Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
szeptember
minden ami Siófok
Látványos képek a Samsara fesztiválról

Magazin

Látványos képek a Samsara fesztiválról

Augusztus 6-12 között negyedik alkalommal rendezték meg a Samsara FesztiváltSiófokon. A korábbi évekhez képest sok újdonságot hozott az...

Swing a téren

Kultúra

Swing a téren

Siófokon élvezhettük a Magyarországon egyedülálló Gipsy Swing műfajt képviselő Canarro együttes koncertjét, akik – felidézve modern...

Kosártábor

Sport

Kosártábor

Második alkalommal rendezték meg ezen a nyáron a Siófoki Kosársuli Egyesület szervezésében az immár hagyománnyá vált kosártábort.

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Balaton

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Somogy vizei fürdőzésre alkalmasak, kiváló minősítésűek. Ez derül ki a szezon előtti, illetve az azt követő első mintavétel...

Kultúra 2018. 06. 13.

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő jövőkép extrém szobrok formájában

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
„Halálra szórakoztatva” címmel nyílt meg Csiszár Zsolt siófoki alkotóművész extrém szobrainak kiállítása a Régi Könyvtár emeletén.

A június 12-i tárlatmegnyitón vattacukorral a kezükben nézegették a vendégek a sok esetben negatív, félelmet és aggodalmat keltő jövőképet ábrázoló, vagy éppen a nosztalgikus múltat előtérbe állító szobrokat. A vattacukor és a szobrok éles ellentéte Csiszár Zsolt szerint a párhuzamos valóságok találkozását jelképezi.

- A vattacukor a pozitív életérzést szimbolizálja, egyfajta felhőtlen vidámságot képvisel, édes, könnyű. Miután megkapták a megnyitó részvevői a vattacukrot, a tárlaton szembesülhetnek egy teljesen másfajta valósággal – szolgált magyarázattal a szokatlan megnyitóra a művész.

A kiállítást megnyitó Veszeli Lajos festőművész szerint a szobrok a 21. század problematikáját vetíti elő, ugyanakkor visszatérnek a művész gyermekkorához is. Dr. Lengyel Róbert polgármester szerint a szobrok elgondolkodtató alkotások.

- Leginkább a jövővel és a múlttal foglalkozom, az elmúlt dolgokkal, az elmúlással és a várható jövővel. Nincs valami jó véleményem a jövőről, a múltra sokkal inkább nosztalgikusan tekintek vissza, a jövőbe egy kicsit félve és egy kicsit negatív hangulatban – nyilatkozta Csiszár Zsolt. - A tárlaton többféle mondanivalót boncolgatok, többféle irányba gondolkozom, attól függően, hogy milyen hangulatom van, milyen benyomások érnek az életben. Ezekre valamilyen szinten reflektálok. Az idő múlása és áttételesen a halál gondolata mindenkit foglalkoztat. Megpróbálom kifejezni ezt a szobraimmal, megpróbálok egy kicsit áttételesebben fogalmazni, nem annyira direkt módon, hanem inkább gondolkozásra késztetve a szemlélőt – tette hozzá az alkotóművész.

A kiállítás látogatói a társadalmat érintő több problémával is szembesülhetnek az alkotásokon keresztül. A címadó darab, a Halálra szórakoztatva című alkotás például egy emberi koponyát ábrázol, ami mindenféle szörnyű dolognak van kitéve. Csiszár Zsolt elmondása szerint szobra azt érzékelteti, hogy a média mennyire uralja mostanában az életünket, mennyire tudja befolyásolni a hétköznapjainkat, és ezt rendkívüli módon erőszakosan teszi, nagyon nehezen tudjuk kivonni magunkat alóla.

A különböző, mély társadalmi problémákat boncolgató, változatos anyagokból készült szürrealisztikus szobrok a megnyitót követően egészen augusztus végéig várják a látogatókat.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Bérletvásárlás

2018. 09. 15.

Szeptember 24-től vásárolhatók bérletek a következő színházi évadra.
Részletek »

Tibet kincsei Siófokon

2018. 09. 14.

Élményekkel teli múzeumi tárlatvezetéssel, és a buddhizmus több ezer éves kultúrájának bemutatásával nyitotta meg kapuit a Tibet kincsei kiállítás a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ )KIKK) emeleti galériáján. A Tibet-Európa Alapítvány a szeptember 20-ig látogatható kiállítás mellett a meditációról, a karmáról és a buddhizmusról szóló előadásokkal várja az érdeklődőket a KIKK-ben.
Részletek »

Fűszerezett népzene

2018. 08. 05.

A népzene, a modern zene és a kelet-európai életérzés keveredett a Főtéren augusztus második estéjén, amikor is a Cimbaliband zenekar előadásában volt részünk.
Részletek »

Eső nélkül nincsen tánc

2018. 08. 04.

A Belvárosi Néptánc Estek programsorozat alkalmából a Balaton Táncegyüttes produkcióját láthattuk a Főtéren.
Részletek »

Handabanda a téren

2018. 08. 02.

Siófok Főterére érkezett a Handabanda zenekar július utolsó napján. A koncert 19.00 – kor kezdődött, ennek ellenére már 18.00 - tól színes programokkal, kézműves foglalkozással, népi játszótérrel várták a játékos gyermekeket.
Részletek »

Káprázat a parkban

2018. 08. 01.

A szabadtéri színpadon a varázslat volt az úr július közepén, Magic showban lehetett része Siófok lakosainak.
Részletek »

Csukott szemmel

2018. 07. 31.

Vasárnap a Jókai Parkot elárasztotta a nyugalom. Cséry Zoltán zongorista, zeneszerző érkezett hozzánk, aki szólóban élete során második alkalommal kápráztatta el közönségét.
Részletek »

Majestic Sounds orgonakoncertek

2018. 07. 29.

Teleki Miklós Artisjus-díjas orgonaművész koncertjével indult a Majestic Sounds című orgonakoncert sorozat július 16-án a Siófoki Római Katolikus Plébániatemplomban.
Részletek »

Vissza a Múltba

2018. 07. 26.

Vissza a Múltba
Kálmán Imre és Lehár Ferenc műveiből összeállított operett gála került megrendezésre a Dunakeszi Szimfonikus zenekar előadásában a Fő téren.
Részletek »

Swing a téren

2018. 07. 20.

Swing a téren
Siófokon élvezhettük a Magyarországon egyedülálló Gipsy Swing műfajt képviselő Canarro együttes koncertjét, akik – felidézve modern korunkban a 20-as 30-as évek zenei világát, a jazz-t vegyítve különböző zenei tradíciókkal - a Fő téren egészen varázslatos hangulatot teremtettek.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai