örkény István Galériában volt egy kiállításom, amelyen a háziorvosom vak kislánya is részt vett. A kislány úgy nézte végig a képeimet, hogy a kis kezével végigtapogatta valamennyit, majd Braille írással beleírt a vendégkönyvembe, hogy nagyon tetszett neki ez a kiállítás, minden képről fogalmat tudott alkotni. Azt írta, milyen jó lenne, ha több helyre el tudnám vinni a munkáimat, ahol a sorstársai is megnézhetnék, így az lett a célom, hogy az ország több városába elvigyem térbeli alkotásaimat, amelyeket végigtapogatva a vakok és gyengénlátók is láthatnak – nyilatkozta a kiállítóművész.

A kiállítás megnyitót a siófoki látássérültek zenés, verses kulturális műsora színesítette. Bodrogi Éva alkotásai május 18-ig tekinthetőek meg a kulturális központban.

 

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Zenés irodalmi est

2018. 04. 29.

Zenés irodalmi est
Az Egerszegi Akusztik zenekar zenés irodalmi estet szervezett április 23-án a siófoki BackStage étterem és kávézóban.
Részletek »

A magyar költészet napját ünnepelték Siófokon

2018. 04. 14.

A magyar költészet napját ünnepelték Siófokon
Siófokon a Kálmán Imre Kulturális Központ gálaműsorral, családi délutánnal és közös versszavalással, a Siófoki Önkormányzat koncerttel, a BRTK Könyvtár József Attila esttel ünnepelte a magyar költészet napját.
Részletek »

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak

2018. 03. 31.

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak
Siófoki általános iskolák csapatai bizonyították, mennyire jól ismerik Siófok múltját és jelenét a város 50. jubileuma alkalmából szervezett várostörténeti vetélkedőn.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai