Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
december
minden ami Siófok
Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben

Magazin

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki...

Mindent bevetnek Siófokon, hogy elűzzék a telet. A II. Siófoki Toros Partyra újra meghívták a mohácsi busókat, és a biztonság kedvéért...

„Mintha feléledtek volna a festmények”

Kultúra

„Mintha feléledtek volna a festmények”

December 7-én nyílt meg Démuth Réka Lilla festő, grafikus Siófoki arcok című kiállítása a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.

Csoportelsők a lányok

Sport

Csoportelsők a lányok

Csoportelső a Siófok KC, miután az EHF-kupában legyőzte idegenben 12 góllal a dán Herning-Ikast.

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont

Balaton

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy...

Helló tél! címmel forgalomélénkítő kampányt indított a Magyar Turisztikai Ügynökség: megyénkben hét szolgáltató – szálláshely,...

Kultúra 2018. 06. 13.

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő jövőkép extrém szobrok formájában

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
„Halálra szórakoztatva” címmel nyílt meg Csiszár Zsolt siófoki alkotóművész extrém szobrainak kiállítása a Régi Könyvtár emeletén.

A június 12-i tárlatmegnyitón vattacukorral a kezükben nézegették a vendégek a sok esetben negatív, félelmet és aggodalmat keltő jövőképet ábrázoló, vagy éppen a nosztalgikus múltat előtérbe állító szobrokat. A vattacukor és a szobrok éles ellentéte Csiszár Zsolt szerint a párhuzamos valóságok találkozását jelképezi.

- A vattacukor a pozitív életérzést szimbolizálja, egyfajta felhőtlen vidámságot képvisel, édes, könnyű. Miután megkapták a megnyitó részvevői a vattacukrot, a tárlaton szembesülhetnek egy teljesen másfajta valósággal – szolgált magyarázattal a szokatlan megnyitóra a művész.

A kiállítást megnyitó Veszeli Lajos festőművész szerint a szobrok a 21. század problematikáját vetíti elő, ugyanakkor visszatérnek a művész gyermekkorához is. Dr. Lengyel Róbert polgármester szerint a szobrok elgondolkodtató alkotások.

- Leginkább a jövővel és a múlttal foglalkozom, az elmúlt dolgokkal, az elmúlással és a várható jövővel. Nincs valami jó véleményem a jövőről, a múltra sokkal inkább nosztalgikusan tekintek vissza, a jövőbe egy kicsit félve és egy kicsit negatív hangulatban – nyilatkozta Csiszár Zsolt. - A tárlaton többféle mondanivalót boncolgatok, többféle irányba gondolkozom, attól függően, hogy milyen hangulatom van, milyen benyomások érnek az életben. Ezekre valamilyen szinten reflektálok. Az idő múlása és áttételesen a halál gondolata mindenkit foglalkoztat. Megpróbálom kifejezni ezt a szobraimmal, megpróbálok egy kicsit áttételesebben fogalmazni, nem annyira direkt módon, hanem inkább gondolkozásra késztetve a szemlélőt – tette hozzá az alkotóművész.

A kiállítás látogatói a társadalmat érintő több problémával is szembesülhetnek az alkotásokon keresztül. A címadó darab, a Halálra szórakoztatva című alkotás például egy emberi koponyát ábrázol, ami mindenféle szörnyű dolognak van kitéve. Csiszár Zsolt elmondása szerint szobra azt érzékelteti, hogy a média mennyire uralja mostanában az életünket, mennyire tudja befolyásolni a hétköznapjainkat, és ezt rendkívüli módon erőszakosan teszi, nagyon nehezen tudjuk kivonni magunkat alóla.

A különböző, mély társadalmi problémákat boncolgató, változatos anyagokból készült szürrealisztikus szobrok a megnyitót követően egészen augusztus végéig várják a látogatókat.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom

2019. 01. 31.

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom
A Seuso-kincs ezüstedényeinek történetéről tartott előadást Mráv Zsolt, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze január 24-én a siófoki BRTK Könyvtárban.
Részletek »

„Mintha feléledtek volna a festmények”

2019. 01. 08.

„Mintha feléledtek volna a festmények”
December 7-én nyílt meg Démuth Réka Lilla festő, grafikus Siófoki arcok című kiállítása a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.
Részletek »

Sorsok, helyek, történetek a Balaton mellől

2018. 12. 24.

Sorsok, helyek, történetek a Balaton mellől
Két évtizede kutatja a Balaton történetét, három könyve jelent meg a tóról, most a Balatonról, a tóhoz kötődő személyekről, helyekről ír könyvet Kovács Emőke. A kaposvári származású író Balatoni impressziók című kötete 2019 májusában jelenik meg.
Részletek »
Még több kultúra cikk