Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
január
minden ami Siófok
Rendhagyó irodalomóra Totth Benedekkel

Magazin

Rendhagyó irodalomóra Totth Benedekkel

A siófoki BRTK Könyvtár rendhagyó irodalomórára hívta a város középiskolás és gimnazista diákjait a Lógó Üveg Kult Kocsmába. A...

KIKK éjjel-nappal

Kultúra

KIKK éjjel-nappal

A Kultúrházak éjjel-nappal rendezvény látogatói megtudhatták mi történik a Kálmán Imre Kulturális Központ kulisszái mögött, miután...

Sümegi Dalma, Siófok csigás íjász bajnoka

Sport

Sümegi Dalma, Siófok csigás íjász bajnoka

A siófoki születési Sümegi Dalma 12 éves korára már kétszeres pályaíjász országos bajnok lett csigás íjászatban. Két évvel...

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az ország seregszemléjén

Balaton

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az...

A Balatoni Hajózási Zrt. tavaly novemberben hivatalosan bejelentette, hogy idén is megszervezi a Nemzeti Regattát – Magyarország...

Kultúra 2015. 07. 10.

A pontytöpörtyűtől a „balatoni” hekkig

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
A balatoni régió gasztrokultúrájával, a helyi vendéglátás történetének jellegzetességeivel ismerkedhetnek meg a július 8-án megnyílt gasztronómiai kiállítás látogatói a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.

- Nyaralás során a térség megismeréséhez szükség van az épített környezet, természeti látványosságok, történelem, kultúra és a hagyományok megismerésére is. Egészen biztos vagyok benne, hogy ez a kiállítás közelebb visz minket a város ismeretéhez, a helyi turizmus, gasztronómia történetéhez. Sokkal ízesebbé, gazdagabbá és tartalmasabbá tesz egy kirándulást, ha a helyi étkezési szokásokkal is meg tudunk ismerkedni. – emelte ki megnyitó beszédében Witzmann Mihály országgyűlési képviselő, aki a helyi lakosok és az ide érkező vendégek számára egyaránt ajánlotta a gasztrokulturális tárlatot.

A kiállítás megnyitóján dr. Kovács Emőke a BRTK Könyvtár igazgatója beszámolt arról, hogy a korszakok bemutatásához a könyvtár történelmi gyűjteménye szolgált alapul, a tárgyi emlékek pedig kollektív gyűjtőmunka eredményei, amelyet az intézmény két munkatársa, Krasznainé Szabó Katalin helytörténész és Démuth Réka könyvtáros fogott össze.

A pontytöpörtyűtől a „balatoni” hekkig című tárlat az 1800-as évek végéhez kalauzol vissza, amikor már a Déli Vasút elindulásával (1861) egyre több nyaraló vendég érkezett a Magyar Tenger partjára. A divatos fürdőhelyek fejlődésén, az egykori SZOT üdülők korszakán át az időutazás végére eljutunk az 1980-as évek tömegturizmusáig.

A balatoni gasztronómia meghatározó elemei közé tartoztak mindig is a különböző halételek, köztük a jellegzetes balatoni halászlé, vadételek, valamint a bor. A tárlat tájékoztató anyagában olvashatunk a régió olyan speciális ételeiről, mint például a tócsi, azaz a liszt- és krumplilepény, vagy a túrós, darás csusza, népi nevén csuszka. Megismerkedhetünk a siófoki születésű operettszerző, Kálmán Imre családjának kedvenc menüjével, és az igazi balatoni halászlé receptjével. Megtudhatjuk a „balatoni” hekk történetét, amely hiába tartozik a balatoni ételek legkedveltebbjei közé, mégsem a Magyar Tengerből származik. A különböző fogások mellett főbb szerepet kapnak a balatoni borok, a borkultúra, találkozhatunk egy kis „fröccs-történelemmel”, amelyből kiderül többek közt az is, miből áll a Krúdy Gyula nevéhez fűződő Krúdy-fröccs.

Tarján Vilmos vendéglős kifüggesztett tízparancsolatának már a legelső pontjában szerepel, „Mindig a vendégnek van igaza”. Nem is akármilyen vendégek jártak az elmúlt évszázadokban a Balatonnál, ezen belül pedig Siófok éttermeiben: megfordult a városban Karinthy Frigyes, Kossuth Lajos, Latabár Kálmán, Rejtő Jenő, Ripl-Rónai József, és még hosszan folytathatnánk a nevek sorolását Siófok híres vendégeinek tablójáról.

 

A tárlat tárgyi emlékeinek méltó kiállítási felületet adnak az üveg vitrinek, amelyeket Nemzeti Kulturális Alap pályázatán elnyert összegből vásárolhatott meg az Emlékház. A polcokon éttermi kávéfőzők, étkészletek, receptkönyvek, fagylaltkészítő edénykék és még sok-sok egykor a vendéglátásban használt érdekes eszköz sorakozik. A kiállító terem egyik sarkában halászháló áll, a másikban szépen elrendezett borosüveg gyűjtemény, és egy régi hirdetőoszlopon egykori plakátok közt szemezgethetünk.

 

A pontytöpörtyűtől a „balatoni” hekkig a régió gasztronómiájának színes múltjába az ősz végéig a Kálmán Imre Emlékház nyitvatartási idejében bármikor visszatekinthetnek a siófoki lakosok és a város vendégei. A tervek szerint ugyanis a gasztrokulturális kiállítás november végéig lesz látogatható.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

KIKK éjjel-nappal

2018. 02. 05.

KIKK éjjel-nappal
A Kultúrházak éjjel-nappal rendezvény látogatói megtudhatták mi történik a Kálmán Imre Kulturális Központ kulisszái mögött, miután lekapcsolták a lámpákat és összehúzták a függönyöket.
Részletek »

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből

2018. 01. 10.

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből
Siófok várossá válásának 50. évfordulója alkalmából Siófok 50 - pillanatképek a város életéből címmel kiállítás sorozat indult a Kálmán Imre Kulturális Központban. Januártól egészen novemberig minden hónapban más és más témakörön keresztül ismerhetik meg az érdeklődők Siófok 50 évét.
Részletek »

Támogatás a Balaton Táncegyüttesnek

2017. 12. 02.

Az Egyesület vezetősége fontos lépésnek tatja a szakmai munka erősítését, hiszen jövőre a város 50. évfordulója alkalmából újabb koreográfiákkal, produkciókkal készülnek.
Részletek »
Még több kultúra cikk