Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
július
minden ami Siófok
Elsüllyedt hajó az Ezüstparton

Magazin

Elsüllyedt hajó az Ezüstparton

Elkészült az új gyerekjátszótér az Ezüstparton és igencsak látványos lett.

Swing a téren

Kultúra

Swing a téren

Siófokon élvezhettük a Magyarországon egyedülálló Gipsy Swing műfajt képviselő Canarro együttes koncertjét, akik – felidézve modern...

Országos második helyezést ért el a Siófok Senior csapat

Sport

Országos második helyezést ért el a Siófok...

Siófok 60 év feletti labdarúgó csapata, a Siófok Senior a dobogó második fokára állhatott fel a X. Országos Veterán Labdarúgó...

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Balaton

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Somogy vizei fürdőzésre alkalmasak, kiváló minősítésűek. Ez derül ki a szezon előtti, illetve az azt követő első mintavétel...

Magazin 2018. 04. 15.

Hajós képzés indul Siófokon

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
A Siófoki Szakképzési Centrum és a Balatoni Hajózási Zrt. szakmai együttműködésével szeptembertől elindul az iskolarendszerű hajós technikus képzés Siófokon. A Siófoki SZC és a BAHART igazgatója a diákok számára megrendezett hajózási szakmai nap keretében írta alá az együttműködési megállapodást április 13-án.

A Szigliget motoroson, a BAHART flotta legújabb hajóján rendezte meg a „Szakmák éjszakája 2018” rendezvénysorozat hivatalos megnyitójának keretében a hajózási szakmai napot a siófoki középiskolák végzős diákjai számára a Siófoki Szakképzési Centrum és a Balatoni Hajózási Zrt. A rendezvény keretében a Siófoki SZC és a BAHART vezetője hivatalosan is bejelentette a hajós képzés őszi indulását. Magyarországon Budapest után másodiként Siófokon indul el a hajós képzés, mely első lépcsőben érettségire épülő felnőttképzés keretein belül működik majd, de a cél mindenképpen egy hajós technikus szakgimnáziumi osztály indítása.

- Azt látjuk, hogy a Balatonon méltatlanul alulreprezentált ez a szakma. Ha azt vesszük, hogy a Balaton milyen fejlődés előtt áll, akkor még inkább indokolt ennek a képzésnek az elindítása. A Balaton fejlesztése elképzelhetetlen a közlekedés fejlesztése nélkül, ennek pedig a régió adottságait figyelembe véve alapvető építőköve kell, hogy legyen a vízi közlekedés. Ehhez a fejlődéshez nekünk biztosítani kell a feltételeket, melyek részben műszaki, részben humán feltételek. Ma a BAHART 100 fő hajóst foglalkoztat, és a 11 dunai személyhajózási társasággal összehasonlítva ma a BAHART a legnagyobb munkaadó a magyar személyhajózási társaságok között – mondta el az eseményen Kollár József, a BAHART vezérigazgatója.

- Balatoni cég balatoni képzéssel, balatoni diákokkal kap saját, balatoni munkaerő utánpótlást – hangsúlyozta nyilatkozatában Szamosi Lóránt, a Siófoki SZC főigazgatója. - A több hónapos előkészítő munkálatok után összeállt az oktató gárda, melynek nagy részét, a hajózási szakembereket a BAHART biztosítja, az elméleti oktatásban a gépészet, informatika, nyelvi képzés részét pedig a Siófoki SZC Baross Gábor Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája végzi majd. A közelmúltban megjelent GINOP-os pályázat által a képzés 15-20 milliós költségét a BAHART teljes egészében uniós forrásból tudja finanszírozni. Szeptembertől 18-20 fővel tervezzük a hajós képzés indítását egyelőre felnőttképzésben. A nappali képzés az akkreditáltatás után várhatóan jövő szeptemberben indul – mondta el Szamosi Lóránt.

A Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója és Kollár József a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója a hajózási szakmai napon ünnepélyesen aláírta a két Társaság együttműködési megállapodását. Az eseményen részt vett Molnár Attila a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal igazgatója is, aki a Szakmák Éjszakájáról beszélt, melynek keretében a hajózási szakmai nap is megvalósult.

- A Szakmák Éjszakája 166 településen indul el a mai napon, 4600 különböző programmal, nemcsak Magyarország határain belül, hanem a határ menti magyar lakta településeken is, idén kiemelten Erdélyben zajlik a programsorozat – mondta el Molnár Attila.

Zádori Zoltán, a Siófoki SZC szakképzési és felnőttképzési referense a pályakezdőknek szóló gyakornoki programot mutatta be a diákoknak, Mihalovics Dóra, a BAHART Zrt. marketing vezetője a hajózási Társaság működéséről számolt be.

A BAHART hajózási üzemeltetési igazgatója, Turcsik Gábor a hajós képzéseket mutatta be, melyek 800 órás, nagyrészt gyakorlati ismeretekre épülő képzések lesznek. A Siófokon induló új képzési program elérhető mindazon érdeklődők számára, akik a meghatározott jelentkezési feltételeknek megfelelnek (érettségi végzettség, úszástudás, egészségügyi alkalmasság) és a képzési program tartalmi elemeinek elsajátítását követően új szakmai képesítés megszerzését tűzték ki célként. Az állam által elismert hajózási technikus szakképesítésre történő felkészítés során a hallgatók részt vesznek a hajó gépházi és fedélzeti munkájában, a hajó állagmegóvási, karbantartási munkáiban egyaránt. A tananyag és a vizsgák közt szerepel hajóvillamosság, elektronikus navigáció, matróz vizsga, kisgéphajó vezetés, szakmai nyelv, jogszabályok, elsősegélynyújtás és vízből mentés is. Az elméleti oktatás a Siófoki Szakképzési Centrum Baross Gábor Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában, a gyakorlati oktatás a BAHART hajóin és hajójavító bázisán történik.

A szakmai nap zárásaként a BAHART két hajóparancsnoka, Molnár Endre és Peizer Szabolcs ízelítőt adtak a résztvevő diákoknak és vendégeknek az induló hajós képzés részleteiről, megszerezhető kompetenciáiról, majd telepbejárás keretében az érdeklődők bepillanthattak a hajós szakma rejtelmeibe.

 

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Emléktábla Latyinak

2018. 07. 18.

Emléktábla Latyinak
A Latabár család egykori házának falára került emléktábla mindenféle csinadratta nélkül. Mikor megnéztük, Latabár Katalinnal is összefutottunk.
Részletek »

Elsüllyedt hajó az Ezüstparton

2018. 07. 17.

Elsüllyedt hajó az Ezüstparton
Elkészült az új gyerekjátszótér az Ezüstparton és igencsak látványos lett.
Részletek »

Feléhez érkezett a jubileumi év

2018. 07. 10.

Feléhez érkezett a jubileumi év
Most, hogy már júliust írunk, és eltelt a 2018. év több mint fele, tekintsünk vissza kicsit a jubileumi ünnepsorozat eddig megvalósult programjaira, és lássuk, mi vár még ránk ebben a különleges évben!
Részletek »

Kárpátalján segítettek a perczeles tanárok

2018. 07. 03.

Kárpátalján segítettek a perczeles tanárok
A Határtalanul Kárpátaljai Akcióprogram keretében a Nagymuzsalyi Középiskolába vittek adományokat a Perczel Mór gimnázium tanárai.
Részletek »

Óriási óriáskerék

2018. 07. 01.

Óriási óriáskerék
Mától forog az 50 méteres kerék a siófoki nagystrandon.
Részletek »

Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését vette át a Siófoki Női Kar

2018. 06. 18.

Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését vette át a Siófoki Női Kar
Díjátadóval egybekötött kóruskoncerten vette át az Örökségünk - Somogyország Kincse kitüntetést a Siófoki Női Kar.
Részletek »

Old timerek a Fő téren

2018. 06. 12.

Old timerek a Fő téren
Idén is Siófokról indult a Balaton Classic, amelyen ez évben több rekord is született.
Részletek »
Még több magazin cikk

Swing a téren

2018. 07. 20.

Swing a téren
Siófokon élvezhettük a Magyarországon egyedülálló Gipsy Swing műfajt képviselő Canarro együttes koncertjét, akik – felidézve modern korunkban a 20-as 30-as évek zenei világát, a jazz-t vegyítve különböző zenei tradíciókkal - a Fő téren egészen varázslatos hangulatot teremtettek.
Részletek »

Táncos lábak az esőben

2018. 07. 19.

Táncos lábak az esőben
Siófok főterére látogatott a 33 éves Nagyatádi Fürjecske Néptánc Egyesület.
Részletek »

Jazz a Fő téren

2018. 07. 14.

Jazz a Fő téren
Javában zajlik a 15. New Orleans Jazz fesztivál a Fő téren. Ma este Hot Jazz Band.
Részletek »

Néptánccal és koncertekkel színesített Belvárosi Estek

2018. 07. 05.

Néptánccal és koncertekkel színesített Belvárosi Estek
Június végén elindultak a Kálmán Imre Kulturális Központ Belvárosi Néptánc Estek és Belvárosi Zenei Estek sorozatai.
Részletek »

Elindult a Zene a Zöldben!

2018. 07. 04.

Elindult a Zene a Zöldben!
A Zene a Zöldben komolyzenei koncertsorozat július 1-jei nyitórendezvényén Horgas Eszter - Falusi Mariann és a ClassJazz Band hozta el világslágereit a Jókai parkban összegyűlt több száz fős közönségnek.
Részletek »

A Gyöngyhajú lány balladája

2018. 06. 29.

A Gyöngyhajú lány balladája
Látványos produkció, szuper zene: az ExperiDance első musicalje a siófoki szabadtérin, az Omega életművéből.
Részletek »

Gondolatok a siófoki Ünnepi Könyvhétről

2018. 06. 19.

Minek is nevezzük a könyvheti rendezvényünket? Bemutatónak, összejövetelnek, bulinak, ismerkedési délutánnak vagy társas estnek? Talán nem is kell ezek közül választani, mert a siófoki Ünnepi Könyvhét mindegyik volt egyszerre.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Nyártól a kempingezők is wifizhetnek a Balatonnál

2018. 05. 24.

Nagy sávszélességű wifi-hálózatot telepítettek két népszerű balatoni kempingben. A siófoki Aranypart és a zamárdi Mirabella vendégei az idei szezontól kezdve használhatják a szolgáltatást.
Részletek »

Az Annabáli Csemege lett idén a Balaton fagyija

2018. 05. 18.

Az Annabáli Csemege lett idén a Balaton fagyija
A balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó Annabáli Csemege fagylaltkülönlegessége lett a 2018-as év Balaton fagyija. A Márton Sándor által megálmodott jeges édességet a gyerekek is tesztelték az ünnepélyes eredményhirdetésen május 16-án a Tünde személyhajó fedélzetén.
Részletek »

Idén másodjára indul útnak a Balaton Camino

2018. 04. 29.

A február helyett kellemesebb időben, májusban kezdődik a Balatont megkerülő séta, idén a MOL Nagyon Balaton támogatásával. A szervezők – Budavári Dóra, Rákász-Losonczy Judit és Scherer Anna – a téli kabátot pólóra cserélik és felfedezik, milyen a szezonra készülő májusi Balaton. Az útról minden nap posztokban, bejelentkezésekben, képekben tudósítanak majd. A napi indulási helyszínek és időpontok nyilvánosak, csatlakozni ér, annál is inkább, mert 2 hétvégét, köztük egy hosszú hétvégét is magába foglal a 10 nap – tájékoztatták a Balaton Camino ötletgazdái a hirbalaton.hu-t.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Grappling verseny a Beszédesben

2018. 06. 30.

Grappling verseny a Beszédesben
Idén már harmadik alkalommal került megrendezésre Siófokon a Global Grappling Liga versenye.
Részletek »

Országos második helyezést ért el a Siófok Senior csapat

2018. 06. 27.

Országos második helyezést ért el a Siófok Senior csapat
Siófok 60 év feletti labdarúgó csapata, a Siófok Senior a dobogó második fokára állhatott fel a X. Országos Veterán Labdarúgó Fesztiválon, ezzel hazánk második legjobb senior labdarúgó csapatává vált.
Részletek »

Spinning a Balatonon

2018. 06. 26.

Közel 250-en biciklizték át a Balatont a Badacsony katamarán fedélzetén az ötödik alkalommal megrendezett Tekerj Katamaránon sporteseményen.
Részletek »

Ritmikus gimnasztika országos döntő

2018. 06. 15.

Eredményesen szerepeltek a siófoki iskolák csapatai a június 8-ai, Kazincbarcikán megrendezett Ritmikus Gimnasztika Diákolimpia Országos Döntőjén.
Részletek »
Még több sport cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai