Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
május
minden ami Siófok
Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését vette át a Siófoki Női Kar

Magazin

Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését...

Díjátadóval egybekötött kóruskoncerten vette át az Örökségünk - Somogyország Kincse kitüntetést a Siófoki Női Kar.

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő jövőkép extrém szobrok formájában

Kultúra

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő...

„Halálra szórakoztatva” címmel nyílt meg Csiszár Zsolt siófoki alkotóművész extrém szobrainak kiállítása a Régi Könyvtár...

Alakreform és sportprogramok a Kihívás Napján

Sport

Alakreform és sportprogramok a Kihívás Napján

Rubint Rékával edzettek a siófokiak a 2018-as Kihívás Napján május 30-án.

Találd meg álmaid balatoni állását egyetlen nap alatt!

Balaton

Találd meg álmaid balatoni állását...

Idén először rendhagyó állásbörzén vehetnek részt azok a fiatalok, akik nyáron a Balatonnál szeretnének dolgozni a turizmusban vagy a...

Magazin 2018. 05. 30.

Nem mindegy mi kerül gyerekeink tányérjára

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Friss gyümölcsöt kapnak minden héten a Beszédes iskolás gyerekek, és az intézmény speciális tagozatának tanulói tankertjükben nevelhetik fűszernövényeiket, zöldség és gyümölcspalántáikat. Az egészséges étkezésre nevelő programok a Kiliti Pillangó Óvodáért Alapítvány által elnyert pályázatnak köszönhetően valósulnak meg a siófoki általános iskolában.

A Kiliti Pillangó Óvodáért Alapítvány sikeresen pályázott egy évre az EFOP 1.8.5-17 - Menő menzák az iskolákban pályázatára „Az egészséges étkezés népszerűsítése és feltételeinek támogatása Siófokon” című projektjével. Az elnyert pályázat által az alapítvány célja az egészséges életvitelhez szükséges tudás és készségek elsajátításának hatékony támogatása, az egészségmegőrzés, betegségmegelőzés, a gyermekek étkezési kultúrájának, étkezési körülményeinek javítása. Mindehhez a fő célcsoportot képező általános iskolás gyerekeken kívül a szülőket is bevonják.

A Beszédes József Általános Iskola és speciális tagozatának tanulói vesznek részt a programban, mivel az iskola adottságai megfelelőek a sportolási feltételekhez, és az alapítvány az iskola tanulócsoportján belül a speciális tagozat diákjait szeretné hatékonyan segíteni.

Májustól az iskola 330 tanulója (alsósok és speciális tagozat) heti egy alkalommal 150 kg gyümölcsöt kap, melyet a gyerekek szívesen fogyasztanak. A pályázat indulásakor a résztvevők dietetikus által összeállított kérdőívben mondhatták el étkezési szokásaikat, melynek fejlődését a program végén újabb kérdőívvel mérik.

Rendszeresség, odafigyelés, gondozás, felelősség - ezeknek a kompetenciáknak az elsajátítását gyakorolhatják a Siófoki Beszédes József Általános Iskola speciális tagozatának tanulói az új tankertben, mely ugyancsak május elején került kialakításra. A tankertbe a talaj előkészítés után a tanulók veteményeket, fűszernövényeket, zöldségféléket, tavaszi primőr gyümölcspalántákat ültettek. A fiatalok az egészséges, vitamindús táplálkozáson túl, a kert gondozásával, a növények növekedésének, fejlődésének megfigyelésével, a termés felhasználásának módjaival, a megszerzett új ismeretekkel, a társas kompetenciák gyakorlásával, és a jól végzett együttes munka sikerének élményével gazdagodnak. A rendszeresség, odafigyelés, gondozás, felelősség gyakorlása hatékonyan segíti az életvitellel kapcsolatos kompetenciáik fejlődését.

A Kiliti Pillangó Óvodáért Alapítvány pályázatával a Beszédes napon is bemutatkozott, amely az egészség megőrzésének jegyében zajlott, felhívva a figyelmet az egészséges nassolnivalókra.

- Közel 500 gyermek próbálhatta ki tapasztalatát, tudását az egészséges életvitelt illetően. A helyszínen forgószínpad szerűen pörögtek az események. Az alapítvány által elnyert pályázat keretein belül az egészséges táplálkozásra hívtuk fel a figyelmet. A gyerekek játékos tesztet, rejtvényt, táplálkozási ajánlásokat oszthattak meg egymással. A kisebbek rövid ismeretterjesztő filmet néztek a táplálékpiramis felépítéséről, az ehhez kapcsolódó puzzle kirakásában jó eligazodtak. A diákok megismerkedhettek a zöldségek, gyümölcsök egészségmegőrző tulajdonságaival, megkóstolhatták a 100 százalékos gyümölcs és zöldség tartalmú leveket, a zöldfűszeres gabonatermékek új íz világát. Ezzel is szerettük volna népszerűsíteni ezeket az egészséges termékeket a már megszokott, cukros italok, rágcsálnivalók helyett – mondta el Szalai István,  a Kiliti Pillangó Óvodáért Alapítvány elnöke.

A pályázat kapcsán az alapítvány egy dietetikust is foglalkoztat Bakro Bianka személyében, aki a programok összeállításában és lebonyolításában vesz részt.

- Terveink közt vannak még ételkészítős, kóstolgatós, kedvenc recept csereberélős programok is, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a különböző fűszernövények, zöldségek, gyümölcsök felhasználási módjaival. Ezekhez a programokhoz a tankonyha létrehozását és berendezésének biztosítását is megvalósítjuk, valamint ivó kutakat létesítünk az iskolában. Tervezünk dietetikai tanácsadást gyereknek és szülőnek egyaránt. A programok szervezésében, előkészítésében, megvalósításában sok segítőnk van. Valamennyien, akik ennek a programnak a megvalósításában részt veszünk fontos, hogy példát mutassunk, népszerűsítsük az egészséges ételek fogyasztását, mert: „Nem mindegy mi kerül gyerekeink tányérjára!„ – nyilatkozta a program folytatásáról Szalai István.

A Kiliti Pillangó Óvodáért Alapítvány programjai során az egészséget helyezi a középpontba, és a jövőben is minden lehetőséget megragad a gyerekek egészséges életmódra neveléséhez.

 

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését vette át a Siófoki Női Kar

2018. 06. 18.

Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését vette át a Siófoki Női Kar
Díjátadóval egybekötött kóruskoncerten vette át az Örökségünk - Somogyország Kincse kitüntetést a Siófoki Női Kar.
Részletek »

Old timerek a Fő téren

2018. 06. 12.

Old timerek a Fő téren
Idén is Siófokról indult a Balaton Classic, amelyen ez évben több rekord is született.
Részletek »

50 település csapata versenyez a Nemzeti Regattán

2018. 06. 10.

50 település csapata versenyez a Nemzeti Regattán
Siófok város 50. jubileumi évében 50 település csapata nevezett a Nemzeti Regatta vitorlásfesztiválra. Június 9-én és 10-én a siófoki kikötőből rajtolnak a vitorlások Magyarország településeinek vitorlás fesztiválján, a Sió-csatorna vizén sárkányhajók versenyeznek, a szárazföldön a települések főzőversenye és színpadi programok színesítik a rendezvényt.
Részletek »

Itt a nyár, nyit a PLÁZS

2018. 06. 09.

Itt a nyár, nyit a PLÁZS
A nyári ellazulás epicentrumaként elhíresült siófoki PLÁZS hamarosan megnyitja kapuit. A nappali lazulós és esti bulizós programok kedvelt helyszíne szebb lesz, mint valaha. Június 16-án egy fergeteges Punnany koncerttel nyit a hely, de már 14-én ott ülhetünk az óriáskivetítő előtt, nézve a foci VB nyitómeccsét.
Részletek »

Vak Bottyános diákok amerikai élményei

2018. 06. 08.

Siófok amerikai testvérvárosába, Walnut Creekbe látogatott el tizenegy általános iskolás és három kísérőjük a Vak Bottyán János Általános Iskolából. Az amerikai cserediákok őszi látogatása után már ismerősökhöz érkeztek a magyar tanulók, Amerika csodás városai azonban számtalan új élményt tartogattak a fiatal utazók számára.
Részletek »

A Siófoki Szakképzési Centrum Kiváló Tanulója díjátadó ünnepély

2018. 06. 07.

A Siófoki Szakképzési Centrum intézményeiben hagyomány, hogy a tanév végén díjátadó ünnepély keretében a példamutató szorgalommal rendelkező kitűnő tanulókat, a versenyeken kimagasló eredményt elérő diákokat és a kiemelkedő közösségi munkát végző fiatalokat Szamosi Lóránt főigazgató az iskola legmagasabb fokú elismerésével, a Siófoki Szakképzési Centrum Kiváló Tanulója oklevéllel jutalmazza. Az intézmény vezetése a diákok, az őket felkészítő tanárok, valamint a jubiláló pedagógusok szakmai munkáját a június 5-i átadóünnepség keretei között ismerte el.
Részletek »

Gyereknap a Pillangó Oviban

2018. 05. 31.

Gyereknap a Pillangó Oviban
A Pillangó Óvodában a május 25-i gyermeknapon igazi, önfeledt szórakozás várta a gyerekeket, akik számára változatos, érdekes meglepetéssel készült a Kiliti Pillangó Óvodáért Alapítvány.
Részletek »
Még több magazin cikk

Gondolatok a siófoki Ünnepi Könyvhétről

2018. 06. 19.

Minek is nevezzük a könyvheti rendezvényünket? Bemutatónak, összejövetelnek, bulinak, ismerkedési délutánnak vagy társas estnek? Talán nem is kell ezek közül választani, mert a siófoki Ünnepi Könyvhét mindegyik volt egyszerre.
Részletek »

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő jövőkép extrém szobrok formájában

2018. 06. 13.

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő jövőkép extrém szobrok formájában
„Halálra szórakoztatva” címmel nyílt meg Csiszár Zsolt siófoki alkotóművész extrém szobrainak kiállítása a Régi Könyvtár emeletén.
Részletek »

Balatoni alkotóművészek tárlata

2018. 05. 22.

Balatoni alkotóművészek tárlata
A Balaton térségében élő kiváló szobrász, textil, üveg, porcelán és belsőépítész művészek alkotásait mutatja be Siófokon a II. Balaton Szalon.
Részletek »

Síkból a térbe

2018. 05. 10.

Síkból a térbe
A vakok és gyengénlátók számára is felejthetetlen művészeti élményt nyújt a Kálmán Imre Kulturális Központban május 8-án nyílt tapintható tárlat, melyen Bodrogi Éva alkotásai láthatóak.
Részletek »

Zenés irodalmi est

2018. 04. 29.

Zenés irodalmi est
Az Egerszegi Akusztik zenekar zenés irodalmi estet szervezett április 23-án a siófoki BackStage étterem és kávézóban.
Részletek »

A magyar költészet napját ünnepelték Siófokon

2018. 04. 14.

A magyar költészet napját ünnepelték Siófokon
Siófokon a Kálmán Imre Kulturális Központ gálaműsorral, családi délutánnal és közös versszavalással, a Siófoki Önkormányzat koncerttel, a BRTK Könyvtár József Attila esttel ünnepelte a magyar költészet napját.
Részletek »

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak

2018. 03. 31.

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak
Siófoki általános iskolák csapatai bizonyították, mennyire jól ismerik Siófok múltját és jelenét a város 50. jubileuma alkalmából szervezett várostörténeti vetélkedőn.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Nyártól a kempingezők is wifizhetnek a Balatonnál

2018. 05. 24.

Nagy sávszélességű wifi-hálózatot telepítettek két népszerű balatoni kempingben. A siófoki Aranypart és a zamárdi Mirabella vendégei az idei szezontól kezdve használhatják a szolgáltatást.
Részletek »

Az Annabáli Csemege lett idén a Balaton fagyija

2018. 05. 18.

Az Annabáli Csemege lett idén a Balaton fagyija
A balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó Annabáli Csemege fagylaltkülönlegessége lett a 2018-as év Balaton fagyija. A Márton Sándor által megálmodott jeges édességet a gyerekek is tesztelték az ünnepélyes eredményhirdetésen május 16-án a Tünde személyhajó fedélzetén.
Részletek »

Idén másodjára indul útnak a Balaton Camino

2018. 04. 29.

A február helyett kellemesebb időben, májusban kezdődik a Balatont megkerülő séta, idén a MOL Nagyon Balaton támogatásával. A szervezők – Budavári Dóra, Rákász-Losonczy Judit és Scherer Anna – a téli kabátot pólóra cserélik és felfedezik, milyen a szezonra készülő májusi Balaton. Az útról minden nap posztokban, bejelentkezésekben, képekben tudósítanak majd. A napi indulási helyszínek és időpontok nyilvánosak, csatlakozni ér, annál is inkább, mert 2 hétvégét, köztük egy hosszú hétvégét is magába foglal a 10 nap – tájékoztatták a Balaton Camino ötletgazdái a hirbalaton.hu-t.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Ritmikus gimnasztika országos döntő

2018. 06. 15.

Eredményesen szerepeltek a siófoki iskolák csapatai a június 8-ai, Kazincbarcikán megrendezett Ritmikus Gimnasztika Diákolimpia Országos Döntőjén.
Részletek »

Asztalitenisz verseny

2018. 06. 14.

Asztalitenisz verseny
Június 9-10-én rendezték meg Siófokon a Nyugat-Magyarországi 2018. évi újonc és serdülő Területi ranglista versenyt, a MOATSZ és a Siófoki Asztalitenisz Klub szervezésével a Siófoki Beszédes József Általános Iskolában.
Részletek »

Siófokról rajtolt a Tour de Pelso

2018. 06. 03.

Siófokról rajtolt a Tour de Pelso
Mintegy 1500-1600 kerékpáros rajtolt el a siófoki hajóállomástól a XVII. Tour de Pelso öt különböző távú mezőnyében június 2-án.
Részletek »

Alakreform és sportprogramok a Kihívás Napján

2018. 06. 01.

Alakreform és sportprogramok a Kihívás Napján
Rubint Rékával edzettek a siófokiak a 2018-as Kihívás Napján május 30-án.
Részletek »

II. Siófoki Sakkfesztivál

2018. 05. 23.

II. Siófoki Sakkfesztivál
A Pünkösdi Szezonnyitó keretében május 19-én, a Nagystrandon rendezte meg a Sió-sakk SC a II. Siófoki Sakkfesztivált, amely a Nemzeti Diákverseny Sorozat délnyugat-magyarországi sakk elődöntője, a Somogy megyei ifjúsági Grand Prix versenysorozat siófoki fordulója és egyben Siófok város 52. sakkbajnoksága is volt.
Részletek »

A siófoki ritmikus gimnasztikások regionális versenyeredményei

2018. 05. 09.

A siófoki iskolák a következő eredményeket érték el Somogyjádon a Ritmikus Gimnasztika Diákolimpia Nyugat-Magyarországi Regionális Döntőjének 1-5. korcsoportos versenyén:
Részletek »

Mazsorettek XIV. Siófoki Vándorkupa versenye

2018. 04. 25.

Mazsorettek XIV. Siófoki Vándorkupa versenye
31 település mazsorettjei 5 korcsoportban, 20 kategóriában neveztek az április 14. és 15. között lezajlott „Mazsorettek XIV. Siófoki Vándorkupa” versenyére, mely a siófoki tavasz egyik kiemelkedő rendezvénye.
Részletek »

Bejutott az országos döntőbe a Perczel ritmikus gimnasztika csapata

2018. 04. 19.

A Siófoki Perczel Mór Gimnázium ritmikus gimnasztika csapata első helyen végzett a Ritmikus Gimnasztika Diákolimpia Nyugat-Magyarországi Regionális Döntőjében, így továbbjutott az országos fordulóba.
Részletek »
Még több sport cikk