Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
december
minden ami Siófok
Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben

Magazin

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki...

Mindent bevetnek Siófokon, hogy elűzzék a telet. A II. Siófoki Toros Partyra újra meghívták a mohácsi busókat, és a biztonság kedvéért...

„Mintha feléledtek volna a festmények”

Kultúra

„Mintha feléledtek volna a festmények”

December 7-én nyílt meg Démuth Réka Lilla festő, grafikus Siófoki arcok című kiállítása a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.

Csoportelsők a lányok

Sport

Csoportelsők a lányok

Csoportelső a Siófok KC, miután az EHF-kupában legyőzte idegenben 12 góllal a dán Herning-Ikast.

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont

Balaton

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy...

Helló tél! címmel forgalomélénkítő kampányt indított a Magyar Turisztikai Ügynökség: megyénkben hét szolgáltató – szálláshely,...

Kultúra 2018. 05. 10.

Síkból a térbe

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
A vakok és gyengénlátók számára is felejthetetlen művészeti élményt nyújt a Kálmán Imre Kulturális Központban május 8-án nyílt tapintható tárlat, melyen Bodrogi Éva alkotásai láthatóak.

A Látássérültek Siófoki Regionális Egyesülete által rendezett Síkból a térbe című tapintható kiállításon Bodrogi Éva alkotásai láthatóak. A rendezvényt Víg Mária, a Látássérültek Siófoki Regionális Egyesületének vezetője, Gyulainé Isó Edina, a KIKK igazgatója és Hamvas Péter alpolgármester nyitotta meg.

A megnyitón bemutatkozott a képek alkotója, Bodrogi Éva, aki 40 éven át Budapesten tanított földrajzot, biológiát és rajzot, jelenleg Zamárdiban rajzot és művészettörténetet oktat.

- Imádom a Balatont, minden évszakban gyönyörű és szeretek itt élni. Férjem édesanyjának már a ’20-as évektől volt itt nyaralója, ezen a telken építkeztünk, így kerültünk Zamárdiba. Alkotásaimhoz ihletet is ad a tó, örök feladat számomra a vizet lefesteni, ábrázolni. A kerámiák, amiket készítek figurák, dombormű formában. Tanárként a gyerekek valamilyen módon mindig szerepelnek képeimen, általában vidámak, színesek. A biológia is szerepet kap, mert az állatokat is szeretem, valamint a földrajz, kedvenc egzotikus országaim kapcsán. Főként azonban az ember érdekel, az ember viszonylatai, az, ami a mindennapjaihoz tartozik, és a mélyebb tartalmak is, a felszínes boldogság mellett a szenvedések – mesélt alkotásairól Bodrogi Éva.

A művész a figurákat, tárgyakat agyagból formálja meg, a száradás és a kiégetés után falapra ragasztja fel őket, és úgy rakosgatja ki a festett háttérre, mint a mozaikot.

- Szeretem a térnek ezt a játékát, a figurák szinte kibújnak, kilépnek a síkból a térbe, ugyanakkor a festés még tovább tágítja a teret. Imádok arcokat formázni, gesztusokat. Formázás közben folyamatosan átalakulnak az arcok, majdnem olyan, mintha életet adnék az élettelen agyagnak – mondta el Bodrogi Éva, aki egy budapesti kiállítása után kezdte el alkotásait a vakok és gyengénlátók számára is bemutatni.

- A budapesti Örkény István Galériában volt egy kiállításom, amelyen a háziorvosom vak kislánya is részt vett. A kislány úgy nézte végig a képeimet, hogy a kis kezével végigtapogatta valamennyit, majd Braille írással beleírt a vendégkönyvembe, hogy nagyon tetszett neki ez a kiállítás, minden képről fogalmat tudott alkotni. Azt írta, milyen jó lenne, ha több helyre el tudnám vinni a munkáimat, ahol a sorstársai is megnézhetnék, így az lett a célom, hogy az ország több városába elvigyem térbeli alkotásaimat, amelyeket végigtapogatva a vakok és gyengénlátók is láthatnak – nyilatkozta a kiállítóművész.

A kiállítás megnyitót a siófoki látássérültek zenés, verses kulturális műsora színesítette. Bodrogi Éva alkotásai május 18-ig tekinthetőek meg a kulturális központban.

 

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom

2019. 01. 31.

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom
A Seuso-kincs ezüstedényeinek történetéről tartott előadást Mráv Zsolt, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze január 24-én a siófoki BRTK Könyvtárban.
Részletek »

„Mintha feléledtek volna a festmények”

2019. 01. 08.

„Mintha feléledtek volna a festmények”
December 7-én nyílt meg Démuth Réka Lilla festő, grafikus Siófoki arcok című kiállítása a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.
Részletek »

Sorsok, helyek, történetek a Balaton mellől

2018. 12. 24.

Sorsok, helyek, történetek a Balaton mellől
Két évtizede kutatja a Balaton történetét, három könyve jelent meg a tóról, most a Balatonról, a tóhoz kötődő személyekről, helyekről ír könyvet Kovács Emőke. A kaposvári származású író Balatoni impressziók című kötete 2019 májusában jelenik meg.
Részletek »
Még több kultúra cikk