Magazin
Az első magyar kutatónő, aki az Antarktiszon...
Csaknem ötven év után húzta haza a szíve Siófokra.
Csaknem ötven év után húzta haza a szíve Siófokra.
Kálmán Imre-fotókiállítás nyílt a világhírű operettkomponista születésnapján, október 24-én a KIKK előtti téren. November 26-ig...
Turizmus, 2020: a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma alapján Balatonfüred áll az élen, de ha a magánszálláshelyekét is...
A Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója, Szamosi Lóránt a Centrum intézményeinek, képzéseinek összekapcsolásában és megújításában látja a magyar gasztronómia és borászat közös jövőjének alapját.
- Azért kell ebbe energiát fektetni, mert a Balaton parton minden adott ahhoz, hogy a gasztronómiát és a borkultúrát összekapcsoljuk, valamint hozzáadjuk az oktatási hátteret is. A közelmúltban a balatonboglári Bonus Bonorum Borrend tiszteletbeli borlovaggá avatott fel, és a kitüntetés kapcsán egyik fő feladatomat a gasztronómia és a borászat összefonódásának megvalósításában látom. A kettő együtt él, együtt tud élvezeti és szakmai értéket nyújtani, véleményem szerint bort népszerűsíteni legjobban az étellel lehet. A magyar gasztronómia is komoly forradalmon megy keresztül. Ehhez kiváló lehetőségeink vannak a térségben, és azon munkálkodunk jelenleg, hogy országosan is újat hozzunk létre az oktatás bevonásával. Célunk, hogy a Siófoki Szakképzési Centrum legyen az országos minta ahhoz, hogyan lehet a hagyományt, a gasztronómiát, a borkultúrát, a borászatot, sőt az erdő- és vadgazdálkodást összekötni - nyilatkozta Szamosi Lóránt, a Siófoki SZC főigazgatója.
A Siófoki SZC Mathiász János Szakképző Iskolájában idén ősszel a felnőttoktatásban indít szőlész-borász képzést Balatonbogláron.
- A szőlész-borász képzéssel kapcsolatban még nem fejeztük be a munkát, újból fel kell építenünk egy teljes infrastruktúrát, ami a képzéshez kell. A legnagyobb álom egy tanpince megszerzése. A képzéshez szükséges egyéb helyiségek a gyakorlókertben rendelkezésre állnak, az iskolának több mint két hektár saját szőlője van, amit a BB-től kapott, de ez még önmagában kevés. A duális képzésben ugyan afelé irányítja az oktatást a jogalkotó, hogy a diákok különböző pincészeteknél tanuljanak, középtávú célom egy saját tanpince kialakítása – mondta el Szamosi Lóránt.
A balatonboglári borász képzés indulásakor több mint 30 borász állt a kezdeményezés mögé, amiből jól látszik, hogy komoly hangsúlyt helyeznek a borászok a szakember utánpótlásra. A családi borászatokban a családtagok mellett előbb-utóbb szükség lesz egy komoly szakember bázisra is. A borászképzésen túl fontos a sommelierek képzése, ez az egyik összekötő kapocs az ágazatok közt.
Csapody Balázs, a Kistücsök Étterem vezetője szerint a magyar gasztronómia megújulásának egyik kulcsa az oktatás, és annak átalakítása. Szamosi Lóránt főigazgató célja, hogy olyan mintát adjon a jövőben a Siófoki SZC, ami oktatási szinten is komoly változást eredményezhet.
- A magyar gasztronómiai képzés még mindig 40 éves alapokon nyugszik, ami fontos, de az újítás is kell hozzá. A borászatban ez jó úton halad, és fel kell húzni hozzá a gasztronómiát is. A szakemberek szerint a magyar társadalomban létrejött a „jókat enni szeretők” széles táborában egy olyan réteg, akik vevők az újításokra. Ugyan azt mondtam, hogy el kell felejteni a rántott húst és a sonkatekercset, de ez ebben a formában egy picit túlzás, inkább újra kell gondolni az ételeket. Meg kell tartani, ami van, de fel kell újítani, hiszen egy külföldi is például magyar étterembe magyar ételt szeretne enni egyedi módon elkészítve. A lényeg a kiváló magyar alapanyagon van, azt kell preferálnunk mindenképpen – emelte ki Szamosi Lóránt.
A főigazgató hozzátette, a kulturált borfogyasztás kapcsán a fiatalok körében kezd elterjedni egy új trend, keresik és igénylik a jófajta, akár drágább borokat. A borfogyasztásban a mennyiség helyett egyre inkább előtérbe kerül a minőség. Amennyiben ez egyre szélesebb körben elterjed, az hatással lehet az ország teljes borfogyasztási kultúrájára. Szamosi Lóránt szerint a minőség előtérbe helyezése mellett arra kell még megtanítani a fiatalokat, sőt sok felnőttet is, hogy hogyan tudják a borokat az ételekhez párosítani, ebben nagy segítséget nyújtanak a sommelierek.
Milei Barbara
2021. 01. 23.
2021. 01. 12.
2020. 12. 24.
2020. 12. 20.
2020. 12. 06.
2020. 11. 11.
2020. 10. 04.
2020. 09. 12.
2020. 08. 16.
2020. 07. 25.
2020. 06. 25.
2020. 05. 10.
2020. 04. 05.
2020. 02. 24.
2020. 02. 23.
2020. 02. 21.
2020. 01. 31.
2020. 01. 27.
2020. 01. 11.
2019. 12. 27.
2019. 12. 14.
2019. 12. 14.
2019. 11. 11.
2019. 10. 28.
2019. 10. 26.
2019. 10. 25.
2019. 10. 21.
2019. 10. 12.
2019. 10. 08.
2019. 10. 06.
2019. 10. 04.
2019. 10. 03.
2019. 10. 01.
2019. 09. 23.
2019. 09. 20.
2019. 09. 19.
2019. 09. 18.
2019. 09. 16.
2019. 09. 15.
2019. 09. 08.
2019. 09. 02.
2020. 10. 29.
2020. 07. 09.
2020. 05. 06.
2020. 02. 19.
2020. 01. 29.
2020. 01. 28.
2020. 01. 18.
2019. 12. 18.
2019. 12. 14.
2019. 10. 27.
2019. 10. 22.
2019. 10. 11.
2019. 10. 10.
2019. 09. 26.
2019. 09. 25.
2019. 09. 24.
2019. 09. 22.
2019. 09. 21.
2019. 09. 17.
2019. 09. 13.
2019. 09. 12.
2019. 09. 09.
2021. 01. 23.
2020. 11. 30.
2020. 08. 31.
2020. 03. 10.
2020. 03. 03.
2020. 02. 07.
2020. 01. 19.
2019. 11. 10.
2019. 11. 06.
2019. 11. 05.
2019. 11. 03.
2019. 11. 02.
2019. 10. 29.
2019. 10. 19.
2019. 10. 05.
2019. 09. 14.
2019. 09. 11.
2019. 09. 07.
2019. 08. 30.
2019. 08. 23.
2019. 08. 22.
2019. 08. 15.
2019. 08. 14.
2021. 01. 11.
2020. 12. 13.
2020. 10. 29.
2020. 10. 17.
2020. 09. 27.
2020. 09. 13.
2020. 08. 26.
2020. 08. 24.
2020. 08. 16.
2020. 08. 09.
2020. 08. 02.
2020. 07. 23.
2020. 07. 11.
2020. 06. 22.
2020. 05. 04.
2020. 04. 09.
2020. 03. 17.
2020. 03. 07.
2020. 02. 18.
2020. 02. 09.
2020. 02. 02.
2020. 01. 26.
2020. 01. 22.
2020. 01. 21.
2020. 01. 12.
2020. 01. 10.
2020. 01. 09.
2020. 01. 05.
2019. 12. 14.
2019. 11. 07.
2019. 10. 23.
2019. 10. 20.
2019. 08. 25.
2019. 08. 06.
2019. 07. 31.
2019. 07. 28.
2019. 06. 27.
2019. 06. 13.
2019. 05. 31.
2019. 05. 23.
2019. 05. 14.
2019. 04. 22.
2019. 04. 06.