Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
december
minden ami Siófok
Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben

Magazin

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki...

Mindent bevetnek Siófokon, hogy elűzzék a telet. A II. Siófoki Toros Partyra újra meghívták a mohácsi busókat, és a biztonság kedvéért...

„Mintha feléledtek volna a festmények”

Kultúra

„Mintha feléledtek volna a festmények”

December 7-én nyílt meg Démuth Réka Lilla festő, grafikus Siófoki arcok című kiállítása a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.

Csoportelsők a lányok

Sport

Csoportelsők a lányok

Csoportelső a Siófok KC, miután az EHF-kupában legyőzte idegenben 12 góllal a dán Herning-Ikast.

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont

Balaton

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy...

Helló tél! címmel forgalomélénkítő kampányt indított a Magyar Turisztikai Ügynökség: megyénkben hét szolgáltató – szálláshely,...

Balaton 2018. 09. 19.

A Balaton és a Velencei-tó lehetnek egy világtrend legnagyobb magyar nyertesei

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
A világ egyik megatrendje, a városokba költözés, a következő évtizedekben Magyarországon is folytatódhat, de közben a távmunka lehetőségek terjedése, mint másik megatrend, fékezi ezt és a kettő együtt oda vezet, hogy olyan élhető térségek lesznek a legnagyobb nyertesek, mint például a Balaton, vagy a Velencei-tó – vetítette előre a következő évtizedek egyik lényeges fejlesztéspolitikai szempontját a Közgazdász-vándorgyűlés egyik panelbeszélgetésében a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója.

Virág Barnabás előadásában rámutatott, hogy azokat a célokat, amelyeket például a lisszaboni stratégia kitűzött maga elé, nem teljesültek és azt a következtetést vonta le, hogy az európai fejlesztéspolitika lénygében kudarcot vallott. Ezt meglátása szerint az is mutatja, hogy a világ GDP-jében Európa hozzájárulása csökkent az elmúlt évtizedekben.

Azt is megjegyezte: az innovációk terjedéséhez szükség van egységes piacra, könnyen elérhető finanszírozásra és a humántőkére, és ezen szegmensek egyikében sem teljesít jól az EU (pl. az egységes piac ellenére nehézkes uniós szinten szabadalmakat bejegyeztetni, az európai pénzügyi rendszer túlságosan banki fókuszú, az európai egyetemek hátrébb szorultak a rangsorokban). Ezekben előre kell lépni az EU súlyának megerősítése érdekében, de közben arra is kell figyelni, hogy az elmúlt évtizedben a válság hatására divergencia következett be az EU északi és déli államainak gazdasági pályájában. Utóbbi miatt szerinte teljesen érthető, hogy még nagyobb verseny van az uniós forrásokért a 2020 után EU-s költségvetésben (a déliek felé “terelne” pénzt a Bizottság), de rámutatott:

Nem szabad túlmisztifikálni az EU-források jelentőségét a magyar gazdaságban, mert eddig is lett volna ilyen források nélkül is növekedés és annak kell lennie a célnak, hogy ilyen források nélkül is fenntarthatóan növekedjen a magyar gazdaság 2020 után is. Az ügyvezető igazgató szerint a téma kapcsán az a két legfontosabb: a saját házi feladatot kell elvégezni (termelékenység növelése a gazdaságban) és mellette minél több EU-forrást be kell vonni 2020 után is.

Rámutatott, hogy az elmúlt évekbeli gazdasági növekedés jelentős részben a foglalkoztatás növekedésén keresztül ment végbe, ami előretekintve korlátokba ütközik a munkaerőhiány miatt és közben a kkv-fejlesztés terén is egyelőre jelentős lemaradás látszik. A megoldás Virág szerint az, hogy integráltan kell nézni a gazdaság kínálati és keresleti elemeiben lévő kihívásokat, illetve ezek kezeléséhez szükséges bőséges források kellenek. Egy korábbi MNB-becslést bemutatva emlékeztetett rá, hogy a 2007-2013-as ciklus alapján a vállalatok által felhasznált EU-források magas létszámbővülést értek el, de a munkatermelékenység nem emelkedett, noha ez lenne a kulcsa a magyar gazdaság hosszabb távú felzárkózásának. Megjegyezte: mindebben volt változás a 2014-2020-as ciklusra abban, hogy a 7 évre szóló forrásoknak már a 60%-át közvetlen gazdaságfejlesztésre lehet fordítani.

Szerinte az EU-források mellett új finanszírozási modellre van itthon szükség 2030-ig, hiszen a hitel/GDP mutatók (háztartások és vállalatok) nagyon alacsonyan állnak a régiós országokhoz, vagy az uniós átlaghoz képest is. Emiatt komoly hitelbővülés lehetősége áll fent és hangsúlyozta: ezt az MNB minden eszközzel támogatja, hogy egészséges szerkezet (lehetőleg hosszú kamatfixálású hitelek) mellett tudjon végbemenni. Hozzátette: olyan finanszírozási szerkezetet kell elérni, amelyben a vállalati életciklushoz (startup esetén inkább alternatív EU-s finanszírozás, majd érettebb fázisban bankhitelek) igazodik a finanszírozás. A tőzsdefejlesztésnek még mind a keresleti, mind a kínálati oldalán van tennivaló (pl. vállalati kötvénypiac fejlesztése).

Emlékeztetett arra, hogy az ország területén a fejlettség regionálisan erősen koncentrált a nyugati és központi megyékre és ezzel párhuzamosan éppen ezekben a térségekben mérik a legerősebb beruházási aktivitást is. Így tehát ahol eleve fejlett az ország, ott pezseg a hitelpiac is, de mindez részben enyhítette az MNB által 2013-ban elindított Növekedési Hitelprogram (az alacsonyabb fejlettségű régiókban fokozottabb volt a kihasználtsága).

Virág a fejlesztéspolitika számára is releváns megatrendek között említette azt, hogy az urbanizáció Magyarországon is folytatódni fog, de közben a szolgáltatások globálissá válása ezt részben fékezheti (helytől függetlenül végezhető munkahelyek növekedése miatt). Ez felértékelheti azokat a régiókat (Balaton, Velencei-tó), amelyek nem nagyvárosok, hanem kisebb települések, és a jólétet szintén meg tudják adni. Végül azt is kiemelte: a technológiai fejlődés új ágazatokat fog felértékelni, amelyekre érdemes a fejlesztéspolitikában odafigyelni (pl. magas szintű egyetemi oktatás terén lényeges előrelépés szükséges, hiszen nincs a top100-ban magyar egyetem).

portfolio.hu

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Siófok a turisztikai élvonalban

2019. 02. 11.

Siófok a turisztikai élvonalban
A jubileumi programoknak és az intenzív marketingkommunikációnak köszönhetően 2018 kiemelkedően sikeres éve volt a városnak. Egymilliónál több látogató, tizenkét nagyrendezvény és egy 50 éves születésnap – mozgalmas év áll mögöttünk. A Balaton legnagyobb városa a fiatalok mellett egyre több családot vonzott, hiszen az egész évben zajló programokkal mindenkit igyekezett megszólítani Siófok. Az idei évben is új rendezvényekkel, és a már megszokott színvonalú programokkal várjuk látogatóinkat, hogy továbbra is minden korosztály számára vonzó úti cél legyen városunk.
Részletek »

Születésnapi köszöntő

2019. 02. 07.

Születésnapi köszöntő
100. születésnapja alkalmából köszöntötte a városvezetés Varga Jánosnét (született Seer Magdolna).
Részletek »

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben

2019. 01. 28.

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben
Mindent bevetnek Siófokon, hogy elűzzék a telet. A II. Siófoki Toros Partyra újra meghívták a mohácsi busókat, és a biztonság kedvéért kiszebábot is égetnek, ami vasárnap a Balaton jegén végzi, hátha az megolvad.
Részletek »

Pályaorientációs nap a siófoki gimnáziumban

2019. 01. 21.

Közel 20 egyetem és főiskola, valamint különböző szakmák képviselői tartottak előadásokat a Siófoki Perczel Mór Gimnázium pályaorientációs napján a gimnázium diákjainak január 21-én.
Részletek »

Reflektorfényben az Anyukák

2019. 01. 19.

Családias, oldott hangulatban zajlott a Sió Paktum Foglalkoztatási Projekt 3. „Anya Ügyes!” workshopja! A Siófok és térsége Paktumirodában ezen a napon az anyukák szó szerint is reflektorfénybe kerülhettek egy-egy önéletrajzba kerülő jó minőségű fotó elkészülése erejéig.
Részletek »

Az egészséges táplálkozással ismerkedtek meg a siófoki gimnázium diákjai

2019. 01. 18.

Az egészséges táplálkozással ismerkedtek meg a siófoki gimnázium diákjai
Az egészségtudatos táplálkozással, a változatos és egészséges étrend fontosságával, valamint környékbeli termelők termékeivel ismerkedhettek meg a Siófoki Perczel Mór Gimnázium diákjai és pedagógusai a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Itthonról Otthonra című programsorozatának keretében január 10-én.
Részletek »

Hajósok töltik meg a szakképző fedélzetét

2019. 01. 05.

Hajózási technikus képzés indul Siófokon február negyedikétől. A Balatoni Hajózási Zrt. hajóin a gyakorlati képzést és a Siófoki Szakképzési Centrum Baross tagintézményében az elméleti ismereteket sajátítják el a tanulók.
Részletek »
Még több magazin cikk

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom

2019. 01. 31.

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom
A Seuso-kincs ezüstedényeinek történetéről tartott előadást Mráv Zsolt, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze január 24-én a siófoki BRTK Könyvtárban.
Részletek »

„Mintha feléledtek volna a festmények”

2019. 01. 08.

„Mintha feléledtek volna a festmények”
December 7-én nyílt meg Démuth Réka Lilla festő, grafikus Siófoki arcok című kiállítása a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.
Részletek »

Sorsok, helyek, történetek a Balaton mellől

2018. 12. 24.

Sorsok, helyek, történetek a Balaton mellől
Két évtizede kutatja a Balaton történetét, három könyve jelent meg a tóról, most a Balatonról, a tóhoz kötődő személyekről, helyekről ír könyvet Kovács Emőke. A kaposvári származású író Balatoni impressziók című kötete 2019 májusában jelenik meg.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont

2019. 01. 27.

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont
Helló tél! címmel forgalomélénkítő kampányt indított a Magyar Turisztikai Ügynökség: megyénkben hét szolgáltató – szálláshely, fürdő, kulturális központ – kapcsolódott a programba, országosan 177 helyen várják január közepétől február végéig speciális ajánlatokkal és kedvezményekkel a belföldi utazókat.
Részletek »

Elindult az idei balatoni területi horgászjegyek értékesítése

2019. 01. 26.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. elérhetővé tette a saját rendszerében a 2019-es balatoni területi jegyek értékesítési lehetőségét – olvasható a cég honlapján, amely arra is figyelmezetet, hogy érdemes az engedélyt vásárolni akaróknak előbb az oldalon tájékozódni.
Részletek »

Aggastyán sirályt kaptak lencsevégre Siófokon

2019. 01. 25.

Aggastyán sirályt kaptak lencsevégre Siófokon
A magyarországi adatbázisban található legöregebb dankasirályt fotózta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Dél-Balatoni Csoportjának egyik tagja, Főnyedi Elemér hétfőn Siófokon.
Részletek »

Június első hétvégéjén lesz a Nemzeti Regatta a Balatonon

2019. 01. 23.

A Bahart idén már negyedik alkalommal rendezi meg a Nemzeti Regattát – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválját. Az előkészületek megkezdődtek, már zajlik a települések nevezése – írja sajtóközleményében a Balatoni Hajózási Zrt.
Részletek »

Csobbanva és vitorlázva intenek búcsút az óévnek

2018. 12. 30.

Ma már nem csupán néhányak nem mindennapi szokása karácsonykor vagy szilveszterkor szállodában pihenni, egyre többen döntenek így. A somogyi szállodák telt házzal várták az év végi ünnepeket.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Országos döntőbe jutott a siófoki csapat

2019. 02. 10.

Országos döntőbe jutott a siófoki csapat
A B33 Kosárlabda Diákolimpia Somogy megyei döntőjében diadalmaskodott a siófoki csapat Kaposváron.
Részletek »

Két saját nevelésű fiatal is a felnőtt kerettel készül tavasszal

2019. 02. 09.

A Siófoki Bányász SE U19-es csapatának két tehetsége, Lapos Máté és Török Dávid a felnőttekkel edz majd a tavasz folyamán. Mindkettőjüknek ki lett váltva a kettős versenyengedély, így akár be is mutatkozhatnak NB II-ben!
Részletek »

Csoportelsők a lányok

2019. 02. 08.

Csoportelsők a lányok
Csoportelső a Siófok KC, miután az EHF-kupában legyőzte idegenben 12 góllal a dán Herning-Ikast.
Részletek »

Siófok KC: már háromból három!

2019. 01. 22.

Nem fékeznek a Siófokiak; az Ikast és a Metzingen után a svéd bajnok Sävenhofot is legyőzték az EHF kupa csoportkörének harmadik fordulójában! Dedu ellenállhatatlan volt a kapuban, a Böhme, Aoustin duó pedig tizennégy góllal „kedveskedett” a vendégeknek.
Részletek »

IV. Mikulásfutás és Motoros Mikulás felvonulás

2019. 01. 11.

Motoros Mikulások felvezetésével rajtolt el a IV. Mikulásfutás közel 200 résztvevője december 8-án, a siófoki Fő téren.
Részletek »

Kerékpárral tekertek át az új évbe

2019. 01. 10.

Kerékpárral tekertek át az új évbe
A Siófoki Kerékpáros Sport Club hagyományteremtő céllal és Siófok születésnapja alkalmából szervezte meg a „Tekerjünk át együtt az új évbe!” elnevezésű rendezvényét.
Részletek »

Az év sportolói

2019. 01. 09.

Az év sportolói
A BÚÉK Siófok 2019 sportévzárón a hagyományokhoz híven díjátadó gálával, sportmérkőzésekkel, pezsgőfutással búcsúztatták a 2018-as évet a sportos siófokiak.
Részletek »

Cipőosztás a Kosársulinál

2018. 11. 24.

Cipőosztás a Kosársulinál
Több mint kétmillió forint értékben ajándékozott sportcipőket játékosainak a Siófoki Kosársuli Egyesület. A fiatalok emellett kiváló minőségű melegítőket is kaptak, szintén ingyen.
Részletek »
Még több sport cikk