Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
február
minden ami Siófok
Jótékonysági koncert a siófoki rászoruló gyerekek javára

Magazin

Jótékonysági koncert a siófoki rászoruló...

Példaértékű összefogás eredményeként 700 ezer forinttal tudta támogatni a Siófoki Férfi Dalkör a Beszédes József Általános Iskola...

Siófok 50 – ikonikus épületek

Kultúra

Siófok 50 – ikonikus épületek

A Siófok 50 - pillanatképek a város életéből című kiállítás-sorozat második rendezvényeként a város ikonikus épületeit...

Vak Bottyános ritmikus sportgimnasztikásoké lett a Széchenyi Kupa

Sport

Vak Bottyános ritmikus sportgimnasztikásoké...

Március 2-án 14. alkalommal rendezték meg a siófoki Széchenyi István Általános Iskolában a Széchenyi Kupa ritmikus sportgimnasztika...

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az ország seregszemléjén

Balaton

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az...

A Balatoni Hajózási Zrt. tavaly novemberben hivatalosan bejelentette, hogy idén is megszervezi a Nemzeti Regattát – Magyarország...

Hír 2017. 05. 03.

Siófok, itt kezdődik a Balaton!

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
A Siófoki Önkormányzat elfogadta a város 2020-ig szóló turisztikai marketing stratégiáját, és 2016 őszén megalakult a Siófok 2020 Turizmusfejlesztési Munkacsoport, melynek célja, hogy egy stratégia mentén, minél szélesebb társadalmi körökből ötleteket bevonva hozzájáruljon Siófok turizmusának és hírnevének növekedéséhez.

A Siófok 2020 Turizmusfejlesztési Munkacsoport májusi ülése kapcsán a csoport kommunikációs szakértője, Ferling József, a Ferling Kft. stratégiai igazgatója mutatta be a munkacsoport működését, főbb feladatait. 

- A munkacsoport elsősorban arra hivatott, hogy azokat a kezdeményezéseket, javaslatokat, ötleteket, amik Siófokért megszületnek, a stratégia medrében tartsa, egyfajta szakmai támogatást adjon hozzá. A munkacsoportban próbáltuk összegyűjteni azokat a szakembereket, akik ehhez a legkülönbözőbb területekről hozzá tudják tenni a magukét, mint az önkormányzat, az önkormányzat idegenforgalmi bizottsága, a városi kulturális központ, a városmarketinget koordináló Fürdőegylet TDM szervezet, a Balatoni Hajózási Zrt., és a Feling Kft., mint kommunikációs szakértő. A közeljövőben várhatóan a csoporthoz csatlakozik a Balaton-parti Kft. is. A csoport tagjait az önkormányzat kérte fel, a képviselő-testület delegálhat új tagokat. Várhatóan sokkal szélesebb nem lesz a munkacsoport, hiszen nem lenne hatékony az egyeztető munka. Üléseinket változóan, 2-4 hetente tartjuk, a stratégia által megszabott munkamenet szerint haladunk és feladatunk, hogy az Önkormányzat felé erről elszámoljunk. Kiemelkedően fontos számunkra az önkormányzati testületi támogatás, ami egy ilyen program sikeréhez nélkülözhetetlen. Viszonylag ritka a hazai gyakorlatban, hogy 3 éves stratégai programot fogad el egy testület – mondta el Ferling József.

Miből áll a stratégiai program?

- A Siófok 2020 turizmusfejlesztési program egyedi, turizmusfejlesztés 2.0-nak is nevezzük. Attól egyedi, hogy nem egy zárt műhelyben találják ki, hogy mi a jó irány, hanem a lehető legszélesebb társadalmasítás van benne. A múlt évben egy városi workshopon egész szélesre nyitottuk a kaput, párbeszédet alakítunk ki a legtöbb intézménnyel, szervezettel, egyesülettel. A munkacsoport egy koncentrátum, de nagyon sok párbeszédet kezdeményez kifelé. A fő feladatok időről időre változnak, de a cél a stratégiai program végrehajtása. A stratégiai program egyrészt Siófokot pozícionálja újra, Itt kezdődik a Balaton! szlogen alá gyűjtve minden kezdeményezést, mely jelenthet rendezvényeket, hírverést, fejlesztési programokat. A stratégia másik fókusza, hogy az utazási szokásokhoz igazodva a hétvégékre koncentráljunk. Találjuk meg azokat a hétvégéket, amik a főszezonon kívül esnek, és tegyük Siófokot vonzóvá ezekben az időszakokban is. Ez hozta a Ha hétvége, akkor Siófok! programot, melynek egyik fő eleme volt az egészéves rendezvénynaptár, melyet a munkacsoport koordinált össze. Az idei cél ismét az, hogy a jövő évi rendezvénynaptár időben, akár már őszre összeálljon. Fő célunk, hogy olyan rendezvények kerüljenek ebbe a naptárba, melyek egyfajta minőségi értékeket képviselnek, illeszkednek a stratégia játékosság elvét követő gyakorlatához, ezért a munkacsoport kidolgozott egy rendezvényértékelő rendszert. Jelenleg ennek tesztelése folyik. Feladatunk, hogy javaslatokat fogalmazzunk meg az önkormányzat illetékes bizottságai felé, hogy 2020-ra elérjük a kitűzött célt, Siófok az Itt kezdődik a Balaton! mentén országszerte a jelenleginél is ismertebb településsé váljon. Ne csak a nyár, a napsütés és a Balaton legyen vonzerő Siófokon, hanem az itteni kínálat is, egy olyan karaktere alakuljon ki a városnak, ami csak rá jellemző.

 

A Siófok 2020 turizmusfejlesztési program az idei évben elnyerte „Az Év Turisztikai Kommunikációs Projektje” díjat is. Mit jelent ez a program tekintetében?

- Az országos Iránytű kommunikációs versenyen arany minősítést kapott Siófok új vizuális arculata, valamint arany minősítést és a verseny nagydíját nyert el a turizmusfejlesztés 2.0 elképzelés. A díjat az újszerű és stratégiában való gondolkodásért érdemeltük ki.

 

Milyen rendszer szerint valósítják meg a programokat, rendezvényeket?

- A programokat több szinten tervezzük megvalósítani, egyrészt keressük Siófok legerősebb rendezvényét, másrészt fontos, hogy legyenek olyan nagyobb rendezvények, amelyek a különböző időszakokban, szezonokban látványosak, sok látogatót vonzanak, és kellenek kis és közepes rendezvények is, hogy minden hétvégén legyen program az érdeklődőknek.

Számunkra nagyon fontos, hogy minden szezonban megfeleljünk, ezért az értékelési rendszer magasabbra értékeli a főszezontól távolabbi rendezvényeket. Tehát, ha valamelyik esemény ugyanazt a vonzerőt nyújtja egy januári hétvégén, mint egy júniusin, akkor ebből a szempontból a január értékesebb, mert olyan időszakban hoz ide vendégeket, amikor egyébként csendesebb a Balaton. A www.siofokportal.com oldalon online elérhető az egész éves rendezvénynaptár, melyben egy helyen megtalálható minden program.  

 

Mik a rövidtávú tervek?

- Következő lépésként külön stratégiai konzultációt folytatunk a négycsillagos szállodák tulajdonosaival, vezetőivel. Elhatároztuk, hogy milyen módon fogunk tájékoztatást adni mind a képviselő-testület tagjainak, mind a civil szervezeteknek, és milyen módon tartjuk meg a következő közgyűlésen a tájékoztató fórumot. Jelenleg a rendezvényértékelő rendszer tesztelése folyik tovább. Két fontos célunk, hogy a program hozzájáruljon a turizmus növekedéséhez, a vendégéjszakák számának növekedéséhez, valamint növelje Siófok hírnevét itthon és külföldön egyaránt.

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Krúdysok a Gasztroangyalban

2018. 02. 19.

Krúdysok a Gasztroangyalban
A Siófoki SzC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája diákjai kreatív ételkülönlegességeikkel szerepelhettek a Gasztroangyal című műsorban.
Részletek »

Rendhagyó irodalomóra Totth Benedekkel

2018. 02. 15.

Rendhagyó irodalomóra Totth Benedekkel
A siófoki BRTK Könyvtár rendhagyó irodalomórára hívta a város középiskolás és gimnazista diákjait a Lógó Üveg Kult Kocsmába. A február 15-i rendezvényen Totth Benedek író, műfordító könyvbemutatóval egybekötött kötetlen beszélgetéssel várta a fiatalokat.
Részletek »

Jótékonysági farsangi bál

2018. 02. 11.

Jótékonysági farsangi bál
A Siófoki Állatvédő Alapítvány javára szervezte meg idei Jótékonysági farsangi bálját a Nők Együtt Egyesület.
Részletek »

Busók Siófokon

2018. 01. 28.

Busók Siófokon
A Siófoki Szabadtéri Vendéglátók és Kézművesek Egyesületének januári rendezvényén a mohácsi busók, a kolbásztöltő verseny és a több száz méteres sültkolbász is rengeteg érdeklődött vonzott a hajóállomásra.
Részletek »

Pályaorientációs nap a Perczelben

2018. 01. 19.

Az ország népszerű egyetemeinek, főiskoláinak, valamint különböző szakmáknak a képviselői tartottak tájékoztatót a Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói számára január 19-én, a pályaorientációs nap keretében.
Részletek »

Örökségünk-Somogyország Kincse elismerésben részesült a Siófoki Női Kar

2018. 01. 17.

Örökségünk-Somogyország Kincse kitüntető címet kapott a 2018-as Megyehéten a Siófoki Női Kar. Az 1971-ben alakult, arany minősítést és fesztiválkórus rangot elnyert siófoki kórus egyesületének elnökét, Soós Ferencnét és a kórus karnagyát, Bati Zoltánt kérdeztük interjúnkban a kitüntetés és a Női Kar eddig elért sikerei, munkássága kapcsán.
Részletek »
Még több magazin cikk

„A félelem képes mind a két szélsőséget kihozni az emberből”

2018. 02. 26.

„A félelem képes mind a két szélsőséget kihozni az emberből”
Ismét Siófokra látogatott Al Ghaoui Hesna újságíró, riporter, aki elsősorban konfliktuszónákból adott tudósításai által vált ismertté. Február 26-án a közelmúltban megjelent Félj bátran című könyvét hozta el a siófoki KIKK Teátrum kávéházába, ahol könyvbemutatóval egybekötött előadással, beszélgetéssel várta az érdeklődőket.
Részletek »

Siófok 50 – ikonikus épületek

2018. 02. 21.

Siófok 50 – ikonikus épületek
A Siófok 50 - pillanatképek a város életéből című kiállítás-sorozat második rendezvényeként a város ikonikus épületeit idézhették fel az érdeklődők Tóth-Baranyi Antal képeslap-, plakát- és fotógyűjteménye által.
Részletek »

KIKK éjjel-nappal

2018. 02. 05.

KIKK éjjel-nappal
A Kultúrházak éjjel-nappal rendezvény látogatói megtudhatták mi történik a Kálmán Imre Kulturális Központ kulisszái mögött, miután lekapcsolták a lámpákat és összehúzták a függönyöket.
Részletek »

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből

2018. 01. 10.

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből
Siófok várossá válásának 50. évfordulója alkalmából Siófok 50 - pillanatképek a város életéből címmel kiállítás sorozat indult a Kálmán Imre Kulturális Központban. Januártól egészen novemberig minden hónapban más és más témakörön keresztül ismerhetik meg az érdeklődők Siófok 50 évét.
Részletek »

Támogatás a Balaton Táncegyüttesnek

2017. 12. 02.

Az Egyesület vezetősége fontos lépésnek tatja a szakmai munka erősítését, hiszen jövőre a város 50. évfordulója alkalmából újabb koreográfiákkal, produkciókkal készülnek.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Jut forrás a balatoni elektromos hajózás felvirágoztatására

2018. 02. 28.

A kormány is lát a balatoni hajózásban lehetőségeket, és a vitorlázás mellett az elektromos változatot is szeretné mielőbb felvirágoztatni. A kabinet már 2016-ban is biztosított az utóbbi célra egymilliárd forintot, most további 5,6 milliárdot biztosít a Bejárható Magyarország komplex vízi turisztikai és egyéb állomásai, valamint e-hajózás-fejlesztések címet viselő kormányhatározat alapján.
Részletek »

A téli leállás után folytatódnak a dél-balatoni vasútvonal fejlesztésének munkálatai

2018. 02. 27.

A tervezett ütemezésnek megfelelően utolsó szakaszába ért a Szántód-Kőröshegy – Balatonszentgyörgy vasúti vonalszakasz korszerűsítése és a Fonyód – Kaposvár vonalszakasz elővárosi célú felújítása. Siófok állomás részleges lezárásával 2018. február 1-jén megkezdődtek és előreláthatólag június végéig tartanak majd a peronok átépítési munkálatai. A kivitelezés ideje alatt a vonatok menetrend szerint közlekednek - tájékoztatott a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.
Részletek »

Nem minden balatoni hal lesz Balatoni hal

2018. 02. 18.

Nem minden balatoni hal lesz Balatoni hal, legalábbis, ha a fogassüllő és a ponty megkapja az uniós földrajzi árujelző oltalmat, amint azt az agrárminisztérium kezdeményezte – írja a hvg.hu.
Részletek »

Egész éves viharjelzést kér a Balatoni Szövetség

2018. 02. 17.

A Balatoni Szövetség a horgászok, vitorlázók biztonságáért kezdeményezi a Belügyminisztériumnál, hogy biztosítsák egész évben a jelenleg szezonálisan működő viharjelzést a Balatonon – közölte Balassa Balázs, a szervezet elnöke csütörtökön az MTI-vel.
Részletek »

Szállodaszövetség: 2017 minden mutatót érintően rekordév volt

2018. 02. 16.

A tavalyi év minden mutatót érintően rekordév volt a magyarországi szállodáknak – derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) legfrissebb, MTI-hez eljuttatott elemzéséből. A balatoni mutatók is igen kedvezőek, bár elmaradnak a fővárositól.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Vak Bottyános ritmikus sportgimnasztikásoké lett a Széchenyi Kupa

2018. 03. 06.

Vak Bottyános ritmikus sportgimnasztikásoké lett a Széchenyi Kupa
Március 2-án 14. alkalommal rendezték meg a siófoki Széchenyi István Általános Iskolában a Széchenyi Kupa ritmikus sportgimnasztika versenyt, melynek 120 indulója közül a Siófoki Vak Bottyán János Általános Iskola sportolói nyerték el a vándorkupát.
Részletek »

Siófoki prológgal rajtol a Tour de Hongrie

2018. 03. 01.

Siófoki prológgal rajtol a Tour de Hongrie
A legnagyobb magyar kerékpárverseny, a Tour de Hongrie 2018-ban augusztus 14-én rajtol. A szervezők tájékoztatása szerint a nemzetközi mezőny 6 versenynap alatt, 10 megyét érintve összesen 800 kilométert tesz meg a siófoki prológtól a budapesti befutóig.
Részletek »

Sümegi Dalma, Siófok csigás íjász bajnoka

2018. 02. 06.

Sümegi Dalma, Siófok csigás íjász bajnoka
A siófoki születési Sümegi Dalma 12 éves korára már kétszeres pályaíjász országos bajnok lett csigás íjászatban. Két évvel ezelőtt születésnapjára lepte meg családja egy különleges íjjal, az úgynevezett csigás íjjal, majd Dalma sorra nyerte a különböző régiós és országos versenyeket.
Részletek »

Siófoki kapus a kanadai nemzetközi jégkorong tabella élén

2018. 01. 20.

Az U16-os magyar jégkorong válogatott megnyerte a kanadai Richmond International Bantam Midget elnevezésű korosztályos nemzetközi tornát. A csapat kapusa, Pesti József siófoki tanuló a kapus tabella első helyén végzett.
Részletek »

„A tenisz tudatos választás volt részemről”

2018. 01. 15.

Számos hazai és nemzetközi teniszbajnokságon ért el dobogós helyezéseket Balogh Bálint a Siófoki Perczel Mór Gimnázium 10. osztályos angol szakos tanulója, aki ötödik éve versenyszinten teniszezik a Siófoki Spartacus Sportegyesületnél.
Részletek »

Évértékelő a Gyarmati-Kocsis autóversenyző párostól

2018. 01. 07.

A 2017-es Országos Rally Challenge indulóinak sorában Siófok színeit képviselte Gyarmati Ariel és Kocsis György. A páros egy Mitsubishi Lancer Evo IX-essel szállt harcba a bajnoki pontokért 7 futamon. A siófoki autóversenyzők évértékelőjükben összegezték a tavalyi bajnokságokat.
Részletek »

2017 legjobb sportolói

2018. 01. 02.

2017 legjobb sportolói
Több száz Világbajnok, Európa Bajnok és országos bajnok siófoki sportoló, valamint edzőik vehették át elismerő okleveleiket, érmeiket 2017 legjobb sportolóinak díjátadó gáláján.
Részletek »
Még több sport cikk