Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
április
minden ami Siófok
Elkészült az új gyermekmedence a siófoki Nagystrandon

Magazin

Elkészült az új gyermekmedence a siófoki...

Május 18-tól, a strandok hivatalos nyitásának napjától vehetik birtokba a gyerekek a Nagystrand új gyermekmedencéjét.

Síkból a térbe

Kultúra

Síkból a térbe

A vakok és gyengénlátók számára is felejthetetlen művészeti élményt nyújt a Kálmán Imre Kulturális Központban május 8-án nyílt...

Mazsorettek XIV. Siófoki Vándorkupa versenye

Sport

Mazsorettek XIV. Siófoki Vándorkupa versenye

31 település mazsorettjei 5 korcsoportban, 20 kategóriában neveztek az április 14. és 15. között lezajlott „Mazsorettek XIV. Siófoki...

Balaton

Az Annabáli Csemege lett idén a Balaton fagyija

A balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó Annabáli Csemege fagylaltkülönlegessége lett a 2018-as év Balaton fagyija. A Márton Sándor által...

Kultúra 2015. 07. 10.

A pontytöpörtyűtől a „balatoni” hekkig

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
A balatoni régió gasztrokultúrájával, a helyi vendéglátás történetének jellegzetességeivel ismerkedhetnek meg a július 8-án megnyílt gasztronómiai kiállítás látogatói a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.

- Nyaralás során a térség megismeréséhez szükség van az épített környezet, természeti látványosságok, történelem, kultúra és a hagyományok megismerésére is. Egészen biztos vagyok benne, hogy ez a kiállítás közelebb visz minket a város ismeretéhez, a helyi turizmus, gasztronómia történetéhez. Sokkal ízesebbé, gazdagabbá és tartalmasabbá tesz egy kirándulást, ha a helyi étkezési szokásokkal is meg tudunk ismerkedni. – emelte ki megnyitó beszédében Witzmann Mihály országgyűlési képviselő, aki a helyi lakosok és az ide érkező vendégek számára egyaránt ajánlotta a gasztrokulturális tárlatot.

A kiállítás megnyitóján dr. Kovács Emőke a BRTK Könyvtár igazgatója beszámolt arról, hogy a korszakok bemutatásához a könyvtár történelmi gyűjteménye szolgált alapul, a tárgyi emlékek pedig kollektív gyűjtőmunka eredményei, amelyet az intézmény két munkatársa, Krasznainé Szabó Katalin helytörténész és Démuth Réka könyvtáros fogott össze.

A pontytöpörtyűtől a „balatoni” hekkig című tárlat az 1800-as évek végéhez kalauzol vissza, amikor már a Déli Vasút elindulásával (1861) egyre több nyaraló vendég érkezett a Magyar Tenger partjára. A divatos fürdőhelyek fejlődésén, az egykori SZOT üdülők korszakán át az időutazás végére eljutunk az 1980-as évek tömegturizmusáig.

A balatoni gasztronómia meghatározó elemei közé tartoztak mindig is a különböző halételek, köztük a jellegzetes balatoni halászlé, vadételek, valamint a bor. A tárlat tájékoztató anyagában olvashatunk a régió olyan speciális ételeiről, mint például a tócsi, azaz a liszt- és krumplilepény, vagy a túrós, darás csusza, népi nevén csuszka. Megismerkedhetünk a siófoki születésű operettszerző, Kálmán Imre családjának kedvenc menüjével, és az igazi balatoni halászlé receptjével. Megtudhatjuk a „balatoni” hekk történetét, amely hiába tartozik a balatoni ételek legkedveltebbjei közé, mégsem a Magyar Tengerből származik. A különböző fogások mellett főbb szerepet kapnak a balatoni borok, a borkultúra, találkozhatunk egy kis „fröccs-történelemmel”, amelyből kiderül többek közt az is, miből áll a Krúdy Gyula nevéhez fűződő Krúdy-fröccs.

Tarján Vilmos vendéglős kifüggesztett tízparancsolatának már a legelső pontjában szerepel, „Mindig a vendégnek van igaza”. Nem is akármilyen vendégek jártak az elmúlt évszázadokban a Balatonnál, ezen belül pedig Siófok éttermeiben: megfordult a városban Karinthy Frigyes, Kossuth Lajos, Latabár Kálmán, Rejtő Jenő, Ripl-Rónai József, és még hosszan folytathatnánk a nevek sorolását Siófok híres vendégeinek tablójáról.

 

A tárlat tárgyi emlékeinek méltó kiállítási felületet adnak az üveg vitrinek, amelyeket Nemzeti Kulturális Alap pályázatán elnyert összegből vásárolhatott meg az Emlékház. A polcokon éttermi kávéfőzők, étkészletek, receptkönyvek, fagylaltkészítő edénykék és még sok-sok egykor a vendéglátásban használt érdekes eszköz sorakozik. A kiállító terem egyik sarkában halászháló áll, a másikban szépen elrendezett borosüveg gyűjtemény, és egy régi hirdetőoszlopon egykori plakátok közt szemezgethetünk.

 

A pontytöpörtyűtől a „balatoni” hekkig a régió gasztronómiájának színes múltjába az ősz végéig a Kálmán Imre Emlékház nyitvatartási idejében bármikor visszatekinthetnek a siófoki lakosok és a város vendégei. A tervek szerint ugyanis a gasztrokulturális kiállítás november végéig lesz látogatható.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Síkból a térbe

2018. 05. 10.

Síkból a térbe
A vakok és gyengénlátók számára is felejthetetlen művészeti élményt nyújt a Kálmán Imre Kulturális Központban május 8-án nyílt tapintható tárlat, melyen Bodrogi Éva alkotásai láthatóak.
Részletek »

Zenés irodalmi est

2018. 04. 29.

Zenés irodalmi est
Az Egerszegi Akusztik zenekar zenés irodalmi estet szervezett április 23-án a siófoki BackStage étterem és kávézóban.
Részletek »

A magyar költészet napját ünnepelték Siófokon

2018. 04. 14.

A magyar költészet napját ünnepelték Siófokon
Siófokon a Kálmán Imre Kulturális Központ gálaműsorral, családi délutánnal és közös versszavalással, a Siófoki Önkormányzat koncerttel, a BRTK Könyvtár József Attila esttel ünnepelte a magyar költészet napját.
Részletek »

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak

2018. 03. 31.

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak
Siófoki általános iskolák csapatai bizonyították, mennyire jól ismerik Siófok múltját és jelenét a város 50. jubileuma alkalmából szervezett várostörténeti vetélkedőn.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai