Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
július
minden ami Siófok
Elsüllyedt hajó az Ezüstparton

Magazin

Elsüllyedt hajó az Ezüstparton

Elkészült az új gyerekjátszótér az Ezüstparton és igencsak látványos lett.

Swing a téren

Kultúra

Swing a téren

Siófokon élvezhettük a Magyarországon egyedülálló Gipsy Swing műfajt képviselő Canarro együttes koncertjét, akik – felidézve modern...

Országos második helyezést ért el a Siófok Senior csapat

Sport

Országos második helyezést ért el a Siófok...

Siófok 60 év feletti labdarúgó csapata, a Siófok Senior a dobogó második fokára állhatott fel a X. Országos Veterán Labdarúgó...

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Balaton

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Somogy vizei fürdőzésre alkalmasak, kiváló minősítésűek. Ez derül ki a szezon előtti, illetve az azt követő első mintavétel...

Kultúra 2018. 06. 13.

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő jövőkép extrém szobrok formájában

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
„Halálra szórakoztatva” címmel nyílt meg Csiszár Zsolt siófoki alkotóművész extrém szobrainak kiállítása a Régi Könyvtár emeletén.

A június 12-i tárlatmegnyitón vattacukorral a kezükben nézegették a vendégek a sok esetben negatív, félelmet és aggodalmat keltő jövőképet ábrázoló, vagy éppen a nosztalgikus múltat előtérbe állító szobrokat. A vattacukor és a szobrok éles ellentéte Csiszár Zsolt szerint a párhuzamos valóságok találkozását jelképezi.

- A vattacukor a pozitív életérzést szimbolizálja, egyfajta felhőtlen vidámságot képvisel, édes, könnyű. Miután megkapták a megnyitó részvevői a vattacukrot, a tárlaton szembesülhetnek egy teljesen másfajta valósággal – szolgált magyarázattal a szokatlan megnyitóra a művész.

A kiállítást megnyitó Veszeli Lajos festőművész szerint a szobrok a 21. század problematikáját vetíti elő, ugyanakkor visszatérnek a művész gyermekkorához is. Dr. Lengyel Róbert polgármester szerint a szobrok elgondolkodtató alkotások.

- Leginkább a jövővel és a múlttal foglalkozom, az elmúlt dolgokkal, az elmúlással és a várható jövővel. Nincs valami jó véleményem a jövőről, a múltra sokkal inkább nosztalgikusan tekintek vissza, a jövőbe egy kicsit félve és egy kicsit negatív hangulatban – nyilatkozta Csiszár Zsolt. - A tárlaton többféle mondanivalót boncolgatok, többféle irányba gondolkozom, attól függően, hogy milyen hangulatom van, milyen benyomások érnek az életben. Ezekre valamilyen szinten reflektálok. Az idő múlása és áttételesen a halál gondolata mindenkit foglalkoztat. Megpróbálom kifejezni ezt a szobraimmal, megpróbálok egy kicsit áttételesebben fogalmazni, nem annyira direkt módon, hanem inkább gondolkozásra késztetve a szemlélőt – tette hozzá az alkotóművész.

A kiállítás látogatói a társadalmat érintő több problémával is szembesülhetnek az alkotásokon keresztül. A címadó darab, a Halálra szórakoztatva című alkotás például egy emberi koponyát ábrázol, ami mindenféle szörnyű dolognak van kitéve. Csiszár Zsolt elmondása szerint szobra azt érzékelteti, hogy a média mennyire uralja mostanában az életünket, mennyire tudja befolyásolni a hétköznapjainkat, és ezt rendkívüli módon erőszakosan teszi, nagyon nehezen tudjuk kivonni magunkat alóla.

A különböző, mély társadalmi problémákat boncolgató, változatos anyagokból készült szürrealisztikus szobrok a megnyitót követően egészen augusztus végéig várják a látogatókat.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Swing a téren

2018. 07. 20.

Swing a téren
Siófokon élvezhettük a Magyarországon egyedülálló Gipsy Swing műfajt képviselő Canarro együttes koncertjét, akik – felidézve modern korunkban a 20-as 30-as évek zenei világát, a jazz-t vegyítve különböző zenei tradíciókkal - a Fő téren egészen varázslatos hangulatot teremtettek.
Részletek »

Táncos lábak az esőben

2018. 07. 19.

Táncos lábak az esőben
Siófok főterére látogatott a 33 éves Nagyatádi Fürjecske Néptánc Egyesület.
Részletek »

Jazz a Fő téren

2018. 07. 14.

Jazz a Fő téren
Javában zajlik a 15. New Orleans Jazz fesztivál a Fő téren. Ma este Hot Jazz Band.
Részletek »

Néptánccal és koncertekkel színesített Belvárosi Estek

2018. 07. 05.

Néptánccal és koncertekkel színesített Belvárosi Estek
Június végén elindultak a Kálmán Imre Kulturális Központ Belvárosi Néptánc Estek és Belvárosi Zenei Estek sorozatai.
Részletek »

Elindult a Zene a Zöldben!

2018. 07. 04.

Elindult a Zene a Zöldben!
A Zene a Zöldben komolyzenei koncertsorozat július 1-jei nyitórendezvényén Horgas Eszter - Falusi Mariann és a ClassJazz Band hozta el világslágereit a Jókai parkban összegyűlt több száz fős közönségnek.
Részletek »

A Gyöngyhajú lány balladája

2018. 06. 29.

A Gyöngyhajú lány balladája
Látványos produkció, szuper zene: az ExperiDance első musicalje a siófoki szabadtérin, az Omega életművéből.
Részletek »

Gondolatok a siófoki Ünnepi Könyvhétről

2018. 06. 19.

Minek is nevezzük a könyvheti rendezvényünket? Bemutatónak, összejövetelnek, bulinak, ismerkedési délutánnak vagy társas estnek? Talán nem is kell ezek közül választani, mert a siófoki Ünnepi Könyvhét mindegyik volt egyszerre.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai