Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
július
minden ami Siófok
Határidőre elkészült a szabadstrand fejlesztés

Magazin

Határidőre elkészült a szabadstrand...

Átadták a felújított siófoki szabadstrandokat, 300 millió forintot költöttek rá, 21. századi körülmények várják a pihenni vágyókat.

Zene a Zöldben

Kultúra

Zene a Zöldben

A Zene a Zöldben programsorozat keretében a Melodika Projekt rendhagyó hangszeres felállásban, saját átdolgozott dallamokkal nyújtott...

Siófokon rajtolt a 40. Tour de Hongrie

Sport

Siófokon rajtolt a 40. Tour de Hongrie

Hat kontinens harmincegy országának 129 versenyzője állt rajthoz a 40. Tour de Hongrie siófoki prológján, köztük tizenhat hazai versenyző...

Siófok a Balaton Sportfővárosa

Balaton

Siófok a Balaton Sportfővárosa

Siófok a balatoni régió legnagyobb településeként nemcsak az egyik legtöbb sportegyesülettel és tömegsportolási lehetőséggel...

Kultúra 2015. 07. 10.

A pontytöpörtyűtől a „balatoni” hekkig

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
A balatoni régió gasztrokultúrájával, a helyi vendéglátás történetének jellegzetességeivel ismerkedhetnek meg a július 8-án megnyílt gasztronómiai kiállítás látogatói a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.

- Nyaralás során a térség megismeréséhez szükség van az épített környezet, természeti látványosságok, történelem, kultúra és a hagyományok megismerésére is. Egészen biztos vagyok benne, hogy ez a kiállítás közelebb visz minket a város ismeretéhez, a helyi turizmus, gasztronómia történetéhez. Sokkal ízesebbé, gazdagabbá és tartalmasabbá tesz egy kirándulást, ha a helyi étkezési szokásokkal is meg tudunk ismerkedni. – emelte ki megnyitó beszédében Witzmann Mihály országgyűlési képviselő, aki a helyi lakosok és az ide érkező vendégek számára egyaránt ajánlotta a gasztrokulturális tárlatot.

A kiállítás megnyitóján dr. Kovács Emőke a BRTK Könyvtár igazgatója beszámolt arról, hogy a korszakok bemutatásához a könyvtár történelmi gyűjteménye szolgált alapul, a tárgyi emlékek pedig kollektív gyűjtőmunka eredményei, amelyet az intézmény két munkatársa, Krasznainé Szabó Katalin helytörténész és Démuth Réka könyvtáros fogott össze.

A pontytöpörtyűtől a „balatoni” hekkig című tárlat az 1800-as évek végéhez kalauzol vissza, amikor már a Déli Vasút elindulásával (1861) egyre több nyaraló vendég érkezett a Magyar Tenger partjára. A divatos fürdőhelyek fejlődésén, az egykori SZOT üdülők korszakán át az időutazás végére eljutunk az 1980-as évek tömegturizmusáig.

A balatoni gasztronómia meghatározó elemei közé tartoztak mindig is a különböző halételek, köztük a jellegzetes balatoni halászlé, vadételek, valamint a bor. A tárlat tájékoztató anyagában olvashatunk a régió olyan speciális ételeiről, mint például a tócsi, azaz a liszt- és krumplilepény, vagy a túrós, darás csusza, népi nevén csuszka. Megismerkedhetünk a siófoki születésű operettszerző, Kálmán Imre családjának kedvenc menüjével, és az igazi balatoni halászlé receptjével. Megtudhatjuk a „balatoni” hekk történetét, amely hiába tartozik a balatoni ételek legkedveltebbjei közé, mégsem a Magyar Tengerből származik. A különböző fogások mellett főbb szerepet kapnak a balatoni borok, a borkultúra, találkozhatunk egy kis „fröccs-történelemmel”, amelyből kiderül többek közt az is, miből áll a Krúdy Gyula nevéhez fűződő Krúdy-fröccs.

Tarján Vilmos vendéglős kifüggesztett tízparancsolatának már a legelső pontjában szerepel, „Mindig a vendégnek van igaza”. Nem is akármilyen vendégek jártak az elmúlt évszázadokban a Balatonnál, ezen belül pedig Siófok éttermeiben: megfordult a városban Karinthy Frigyes, Kossuth Lajos, Latabár Kálmán, Rejtő Jenő, Ripl-Rónai József, és még hosszan folytathatnánk a nevek sorolását Siófok híres vendégeinek tablójáról.

 

A tárlat tárgyi emlékeinek méltó kiállítási felületet adnak az üveg vitrinek, amelyeket Nemzeti Kulturális Alap pályázatán elnyert összegből vásárolhatott meg az Emlékház. A polcokon éttermi kávéfőzők, étkészletek, receptkönyvek, fagylaltkészítő edénykék és még sok-sok egykor a vendéglátásban használt érdekes eszköz sorakozik. A kiállító terem egyik sarkában halászháló áll, a másikban szépen elrendezett borosüveg gyűjtemény, és egy régi hirdetőoszlopon egykori plakátok közt szemezgethetünk.

 

A pontytöpörtyűtől a „balatoni” hekkig a régió gasztronómiájának színes múltjába az ősz végéig a Kálmán Imre Emlékház nyitvatartási idejében bármikor visszatekinthetnek a siófoki lakosok és a város vendégei. A tervek szerint ugyanis a gasztrokulturális kiállítás november végéig lesz látogatható.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Zene a Zöldben

2019. 07. 02.

Zene a Zöldben
A Zene a Zöldben programsorozat keretében a Melodika Projekt rendhagyó hangszeres felállásban, saját átdolgozott dallamokkal nyújtott kellemes vasárnap esti kikapcsolódást a Jókai park árnyékot adó fái alatt összegyűlt közönségnek.
Részletek »

Belvárosi Zenei Estek

2019. 07. 01.

Belvárosi Zenei Estek
Igazi forró nyári hangulatot varázsolt a siófoki Fő térre a latin-amerikai cumbia együttes, a Los Orangutanes június 27-én a Kálmán Imre Kulturális Központ Belvárosi Zenei Estek programsorozatának első rendezvényén.
Részletek »

Belvárosi Néptánc Estek

2019. 06. 30.

Az Ördöngös Táncegyüttes néptánc műsorával és táncházával indult június 26-án a Kálmán Imre Kulturális Központ Belvárosi Néptánc Estek programsorozata.
Részletek »

Vakációs Gyermek Koncertek

2019. 06. 29.

Vakációs Gyermek Koncertek
A közel 10 éves Lóca Együttes néphagyományokat és népszokásokat felelevenítő zenés gyermekműsorát hozta el Siófokra június 25-én, a Vakációs Gyermek Koncertek programsorozat első előadására.
Részletek »
Még több kultúra cikk