Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
április
minden ami Siófok
40 fát ültettek

Magazin

40 fát ültettek

A Foki-hegyi Egyesület és a Siófoki Kosársuli Egyesület tagjai 3 helyszínen 40 darab fát ültettek.

Anne Frank kiállítás

Kultúra

Anne Frank kiállítás

A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulóinak tárlatvezetésével tekinthető meg áprilisban, a gimnázium aulájában az amszterdami Anne Frank...

Bajnokcsapat

Sport

Bajnokcsapat

Az elmúlt héten Fehérváron biztosította be a Siófok KC csapata a bronzérmet a női kézilabda liga 25. fordulójában. Ez volt a hatodik...

BAHART: forrásokat várnak a tulajdonossá is vált államtól

Balaton

BAHART: forrásokat várnak a tulajdonossá is...

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) tulajdonos önkormányzatai és a cég vezetése is nagy reményeket fűz az állami tulajdonszerzéshez a...

Kultúra 2018. 06. 13.

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő jövőkép extrém szobrok formájában

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
„Halálra szórakoztatva” címmel nyílt meg Csiszár Zsolt siófoki alkotóművész extrém szobrainak kiállítása a Régi Könyvtár emeletén.

A június 12-i tárlatmegnyitón vattacukorral a kezükben nézegették a vendégek a sok esetben negatív, félelmet és aggodalmat keltő jövőképet ábrázoló, vagy éppen a nosztalgikus múltat előtérbe állító szobrokat. A vattacukor és a szobrok éles ellentéte Csiszár Zsolt szerint a párhuzamos valóságok találkozását jelképezi.

- A vattacukor a pozitív életérzést szimbolizálja, egyfajta felhőtlen vidámságot képvisel, édes, könnyű. Miután megkapták a megnyitó részvevői a vattacukrot, a tárlaton szembesülhetnek egy teljesen másfajta valósággal – szolgált magyarázattal a szokatlan megnyitóra a művész.

A kiállítást megnyitó Veszeli Lajos festőművész szerint a szobrok a 21. század problematikáját vetíti elő, ugyanakkor visszatérnek a művész gyermekkorához is. Dr. Lengyel Róbert polgármester szerint a szobrok elgondolkodtató alkotások.

- Leginkább a jövővel és a múlttal foglalkozom, az elmúlt dolgokkal, az elmúlással és a várható jövővel. Nincs valami jó véleményem a jövőről, a múltra sokkal inkább nosztalgikusan tekintek vissza, a jövőbe egy kicsit félve és egy kicsit negatív hangulatban – nyilatkozta Csiszár Zsolt. - A tárlaton többféle mondanivalót boncolgatok, többféle irányba gondolkozom, attól függően, hogy milyen hangulatom van, milyen benyomások érnek az életben. Ezekre valamilyen szinten reflektálok. Az idő múlása és áttételesen a halál gondolata mindenkit foglalkoztat. Megpróbálom kifejezni ezt a szobraimmal, megpróbálok egy kicsit áttételesebben fogalmazni, nem annyira direkt módon, hanem inkább gondolkozásra késztetve a szemlélőt – tette hozzá az alkotóművész.

A kiállítás látogatói a társadalmat érintő több problémával is szembesülhetnek az alkotásokon keresztül. A címadó darab, a Halálra szórakoztatva című alkotás például egy emberi koponyát ábrázol, ami mindenféle szörnyű dolognak van kitéve. Csiszár Zsolt elmondása szerint szobra azt érzékelteti, hogy a média mennyire uralja mostanában az életünket, mennyire tudja befolyásolni a hétköznapjainkat, és ezt rendkívüli módon erőszakosan teszi, nagyon nehezen tudjuk kivonni magunkat alóla.

A különböző, mély társadalmi problémákat boncolgató, változatos anyagokból készült szürrealisztikus szobrok a megnyitót követően egészen augusztus végéig várják a látogatókat.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

„Honismeretből jeles!”

2019. 04. 29.

„Honismeretből jeles!”
Idén is folytatta immár hagyományos szép szereplését a Siófoki Vak Bottyán János Általános Iskola és AMI hetedikes csapata a Marcaliban megrendezett megyei honismereti versenyen.
Részletek »

Anne Frank kiállítás

2019. 04. 18.

Anne Frank kiállítás
A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulóinak tárlatvezetésével tekinthető meg áprilisban, a gimnázium aulájában az amszterdami Anne Frank Ház által összeállított Anne Frank – történelem a mának című kiállítás.
Részletek »

A magyar költészet napja

2019. 04. 13.

A magyar költészet napja
Versmondó versennyel, gálaműsorral, gyermekműsorral és megzenésített versekkel ünnepelte április 11-én a magyar költészet napját Siófok.
Részletek »

Bach Mindenkinek Fesztivál

2019. 03. 31.

A Siófoki Vak Bottyán János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola művésztanárai, növendékei és gyermekkórusának koncertjével csatlakozott Siófok a Bach Mindenkinek Fesztiválhoz.
Részletek »

Siófoki Tavaszi Fesztivál

2019. 03. 25.

Siófoki Tavaszi Fesztivál
„A kavicsok titkos világa” tárult fel a Tavaszi Fesztivált megnyitó kiállításon március 19-én a Kálmán Imre Kulturális Központban.
Részletek »

Alkotó Kezek

2019. 03. 23.

Alkotó Kezek
V. alkalommal került megrendezésre a Kilitiért Egyesület szervezésében a Kiliti Alkotó Kezek képzőművészeti kiállítás.
Részletek »

Kiállítás az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére

2019. 03. 19.

Kiállítás az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére nyílt kiállítás március 13-án a siófoki BRTK Könyvtárban.
Részletek »

A csillagos égbolt és a kultúrház titkai

2019. 02. 21.

A csillagos égbolt és a kultúrház titkai
A Kálmán Imre Kulturális Központ munkatársainak segítségével a kultúrház, az Utazó Planetárium csapata által pedig a Naprendszer rejtelmeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők a Kultúrházak éjjel-nappal című rendezvényen.
Részletek »

Muzsinszki kiállítás Siófokon

2019. 02. 20.

Muzsinszki kiállítás Siófokon
A napokban nyílt meg a Muzsinszki Nagy Endre magángyűjtemény festményeiből álló kiállítás a siófoki Kálmán Imre Emlékházban. Idén a Siófokhpz kötődő művész nem vallási témájú festményeit állították ki, melyeket április 27-ig lehet megtekinteni.
Részletek »

Egy csepp természet a KIKK-ben

2019. 02. 15.

Egy csepp természet a KIKK-ben
Egy csepp természet címmel nyílt meg Gazdagné Varga Judit és Ráczi Zoltán fotókiállítása február 7-én a Kálmán Imre Kulturális Központ galériáján.
Részletek »

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom

2019. 01. 31.

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom
A Seuso-kincs ezüstedényeinek történetéről tartott előadást Mráv Zsolt, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze január 24-én a siófoki BRTK Könyvtárban.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai