Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
október
minden ami Siófok
Siófok50 Születésnapi Party

Magazin

Siófok50 Születésnapi Party

Siófok várossá válásának jubileumi évi ünneplése még csak most kezdődik igazán! Az egész éves ünnepi programsorozat megkoronázása...

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen

Kultúra

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen

Gróf Tamás, költő és Kovács János, gitárművész egy különleges érzelmi utazásra hívta a közönséget október 25-i Poetry Night...

Elkezdődött a szezon a kosarasoknak is

Sport

Elkezdődött a szezon a kosarasoknak is

A sikeres nyári kosártáborok után elkezdődött a bajnokság a kosarasoknak is. A Kosársuli csapatai a Somogy megyei illetve a Fejér megyei...

Átadták a balatonszéplaki vízmű megújult ülepítőtavát

Balaton

Átadták a balatonszéplaki vízmű megújult...

Ünnepélyes keretek között adták át október 18-án a megújult zagyvíz-tározót Balatonszéplak-alsón. Az Országos Vízügyi...

Kultúra 2018. 05. 10.

Síkból a térbe

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
A vakok és gyengénlátók számára is felejthetetlen művészeti élményt nyújt a Kálmán Imre Kulturális Központban május 8-án nyílt tapintható tárlat, melyen Bodrogi Éva alkotásai láthatóak.

A Látássérültek Siófoki Regionális Egyesülete által rendezett Síkból a térbe című tapintható kiállításon Bodrogi Éva alkotásai láthatóak. A rendezvényt Víg Mária, a Látássérültek Siófoki Regionális Egyesületének vezetője, Gyulainé Isó Edina, a KIKK igazgatója és Hamvas Péter alpolgármester nyitotta meg.

A megnyitón bemutatkozott a képek alkotója, Bodrogi Éva, aki 40 éven át Budapesten tanított földrajzot, biológiát és rajzot, jelenleg Zamárdiban rajzot és művészettörténetet oktat.

- Imádom a Balatont, minden évszakban gyönyörű és szeretek itt élni. Férjem édesanyjának már a ’20-as évektől volt itt nyaralója, ezen a telken építkeztünk, így kerültünk Zamárdiba. Alkotásaimhoz ihletet is ad a tó, örök feladat számomra a vizet lefesteni, ábrázolni. A kerámiák, amiket készítek figurák, dombormű formában. Tanárként a gyerekek valamilyen módon mindig szerepelnek képeimen, általában vidámak, színesek. A biológia is szerepet kap, mert az állatokat is szeretem, valamint a földrajz, kedvenc egzotikus országaim kapcsán. Főként azonban az ember érdekel, az ember viszonylatai, az, ami a mindennapjaihoz tartozik, és a mélyebb tartalmak is, a felszínes boldogság mellett a szenvedések – mesélt alkotásairól Bodrogi Éva.

A művész a figurákat, tárgyakat agyagból formálja meg, a száradás és a kiégetés után falapra ragasztja fel őket, és úgy rakosgatja ki a festett háttérre, mint a mozaikot.

- Szeretem a térnek ezt a játékát, a figurák szinte kibújnak, kilépnek a síkból a térbe, ugyanakkor a festés még tovább tágítja a teret. Imádok arcokat formázni, gesztusokat. Formázás közben folyamatosan átalakulnak az arcok, majdnem olyan, mintha életet adnék az élettelen agyagnak – mondta el Bodrogi Éva, aki egy budapesti kiállítása után kezdte el alkotásait a vakok és gyengénlátók számára is bemutatni.

- A budapesti Örkény István Galériában volt egy kiállításom, amelyen a háziorvosom vak kislánya is részt vett. A kislány úgy nézte végig a képeimet, hogy a kis kezével végigtapogatta valamennyit, majd Braille írással beleírt a vendégkönyvembe, hogy nagyon tetszett neki ez a kiállítás, minden képről fogalmat tudott alkotni. Azt írta, milyen jó lenne, ha több helyre el tudnám vinni a munkáimat, ahol a sorstársai is megnézhetnék, így az lett a célom, hogy az ország több városába elvigyem térbeli alkotásaimat, amelyeket végigtapogatva a vakok és gyengénlátók is láthatnak – nyilatkozta a kiállítóművész.

A kiállítás megnyitót a siófoki látássérültek zenés, verses kulturális műsora színesítette. Bodrogi Éva alkotásai május 18-ig tekinthetőek meg a kulturális központban.

 

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen

2018. 11. 01.

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen
Gróf Tamás, költő és Kovács János, gitárművész egy különleges érzelmi utazásra hívta a közönséget október 25-i Poetry Night előadássorozat Az Utazás című előadóestjén a siófoki Lógó Üveg Kult Kocsmában.
Részletek »

Jajj cica...

2018. 10. 24.

Jajj cica...
Operettkiállítással indult a Kálmán Imre Emléknapok rendezvénysorozat.
Részletek »

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes

2018. 10. 10.

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes
A Rovinjban megrendezett Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte Siófokot és Magyarországot a Balaton Táncegyüttes szeptember végén.
Részletek »

Balatoni Népfőiskola

2018. 09. 30.

Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta előadásával indult újra szeptember 25-én a Kálmán Imre Kulturális Központ Balatoni Népfőiskola programsorozata.
Részletek »

Bérletvásárlás

2018. 09. 15.

Szeptember 24-től vásárolhatók bérletek a következő színházi évadra.
Részletek »

Tibet kincsei Siófokon

2018. 09. 14.

Élményekkel teli múzeumi tárlatvezetéssel, és a buddhizmus több ezer éves kultúrájának bemutatásával nyitotta meg kapuit a Tibet kincsei kiállítás a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ )KIKK) emeleti galériáján. A Tibet-Európa Alapítvány a szeptember 20-ig látogatható kiállítás mellett a meditációról, a karmáról és a buddhizmusról szóló előadásokkal várja az érdeklődőket a KIKK-ben.
Részletek »

Fűszerezett népzene

2018. 08. 05.

A népzene, a modern zene és a kelet-európai életérzés keveredett a Főtéren augusztus második estéjén, amikor is a Cimbaliband zenekar előadásában volt részünk.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai