Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
február
minden ami Siófok
Siófok a turisztikai élvonalban

Magazin

Siófok a turisztikai élvonalban

A jubileumi programoknak és az intenzív marketingkommunikációnak köszönhetően 2018 kiemelkedően sikeres éve volt a városnak....

Muzsinszki kiállítás Siófokon

Kultúra

Muzsinszki kiállítás Siófokon

A napokban nyílt meg a Muzsinszki Nagy Endre magángyűjtemény festményeiből álló kiállítás a siófoki Kálmán Imre Emlékházban. Idén...

Siófoki asztaliteniszezők sikerei

Sport

Siófoki asztaliteniszezők sikerei

Február 14-17. között rendezték a 2018/2019-es tanév Asztalitenisz Országos Döntőjét, Karcagon, melyen a siófoki diákok kiemelkedő...

Nagy kitörési pont lehet az elektromos bicikli a bringaturizmusban

Balaton

Nagy kitörési pont lehet az elektromos...

„Valószínű, amikor pár évtized múlva visszagondolunk erre az időszakra, azt fogjuk gondolni, hogy a bringaturizmusban a legnagyobb...

Kultúra 2015. 07. 10.

A pontytöpörtyűtől a „balatoni” hekkig

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
A balatoni régió gasztrokultúrájával, a helyi vendéglátás történetének jellegzetességeivel ismerkedhetnek meg a július 8-án megnyílt gasztronómiai kiállítás látogatói a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.

- Nyaralás során a térség megismeréséhez szükség van az épített környezet, természeti látványosságok, történelem, kultúra és a hagyományok megismerésére is. Egészen biztos vagyok benne, hogy ez a kiállítás közelebb visz minket a város ismeretéhez, a helyi turizmus, gasztronómia történetéhez. Sokkal ízesebbé, gazdagabbá és tartalmasabbá tesz egy kirándulást, ha a helyi étkezési szokásokkal is meg tudunk ismerkedni. – emelte ki megnyitó beszédében Witzmann Mihály országgyűlési képviselő, aki a helyi lakosok és az ide érkező vendégek számára egyaránt ajánlotta a gasztrokulturális tárlatot.

A kiállítás megnyitóján dr. Kovács Emőke a BRTK Könyvtár igazgatója beszámolt arról, hogy a korszakok bemutatásához a könyvtár történelmi gyűjteménye szolgált alapul, a tárgyi emlékek pedig kollektív gyűjtőmunka eredményei, amelyet az intézmény két munkatársa, Krasznainé Szabó Katalin helytörténész és Démuth Réka könyvtáros fogott össze.

A pontytöpörtyűtől a „balatoni” hekkig című tárlat az 1800-as évek végéhez kalauzol vissza, amikor már a Déli Vasút elindulásával (1861) egyre több nyaraló vendég érkezett a Magyar Tenger partjára. A divatos fürdőhelyek fejlődésén, az egykori SZOT üdülők korszakán át az időutazás végére eljutunk az 1980-as évek tömegturizmusáig.

A balatoni gasztronómia meghatározó elemei közé tartoztak mindig is a különböző halételek, köztük a jellegzetes balatoni halászlé, vadételek, valamint a bor. A tárlat tájékoztató anyagában olvashatunk a régió olyan speciális ételeiről, mint például a tócsi, azaz a liszt- és krumplilepény, vagy a túrós, darás csusza, népi nevén csuszka. Megismerkedhetünk a siófoki születésű operettszerző, Kálmán Imre családjának kedvenc menüjével, és az igazi balatoni halászlé receptjével. Megtudhatjuk a „balatoni” hekk történetét, amely hiába tartozik a balatoni ételek legkedveltebbjei közé, mégsem a Magyar Tengerből származik. A különböző fogások mellett főbb szerepet kapnak a balatoni borok, a borkultúra, találkozhatunk egy kis „fröccs-történelemmel”, amelyből kiderül többek közt az is, miből áll a Krúdy Gyula nevéhez fűződő Krúdy-fröccs.

Tarján Vilmos vendéglős kifüggesztett tízparancsolatának már a legelső pontjában szerepel, „Mindig a vendégnek van igaza”. Nem is akármilyen vendégek jártak az elmúlt évszázadokban a Balatonnál, ezen belül pedig Siófok éttermeiben: megfordult a városban Karinthy Frigyes, Kossuth Lajos, Latabár Kálmán, Rejtő Jenő, Ripl-Rónai József, és még hosszan folytathatnánk a nevek sorolását Siófok híres vendégeinek tablójáról.

 

A tárlat tárgyi emlékeinek méltó kiállítási felületet adnak az üveg vitrinek, amelyeket Nemzeti Kulturális Alap pályázatán elnyert összegből vásárolhatott meg az Emlékház. A polcokon éttermi kávéfőzők, étkészletek, receptkönyvek, fagylaltkészítő edénykék és még sok-sok egykor a vendéglátásban használt érdekes eszköz sorakozik. A kiállító terem egyik sarkában halászháló áll, a másikban szépen elrendezett borosüveg gyűjtemény, és egy régi hirdetőoszlopon egykori plakátok közt szemezgethetünk.

 

A pontytöpörtyűtől a „balatoni” hekkig a régió gasztronómiájának színes múltjába az ősz végéig a Kálmán Imre Emlékház nyitvatartási idejében bármikor visszatekinthetnek a siófoki lakosok és a város vendégei. A tervek szerint ugyanis a gasztrokulturális kiállítás november végéig lesz látogatható.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

A csillagos égbolt és a kultúrház titkai

2019. 02. 21.

A csillagos égbolt és a kultúrház titkai
A Kálmán Imre Kulturális Központ munkatársainak segítségével a kultúrház, az Utazó Planetárium csapata által pedig a Naprendszer rejtelmeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők a Kultúrházak éjjel-nappal című rendezvényen.
Részletek »

Muzsinszki kiállítás Siófokon

2019. 02. 20.

Muzsinszki kiállítás Siófokon
A napokban nyílt meg a Muzsinszki Nagy Endre magángyűjtemény festményeiből álló kiállítás a siófoki Kálmán Imre Emlékházban. Idén a Siófokhpz kötődő művész nem vallási témájú festményeit állították ki, melyeket április 27-ig lehet megtekinteni.
Részletek »

Egy csepp természet a KIKK-ben

2019. 02. 15.

Egy csepp természet a KIKK-ben
Egy csepp természet címmel nyílt meg Gazdagné Varga Judit és Ráczi Zoltán fotókiállítása február 7-én a Kálmán Imre Kulturális Központ galériáján.
Részletek »

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom

2019. 01. 31.

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom
A Seuso-kincs ezüstedényeinek történetéről tartott előadást Mráv Zsolt, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze január 24-én a siófoki BRTK Könyvtárban.
Részletek »
Még több kultúra cikk