Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
október
minden ami Siófok
Siófok50 Születésnapi Party

Magazin

Siófok50 Születésnapi Party

Siófok várossá válásának jubileumi évi ünneplése még csak most kezdődik igazán! Az egész éves ünnepi programsorozat megkoronázása...

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen

Kultúra

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen

Gróf Tamás, költő és Kovács János, gitárművész egy különleges érzelmi utazásra hívta a közönséget október 25-i Poetry Night...

Elkezdődött a szezon a kosarasoknak is

Sport

Elkezdődött a szezon a kosarasoknak is

A sikeres nyári kosártáborok után elkezdődött a bajnokság a kosarasoknak is. A Kosársuli csapatai a Somogy megyei illetve a Fejér megyei...

Átadták a balatonszéplaki vízmű megújult ülepítőtavát

Balaton

Átadták a balatonszéplaki vízmű megújult...

Ünnepélyes keretek között adták át október 18-án a megújult zagyvíz-tározót Balatonszéplak-alsón. Az Országos Vízügyi...

Kultúra 2018. 06. 13.

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő jövőkép extrém szobrok formájában

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
„Halálra szórakoztatva” címmel nyílt meg Csiszár Zsolt siófoki alkotóművész extrém szobrainak kiállítása a Régi Könyvtár emeletén.

A június 12-i tárlatmegnyitón vattacukorral a kezükben nézegették a vendégek a sok esetben negatív, félelmet és aggodalmat keltő jövőképet ábrázoló, vagy éppen a nosztalgikus múltat előtérbe állító szobrokat. A vattacukor és a szobrok éles ellentéte Csiszár Zsolt szerint a párhuzamos valóságok találkozását jelképezi.

- A vattacukor a pozitív életérzést szimbolizálja, egyfajta felhőtlen vidámságot képvisel, édes, könnyű. Miután megkapták a megnyitó részvevői a vattacukrot, a tárlaton szembesülhetnek egy teljesen másfajta valósággal – szolgált magyarázattal a szokatlan megnyitóra a művész.

A kiállítást megnyitó Veszeli Lajos festőművész szerint a szobrok a 21. század problematikáját vetíti elő, ugyanakkor visszatérnek a művész gyermekkorához is. Dr. Lengyel Róbert polgármester szerint a szobrok elgondolkodtató alkotások.

- Leginkább a jövővel és a múlttal foglalkozom, az elmúlt dolgokkal, az elmúlással és a várható jövővel. Nincs valami jó véleményem a jövőről, a múltra sokkal inkább nosztalgikusan tekintek vissza, a jövőbe egy kicsit félve és egy kicsit negatív hangulatban – nyilatkozta Csiszár Zsolt. - A tárlaton többféle mondanivalót boncolgatok, többféle irányba gondolkozom, attól függően, hogy milyen hangulatom van, milyen benyomások érnek az életben. Ezekre valamilyen szinten reflektálok. Az idő múlása és áttételesen a halál gondolata mindenkit foglalkoztat. Megpróbálom kifejezni ezt a szobraimmal, megpróbálok egy kicsit áttételesebben fogalmazni, nem annyira direkt módon, hanem inkább gondolkozásra késztetve a szemlélőt – tette hozzá az alkotóművész.

A kiállítás látogatói a társadalmat érintő több problémával is szembesülhetnek az alkotásokon keresztül. A címadó darab, a Halálra szórakoztatva című alkotás például egy emberi koponyát ábrázol, ami mindenféle szörnyű dolognak van kitéve. Csiszár Zsolt elmondása szerint szobra azt érzékelteti, hogy a média mennyire uralja mostanában az életünket, mennyire tudja befolyásolni a hétköznapjainkat, és ezt rendkívüli módon erőszakosan teszi, nagyon nehezen tudjuk kivonni magunkat alóla.

A különböző, mély társadalmi problémákat boncolgató, változatos anyagokból készült szürrealisztikus szobrok a megnyitót követően egészen augusztus végéig várják a látogatókat.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen

2018. 11. 01.

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen
Gróf Tamás, költő és Kovács János, gitárművész egy különleges érzelmi utazásra hívta a közönséget október 25-i Poetry Night előadássorozat Az Utazás című előadóestjén a siófoki Lógó Üveg Kult Kocsmában.
Részletek »

Jajj cica...

2018. 10. 24.

Jajj cica...
Operettkiállítással indult a Kálmán Imre Emléknapok rendezvénysorozat.
Részletek »

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes

2018. 10. 10.

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes
A Rovinjban megrendezett Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte Siófokot és Magyarországot a Balaton Táncegyüttes szeptember végén.
Részletek »

Balatoni Népfőiskola

2018. 09. 30.

Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta előadásával indult újra szeptember 25-én a Kálmán Imre Kulturális Központ Balatoni Népfőiskola programsorozata.
Részletek »

Bérletvásárlás

2018. 09. 15.

Szeptember 24-től vásárolhatók bérletek a következő színházi évadra.
Részletek »

Tibet kincsei Siófokon

2018. 09. 14.

Élményekkel teli múzeumi tárlatvezetéssel, és a buddhizmus több ezer éves kultúrájának bemutatásával nyitotta meg kapuit a Tibet kincsei kiállítás a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ )KIKK) emeleti galériáján. A Tibet-Európa Alapítvány a szeptember 20-ig látogatható kiállítás mellett a meditációról, a karmáról és a buddhizmusról szóló előadásokkal várja az érdeklődőket a KIKK-ben.
Részletek »

Fűszerezett népzene

2018. 08. 05.

A népzene, a modern zene és a kelet-európai életérzés keveredett a Főtéren augusztus második estéjén, amikor is a Cimbaliband zenekar előadásában volt részünk.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai