Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
február
minden ami Siófok
Siófok a turisztikai élvonalban

Magazin

Siófok a turisztikai élvonalban

A jubileumi programoknak és az intenzív marketingkommunikációnak köszönhetően 2018 kiemelkedően sikeres éve volt a városnak....

Muzsinszki kiállítás Siófokon

Kultúra

Muzsinszki kiállítás Siófokon

A napokban nyílt meg a Muzsinszki Nagy Endre magángyűjtemény festményeiből álló kiállítás a siófoki Kálmán Imre Emlékházban. Idén...

Siófoki asztaliteniszezők sikerei

Sport

Siófoki asztaliteniszezők sikerei

Február 14-17. között rendezték a 2018/2019-es tanév Asztalitenisz Országos Döntőjét, Karcagon, melyen a siófoki diákok kiemelkedő...

Nagy kitörési pont lehet az elektromos bicikli a bringaturizmusban

Balaton

Nagy kitörési pont lehet az elektromos...

„Valószínű, amikor pár évtized múlva visszagondolunk erre az időszakra, azt fogjuk gondolni, hogy a bringaturizmusban a legnagyobb...

Magazin 2018. 10. 25.

Királyi lakomával készültek a Krúdy-napok versenyzői

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
A reneszánsz lakomák hangulatát, Mátyás király udvarát idézte az idei Krúdy-napok Siófokon, ahol másodszor tartották meg a Balatoni Gasztronómiai Versenyt. A bajnokságon a Balaton Fiatal Séfje, a Balaton Fiatal Cukrásza és a Balaton Fiatal Pincére elismerésért versengtek.

Cipóban tálalt fácánleves, gyógyfüveken érlelt pisztráng és makkon nevelkedett erdei disznó gerince is a zsűri elé került a Krúdy-napokon, és ez csak néhány szép nevű finomság a házigazda csapat kreációiból, amivel igyekeztek elkápráztatni a II. Balatoni Gasztronómiai Verseny zsűrijét.

A Siófoki Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakgimnáziuma, vagy ahogy a menüsoron olvashattuk: Somogy vármegye siófoki oskolája 27 éve szervezi meg az országosan ismert Krúdy-napokat, ahol a szakácsok mellett a felszolgálók, a kereskedők, sőt a prózamondók is megméretik magukat.

A nyolc iskola részvételével zajlott esemény vezérvonalát a reneszánsz adta, amikor a szakácsok még leginkább vadat, szárnyasokat tettek az asztalra, mindezt gyümölcsökkel és gabonával körítve. A tematikát azonban nem csak a Mátyás Király Emlékév okán választotta a szervező iskola.

– A reneszánsz látványos időszaka a történelemnek, az újjászületés kora – mondta a Krúdy napokon Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója, aki szerint 5-6 évre lesz szükség a látványos eredményhez. – Nem véletlenül választottuk ezt a témát, hiszen mi is szeretnénk megújulni, újjászületni az oktatás terén. Többek között ahhoz, hogy az iskola szakmailag nem csak jól képzett, de elkötelezett szakembereket adjon a balatoni gasztronómiának.

Motivációként a diákoknak példaképekre is szüksége van, ezért a II. Balatoni Gasztronómiai Verseny zsűrijébe ezúttal olyan fiatal szakembereket hívtak a fővédnök Csapody Balázs mellé, akik a Balaton mellől, sőt épp a Krúdyból indulva futottak be sikeres karriert.

– Az idei versenyben szempont volt, hogy hívjunk meg olyan itt tanult fiatalokat, akik példát tudnak mutatni azzal, hogy innen indulva olyan helyeken dolgoznak, ami nemzetközileg is magas szintet képvisel – mondta a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnökeként is tevékenykedő Csapody Balázs. – Ezeknek a fiataloknak a munkája nemcsak elismertséget, de biztos megélhetést nyújt, így nem képzelik el a jövőjüket más szakmában.

A gasztronómiai verseny egyébként a Balatoni Kör támogatásával valósult meg az idén is, a kör egész éves Balaton mellett elkötelezett tagjai szép számmal vettek részt a Krúdy-napokon. Nem véletlen, hogy a négy évszakos balatoni turizmust erősítő vállalkozások körét a térség országgyűlési képviselője is példaként említette a fiatalok előtt.

Witzmann Mihály szerint a Balatoni Kör és a Krúdy iskola között kialakult együttműködés a duális szakképzés teljesen természetes alapokon nyugvó, alulról jövő kezdeményezése, aminek köszönhetően az iskola és a vállalkozások sikeres szimbiózist alkothatnak a jövőben.

A Balatoni Kör tagjai közül az alelnök Tóth Balázs Télen-nyáron Balaton címmel tartott előadást a feltörekvő generációnak. Azt mondta, hogy a balatoni fiataloknak azért is könnyebb beszélni a témáról, mert saját tapasztalataik alapján szembesülnek a problémával, pontosan tudják, mekkora a különbség a nyári és a téli Balaton között. – Velük van a legkönnyebb dolgunk, mert ők veszik észre leghamarabb a változást, és ha észreveszik, hogy a Balaton télen-nyáron menő, akkor talán az ő fejükben el tudjuk ültetni, hogy érdemes ezért tenni és dolgozni – hangsúlyozta az alelnök.

Hazai sikerek a Krúdy-napon

Három kategóriában is dobogóra kerültek a siófoki diákok a Krúdy-napok szakmai versenyeiben. Pincér kategóriában első helyen, a cukrászok versenyében a második, míg a szakács csapatok mezőnyében a harmadik helyre küzdötték fel magukat a házigazdák. A siófoki cukrászok kategóriájukban egy különdíjat is bezsebeltek, míg a turizmus versenyen indult helyi fiatalok a harmadik helyre hozták magukat.

A Balatoni Gasztronómiai Versenyen az idén is odaítélték a Balatoni Kör vándorkupáját, amin ezúttal holtverseny miatt osztozni kell: a trófea a siófoki Krúdy és a budapesti Gundel diákjainak kiemelkedő teljesítményére hívja fel a figyelmet.

A verseny eredményei alapján úgy tűnik, hogy a magyar vendéglátós diákok tudása felülmúlja a horvátokét, hiszen Siófok testvérvárosának csapata, a porecsi fiatalok csupán a mezőny végére tudták rangsorolni magukat.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Zöld környezet és kék Balaton

2019. 03. 10.

Zöld környezet és kék Balaton
Földi, vízi és levegőbeli értékeink védelmében február 19-én egy találkozót szervezett a siófoki BRTK Könyvtár a környék, az ország könyvtárai és mindenki más számára, aki fontosnak tartotta a témát.
Részletek »

Téli Portya

2019. 02. 17.

Téli Portya
A 466. számú Magyar Tenger Cserkészcsapat február első hétvégéjén megtartotta évkezdő programját, a Téli Portyát Nagyberényben.
Részletek »

Siófok a turisztikai élvonalban

2019. 02. 11.

Siófok a turisztikai élvonalban
A jubileumi programoknak és az intenzív marketingkommunikációnak köszönhetően 2018 kiemelkedően sikeres éve volt a városnak. Egymilliónál több látogató, tizenkét nagyrendezvény és egy 50 éves születésnap – mozgalmas év áll mögöttünk. A Balaton legnagyobb városa a fiatalok mellett egyre több családot vonzott, hiszen az egész évben zajló programokkal mindenkit igyekezett megszólítani Siófok. Az idei évben is új rendezvényekkel, és a már megszokott színvonalú programokkal várjuk látogatóinkat, hogy továbbra is minden korosztály számára vonzó úti cél legyen városunk.
Részletek »

Születésnapi köszöntő

2019. 02. 07.

Születésnapi köszöntő
100. születésnapja alkalmából köszöntötte a városvezetés Varga Jánosnét (született Seer Magdolna).
Részletek »

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben

2019. 01. 28.

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben
Mindent bevetnek Siófokon, hogy elűzzék a telet. A II. Siófoki Toros Partyra újra meghívták a mohácsi busókat, és a biztonság kedvéért kiszebábot is égetnek, ami vasárnap a Balaton jegén végzi, hátha az megolvad.
Részletek »

Pályaorientációs nap a siófoki gimnáziumban

2019. 01. 21.

Közel 20 egyetem és főiskola, valamint különböző szakmák képviselői tartottak előadásokat a Siófoki Perczel Mór Gimnázium pályaorientációs napján a gimnázium diákjainak január 21-én.
Részletek »

Reflektorfényben az Anyukák

2019. 01. 19.

Családias, oldott hangulatban zajlott a Sió Paktum Foglalkoztatási Projekt 3. „Anya Ügyes!” workshopja! A Siófok és térsége Paktumirodában ezen a napon az anyukák szó szerint is reflektorfénybe kerülhettek egy-egy önéletrajzba kerülő jó minőségű fotó elkészülése erejéig.
Részletek »
Még több magazin cikk

A csillagos égbolt és a kultúrház titkai

2019. 02. 21.

A csillagos égbolt és a kultúrház titkai
A Kálmán Imre Kulturális Központ munkatársainak segítségével a kultúrház, az Utazó Planetárium csapata által pedig a Naprendszer rejtelmeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők a Kultúrházak éjjel-nappal című rendezvényen.
Részletek »

Muzsinszki kiállítás Siófokon

2019. 02. 20.

Muzsinszki kiállítás Siófokon
A napokban nyílt meg a Muzsinszki Nagy Endre magángyűjtemény festményeiből álló kiállítás a siófoki Kálmán Imre Emlékházban. Idén a Siófokhpz kötődő művész nem vallási témájú festményeit állították ki, melyeket április 27-ig lehet megtekinteni.
Részletek »

Egy csepp természet a KIKK-ben

2019. 02. 15.

Egy csepp természet a KIKK-ben
Egy csepp természet címmel nyílt meg Gazdagné Varga Judit és Ráczi Zoltán fotókiállítása február 7-én a Kálmán Imre Kulturális Központ galériáján.
Részletek »

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom

2019. 01. 31.

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom
A Seuso-kincs ezüstedényeinek történetéről tartott előadást Mráv Zsolt, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze január 24-én a siófoki BRTK Könyvtárban.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Hárommilliárd forintból fejlesztik a balatoni szabadstrandokat

2019. 03. 01.

Folytatódik a strandfejlesztési program a Balatonnál. Idén három milliárd forintból korszerűsíthetik a szabadstrandokat a tóparti települések. A tervezet szerint a pályázati forrásból az infrastruktúra fejlesztése mellett jut családbarát vízi attrakciókra létrehozására is.
Részletek »

Nagy kitörési pont lehet az elektromos bicikli a bringaturizmusban

2019. 02. 28.

Nagy kitörési pont lehet az elektromos bicikli a bringaturizmusban
„Valószínű, amikor pár évtized múlva visszagondolunk erre az időszakra, azt fogjuk gondolni, hogy a bringaturizmusban a legnagyobb kitörési pont az e-bike, vagyis az elektromos bicikli volt” – nyilatkozta Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a hirbalaton.hu-nak.
Részletek »

Tavaszodik, egy órával tovább jár a balatoni komp

2019. 02. 24.

A tavasz közeledtének egyik biztos jele, hogy hosszabbodik a Szántód és Tihany között óránként közlekedő balatoni komp üzemelésének ideje. Az igazi tavasz a kompmenetrendben március 15-től kezdődik majd, amikor ismét 40 percenként indulnak a járatok.
Részletek »

Rekordév: tízmilliárdos bevétellel zártak a somogyi szállodák

2019. 02. 18.

Rekordév: tízmilliárdos bevétellel zártak a somogyi szállodák
Ismét jó évet tudhatnak maguk mögött a somogyi szállásadók, 2018-ban is százezrével fordultak meg a turisták a megyében. Tavaly is a nyári főszezon volt a legjobb a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.
Részletek »

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont

2019. 01. 27.

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont
Helló tél! címmel forgalomélénkítő kampányt indított a Magyar Turisztikai Ügynökség: megyénkben hét szolgáltató – szálláshely, fürdő, kulturális központ – kapcsolódott a programba, országosan 177 helyen várják január közepétől február végéig speciális ajánlatokkal és kedvezményekkel a belföldi utazókat.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Idegenben verték a címvédőt a Kosársulisok

2019. 03. 03.

Idegenben verték a címvédőt a Kosársulisok
Az utóbbi időszakban hármas győzelmi sorozaton van túl a Siófoki Kosársuli Egyesület. A legutóbbi rangadón Kaposváron 14 ponttal verték a címvédőt. A csapat jelenleg a második helyen áll.
Részletek »

Siófoki asztaliteniszezők sikerei

2019. 02. 23.

Siófoki asztaliteniszezők sikerei
Február 14-17. között rendezték a 2018/2019-es tanév Asztalitenisz Országos Döntőjét, Karcagon, melyen a siófoki diákok kiemelkedő eredményeket értek el.
Részletek »

Távírász bajnokságot nyert a Siófoki Rádióklub csapata

2019. 02. 22.

Távírász bajnokságot nyert a Siófoki Rádióklub csapata
Február elején rendezték meg a Puskás Tivadar Budapest távírász bajnokságot a Távközlési Technikumban Budapesten. Mint több évtizede, a Siófoki Rádióklub csapata lett az első.
Részletek »

Országos döntőbe jutott a siófoki csapat

2019. 02. 10.

Országos döntőbe jutott a siófoki csapat
A B33 Kosárlabda Diákolimpia Somogy megyei döntőjében diadalmaskodott a siófoki csapat Kaposváron.
Részletek »

Két saját nevelésű fiatal is a felnőtt kerettel készül tavasszal

2019. 02. 09.

A Siófoki Bányász SE U19-es csapatának két tehetsége, Lapos Máté és Török Dávid a felnőttekkel edz majd a tavasz folyamán. Mindkettőjüknek ki lett váltva a kettős versenyengedély, így akár be is mutatkozhatnak NB II-ben!
Részletek »

Csoportelsők a lányok

2019. 02. 08.

Csoportelsők a lányok
Csoportelső a Siófok KC, miután az EHF-kupában legyőzte idegenben 12 góllal a dán Herning-Ikast.
Részletek »

Siófok KC: már háromból három!

2019. 01. 22.

Nem fékeznek a Siófokiak; az Ikast és a Metzingen után a svéd bajnok Sävenhofot is legyőzték az EHF kupa csoportkörének harmadik fordulójában! Dedu ellenállhatatlan volt a kapuban, a Böhme, Aoustin duó pedig tizennégy góllal „kedveskedett” a vendégeknek.
Részletek »
Még több sport cikk