Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
december
minden ami Siófok
Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben

Magazin

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki...

Mindent bevetnek Siófokon, hogy elűzzék a telet. A II. Siófoki Toros Partyra újra meghívták a mohácsi busókat, és a biztonság kedvéért...

„Mintha feléledtek volna a festmények”

Kultúra

„Mintha feléledtek volna a festmények”

December 7-én nyílt meg Démuth Réka Lilla festő, grafikus Siófoki arcok című kiállítása a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.

Csoportelsők a lányok

Sport

Csoportelsők a lányok

Csoportelső a Siófok KC, miután az EHF-kupában legyőzte idegenben 12 góllal a dán Herning-Ikast.

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont

Balaton

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy...

Helló tél! címmel forgalomélénkítő kampányt indított a Magyar Turisztikai Ügynökség: megyénkben hét szolgáltató – szálláshely,...

Hír 2018. 02. 10.

Polgármesteri évértékelő

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
A Siófoki Önkormányzat, annak intézményei és cégei tevékenységéről, a civil szervezetekkel való együttműködésről, a turizmusról, városi rendezvényekről, városüzemeltetésről és a fejlesztésekről tartott évértékelőt Dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere február 9-én a Kálmán Imre Kulturális Központban.

A tavalyi évértékelő után idén ismét megtartotta éves beszámolóját a város lakói számára Dr. Lengyel Róbert siófoki polgármester. A Hivatal működése kapcsán beszámolt arról, hogy 2017-ben a település adósságmentességét továbbra is fenntartották, a költségvetést tartották és átgondoltan gazdálkodott a város.

A közmunkaprogram, a Városőrség tevékenysége mellett a polgármester szót ejtett az önkormányzati intézmények helyzetéről. A BRTK Könyvtár és Emlékház 2020-ra célul tűzte ki a Minősített Könyvtár cím elnyerését. A Gondozási Központ, melynek élén jelenleg megbízott vezető áll, idén márciusban önkormányzati tulajdonú ingatlanba költözik át. Siófok Város Óvodája és Bölcsődéje intézményeiben elindult az óvoda felújítási program, melynek keretében elsőként a Katicabogár Óvoda felújítását kezdték el 2017-ben. A többi épület állagmegóvásához is biztosították a forrásokat, új eszközök beszerzése valósult meg. A Kálmán Imre Kulturális Központ tavaly a magyar kultúra napján miniszteri elismerésben részesült, és 3 éven át a Minősített Közművelődési Intézmény cím viselését is megszerezte, az idei kultúra napján országosan egyedüliként Közművelődési Minőség Díjat kapott. A KIKK-ben többek közt felújították a művészöltözőket, vizesblokkokat, műszaki helyiségeket, nyílászárókat, a tetőszigetelés és a fűtéskorszerűsítés is megtörtént.

- Az önkormányzati cégek jó esetben óvják, gyarapítják vagyonunkat, azonban a Balaton-parti Kft. új ügyvezetőjének öröksége súlyos volt, a Siókom Kft-é nem különben, a Zöldfok és a Bahart jövője egyaránt bizonytalanná vált, az új temetkezési cégünk egyelőre még nem értékelhető – összegezte az önkormányzati tulajdonú cégek helyzetét Dr. Lengyel Róbert, hozzátéve, a tavalyi évben több cégnél a vezetőváltás már újabb fejlesztéseket, fejlődést eredményezett.

A város turizmusa kapcsán a polgármester kiemelte, hogy Siófok vendégéjszakáinak száma évek óta egymillió feletti.

A civil egyesületek helyzetével kapcsolatban átdolgozásra került a civil egyesületek arányos támogatási rendszere, melynek összegét is megemelték tavaly, megvalósult az összehangolt civil tevékenység, létrejött a Civil Kerekasztal egyeztető fórum. A régi könyvtár épülete 2017 végére átmeneti megoldásként civil házzá vált.

Számos új beruházással gazdagodott a város, út- és járdafelújítások zajlottak, több helyen megvalósult a csapadékvíz-elvezetés, játszóterek, sportparkok épültek, felújult a Hivatal épülete, megvalósult a Vak Bottyán János Általános Iskola energetikai korszerűsítése, a temetkezési iroda kialakítása, az Alsó utcai közvilágítás kiépítése, valamint a parton egy Selfiepont kialakítása.

- Jelenleg 36 előkészített projekt vár a megvalósításra, melyekhez a források is rendelkezésre állnak, ezekhez az előkészítési folyamatok zajlanak – emelte ki a polgármester.  

 

A Településfejlesztési Operatív Program keretében 1,5 milliárd forint forrásra pályázott a város, melyből hat projekt valósulhat meg: Siófok déli városrész csapadékvíz elvezető rendszerének fejlesztése, gazdasági terület ipari parkká történő fejlesztése, Siófoki Rendelőintézet infrastrukturális és tárgyi feltételeinek fejlesztése, Baross Gábor Szakközépiskola energetikai korszerűsítése, az infrastruktúra és a zöld terület felújítása, valamint gazdaságélénkítés megvalósítása Siófok Ezüstpart városrészben, Siófok és Térsége helyi foglalkoztatási helyzet javítása.

Dr. Lengyel Róbert beszámolójában kihangsúlyozta, hogy a Petőfi sétányon a közbiztonság helyzete jelentősen javult, az új biztonsági rendszernek köszönhetően (kamerarendszer és elő erős őrzés) a turisztikai szezonban elkövetett regisztrált bűncselekmények száma két év alatt több mint 340-ről 59-re csökkent. A bulituristák száma csökkent, megjelentek a családosok a sétányon.

A polgármester az illegális hulladéklerakás helyzetéről is beszámolt, mobil kamerákkal figyelik meg az illegális hulladéklerakó helyeket, melyek által számos kameraképet rögzítettek a bűncselekményt elkövetőkről és bírságot szabtak ki. Megoldásként a szabályozás szigorítását tűzte ki célul a város.

Uszoda projekt kapcsán szóba került, hogy Siófok az országos tanuszoda építési programból kimaradt, ennek oka, hogy a Galerius Fürdő úgy hirdette magát, hogy a Fürdőben a gyerekek úszásoktatása megoldott.

- Jelenleg ott tartunk, hogy egy TAO pályázati rendszerben megépíthető uszodája lehet az elkövetkezendő időszakban Siófoknak, ezt a lehetőséget tudta felkutatni országgyűlési képviselő úr. Ez nem egy klasszikus uszoda, hanem vászonborítású, de jó minőségű, Németország számos nagyvárosában bevált uszodáról beszélünk. Kilitin a sporttelep és a műfüves focipályák melletti üres területen került kijelölésre az uszoda helye. Amint a pályázati lehetőség megnyílik, vélhetőleg az idei esztendőben, ez a projekt kezdetét tudja venni – mondta el Dr. Lengyel Róbert.

- Számos vérző pontja van a városnak, az egyik ilyen a közlekedés rendje, óriási probléma a parkolóhelyek száma – fejtette ki a polgármester a közlekedés témakörében - Jelen pillanatban alig vannak a városban, a városközpontban meg már nincsenek is olyan területek, melyek alkalmasak lennének arra, hogy a város viszonylag nagy mennyiségű autó számára megfelelő parkolóhelyet alakítson ki. Ahhoz, hogy ebben előre tudjunk lépni, területeket kell majd a későbbiekben kivásárolnunk. Most annyit sikerült elérni, hogy a Lidl tulajdonában levő vásárcsarnoki parkolót a város egy évre kibérelte az áruháztól, melyet parkolás céljából rendelkezésre bocsájt. Ezzel együtt továbbra is stratégiai cél a parkolóhelyek kialakítása – mondta el Dr. Lengyel Róbert.  

A tavalyi évben egy munkacsoport vizsgálta, hol lenne szükség kisebb átalakításokra a közlekedés rendjében, valamint a városlakók is elmondhatták erről véleményüket. A javaslatok megvalósítása hamarosan elkezdődik.

A városban rövidesen elindul a Sió-csatorna felújítása, az új zsilip építése, ami útlezárásokkal, a Sió-csatorna mellett rendelkezésre álló parkoló terület megszűnésével járhat a következő két évben.  

A választási év kapcsán a polgármester elmondta, hogy kemény időszak lesz, nagyon meg kell húznia a nadrágszíjat a városnak, sok olyan projekt van, ami szorossá teszi a költségvetést.

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Siófok a turisztikai élvonalban

2019. 02. 11.

Siófok a turisztikai élvonalban
A jubileumi programoknak és az intenzív marketingkommunikációnak köszönhetően 2018 kiemelkedően sikeres éve volt a városnak. Egymilliónál több látogató, tizenkét nagyrendezvény és egy 50 éves születésnap – mozgalmas év áll mögöttünk. A Balaton legnagyobb városa a fiatalok mellett egyre több családot vonzott, hiszen az egész évben zajló programokkal mindenkit igyekezett megszólítani Siófok. Az idei évben is új rendezvényekkel, és a már megszokott színvonalú programokkal várjuk látogatóinkat, hogy továbbra is minden korosztály számára vonzó úti cél legyen városunk.
Részletek »

Születésnapi köszöntő

2019. 02. 07.

Születésnapi köszöntő
100. születésnapja alkalmából köszöntötte a városvezetés Varga Jánosnét (született Seer Magdolna).
Részletek »

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben

2019. 01. 28.

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben
Mindent bevetnek Siófokon, hogy elűzzék a telet. A II. Siófoki Toros Partyra újra meghívták a mohácsi busókat, és a biztonság kedvéért kiszebábot is égetnek, ami vasárnap a Balaton jegén végzi, hátha az megolvad.
Részletek »

Pályaorientációs nap a siófoki gimnáziumban

2019. 01. 21.

Közel 20 egyetem és főiskola, valamint különböző szakmák képviselői tartottak előadásokat a Siófoki Perczel Mór Gimnázium pályaorientációs napján a gimnázium diákjainak január 21-én.
Részletek »

Reflektorfényben az Anyukák

2019. 01. 19.

Családias, oldott hangulatban zajlott a Sió Paktum Foglalkoztatási Projekt 3. „Anya Ügyes!” workshopja! A Siófok és térsége Paktumirodában ezen a napon az anyukák szó szerint is reflektorfénybe kerülhettek egy-egy önéletrajzba kerülő jó minőségű fotó elkészülése erejéig.
Részletek »

Az egészséges táplálkozással ismerkedtek meg a siófoki gimnázium diákjai

2019. 01. 18.

Az egészséges táplálkozással ismerkedtek meg a siófoki gimnázium diákjai
Az egészségtudatos táplálkozással, a változatos és egészséges étrend fontosságával, valamint környékbeli termelők termékeivel ismerkedhettek meg a Siófoki Perczel Mór Gimnázium diákjai és pedagógusai a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Itthonról Otthonra című programsorozatának keretében január 10-én.
Részletek »

Hajósok töltik meg a szakképző fedélzetét

2019. 01. 05.

Hajózási technikus képzés indul Siófokon február negyedikétől. A Balatoni Hajózási Zrt. hajóin a gyakorlati képzést és a Siófoki Szakképzési Centrum Baross tagintézményében az elméleti ismereteket sajátítják el a tanulók.
Részletek »
Még több magazin cikk

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom

2019. 01. 31.

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom
A Seuso-kincs ezüstedényeinek történetéről tartott előadást Mráv Zsolt, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze január 24-én a siófoki BRTK Könyvtárban.
Részletek »

„Mintha feléledtek volna a festmények”

2019. 01. 08.

„Mintha feléledtek volna a festmények”
December 7-én nyílt meg Démuth Réka Lilla festő, grafikus Siófoki arcok című kiállítása a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.
Részletek »

Sorsok, helyek, történetek a Balaton mellől

2018. 12. 24.

Sorsok, helyek, történetek a Balaton mellől
Két évtizede kutatja a Balaton történetét, három könyve jelent meg a tóról, most a Balatonról, a tóhoz kötődő személyekről, helyekről ír könyvet Kovács Emőke. A kaposvári származású író Balatoni impressziók című kötete 2019 májusában jelenik meg.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont

2019. 01. 27.

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont
Helló tél! címmel forgalomélénkítő kampányt indított a Magyar Turisztikai Ügynökség: megyénkben hét szolgáltató – szálláshely, fürdő, kulturális központ – kapcsolódott a programba, országosan 177 helyen várják január közepétől február végéig speciális ajánlatokkal és kedvezményekkel a belföldi utazókat.
Részletek »

Elindult az idei balatoni területi horgászjegyek értékesítése

2019. 01. 26.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. elérhetővé tette a saját rendszerében a 2019-es balatoni területi jegyek értékesítési lehetőségét – olvasható a cég honlapján, amely arra is figyelmezetet, hogy érdemes az engedélyt vásárolni akaróknak előbb az oldalon tájékozódni.
Részletek »

Aggastyán sirályt kaptak lencsevégre Siófokon

2019. 01. 25.

Aggastyán sirályt kaptak lencsevégre Siófokon
A magyarországi adatbázisban található legöregebb dankasirályt fotózta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Dél-Balatoni Csoportjának egyik tagja, Főnyedi Elemér hétfőn Siófokon.
Részletek »

Június első hétvégéjén lesz a Nemzeti Regatta a Balatonon

2019. 01. 23.

A Bahart idén már negyedik alkalommal rendezi meg a Nemzeti Regattát – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválját. Az előkészületek megkezdődtek, már zajlik a települések nevezése – írja sajtóközleményében a Balatoni Hajózási Zrt.
Részletek »

Csobbanva és vitorlázva intenek búcsút az óévnek

2018. 12. 30.

Ma már nem csupán néhányak nem mindennapi szokása karácsonykor vagy szilveszterkor szállodában pihenni, egyre többen döntenek így. A somogyi szállodák telt házzal várták az év végi ünnepeket.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Országos döntőbe jutott a siófoki csapat

2019. 02. 10.

Országos döntőbe jutott a siófoki csapat
A B33 Kosárlabda Diákolimpia Somogy megyei döntőjében diadalmaskodott a siófoki csapat Kaposváron.
Részletek »

Két saját nevelésű fiatal is a felnőtt kerettel készül tavasszal

2019. 02. 09.

A Siófoki Bányász SE U19-es csapatának két tehetsége, Lapos Máté és Török Dávid a felnőttekkel edz majd a tavasz folyamán. Mindkettőjüknek ki lett váltva a kettős versenyengedély, így akár be is mutatkozhatnak NB II-ben!
Részletek »

Csoportelsők a lányok

2019. 02. 08.

Csoportelsők a lányok
Csoportelső a Siófok KC, miután az EHF-kupában legyőzte idegenben 12 góllal a dán Herning-Ikast.
Részletek »

Siófok KC: már háromból három!

2019. 01. 22.

Nem fékeznek a Siófokiak; az Ikast és a Metzingen után a svéd bajnok Sävenhofot is legyőzték az EHF kupa csoportkörének harmadik fordulójában! Dedu ellenállhatatlan volt a kapuban, a Böhme, Aoustin duó pedig tizennégy góllal „kedveskedett” a vendégeknek.
Részletek »

IV. Mikulásfutás és Motoros Mikulás felvonulás

2019. 01. 11.

Motoros Mikulások felvezetésével rajtolt el a IV. Mikulásfutás közel 200 résztvevője december 8-án, a siófoki Fő téren.
Részletek »

Kerékpárral tekertek át az új évbe

2019. 01. 10.

Kerékpárral tekertek át az új évbe
A Siófoki Kerékpáros Sport Club hagyományteremtő céllal és Siófok születésnapja alkalmából szervezte meg a „Tekerjünk át együtt az új évbe!” elnevezésű rendezvényét.
Részletek »

Az év sportolói

2019. 01. 09.

Az év sportolói
A BÚÉK Siófok 2019 sportévzárón a hagyományokhoz híven díjátadó gálával, sportmérkőzésekkel, pezsgőfutással búcsúztatták a 2018-as évet a sportos siófokiak.
Részletek »

Cipőosztás a Kosársulinál

2018. 11. 24.

Cipőosztás a Kosársulinál
Több mint kétmillió forint értékben ajándékozott sportcipőket játékosainak a Siófoki Kosársuli Egyesület. A fiatalok emellett kiváló minőségű melegítőket is kaptak, szintén ingyen.
Részletek »
Még több sport cikk