Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
október
minden ami Siófok
Érzékenyítő programok a Fehér bot napja alkalmából

Magazin

Érzékenyítő programok a Fehér bot napja...

A Fehér bot napja alkalmából a Látássérültek Siófoki Regionális Egyesülete érzékenyítő programokat szervez október 15. és 19....

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes

Kultúra

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte...

A Rovinjban megrendezett Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte Siófokot és Magyarországot a Balaton Táncegyüttes szeptember végén.

Strandfoci sikerek

Sport

Strandfoci sikerek

Légiósok nélkül, helyi nevelésű játékosokkal küzdött a csapat a nemzeti bajnokságban.

Átadták a balatonszéplaki vízmű megújult ülepítőtavát

Balaton

Átadták a balatonszéplaki vízmű megújult...

Ünnepélyes keretek között adták át október 18-án a megújult zagyvíz-tározót Balatonszéplak-alsón. Az Országos Vízügyi...

Hír 2018. 02. 10.

Polgármesteri évértékelő

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
A Siófoki Önkormányzat, annak intézményei és cégei tevékenységéről, a civil szervezetekkel való együttműködésről, a turizmusról, városi rendezvényekről, városüzemeltetésről és a fejlesztésekről tartott évértékelőt Dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere február 9-én a Kálmán Imre Kulturális Központban.

A tavalyi évértékelő után idén ismét megtartotta éves beszámolóját a város lakói számára Dr. Lengyel Róbert siófoki polgármester. A Hivatal működése kapcsán beszámolt arról, hogy 2017-ben a település adósságmentességét továbbra is fenntartották, a költségvetést tartották és átgondoltan gazdálkodott a város.

A közmunkaprogram, a Városőrség tevékenysége mellett a polgármester szót ejtett az önkormányzati intézmények helyzetéről. A BRTK Könyvtár és Emlékház 2020-ra célul tűzte ki a Minősített Könyvtár cím elnyerését. A Gondozási Központ, melynek élén jelenleg megbízott vezető áll, idén márciusban önkormányzati tulajdonú ingatlanba költözik át. Siófok Város Óvodája és Bölcsődéje intézményeiben elindult az óvoda felújítási program, melynek keretében elsőként a Katicabogár Óvoda felújítását kezdték el 2017-ben. A többi épület állagmegóvásához is biztosították a forrásokat, új eszközök beszerzése valósult meg. A Kálmán Imre Kulturális Központ tavaly a magyar kultúra napján miniszteri elismerésben részesült, és 3 éven át a Minősített Közművelődési Intézmény cím viselését is megszerezte, az idei kultúra napján országosan egyedüliként Közművelődési Minőség Díjat kapott. A KIKK-ben többek közt felújították a művészöltözőket, vizesblokkokat, műszaki helyiségeket, nyílászárókat, a tetőszigetelés és a fűtéskorszerűsítés is megtörtént.

- Az önkormányzati cégek jó esetben óvják, gyarapítják vagyonunkat, azonban a Balaton-parti Kft. új ügyvezetőjének öröksége súlyos volt, a Siókom Kft-é nem különben, a Zöldfok és a Bahart jövője egyaránt bizonytalanná vált, az új temetkezési cégünk egyelőre még nem értékelhető – összegezte az önkormányzati tulajdonú cégek helyzetét Dr. Lengyel Róbert, hozzátéve, a tavalyi évben több cégnél a vezetőváltás már újabb fejlesztéseket, fejlődést eredményezett.

A város turizmusa kapcsán a polgármester kiemelte, hogy Siófok vendégéjszakáinak száma évek óta egymillió feletti.

A civil egyesületek helyzetével kapcsolatban átdolgozásra került a civil egyesületek arányos támogatási rendszere, melynek összegét is megemelték tavaly, megvalósult az összehangolt civil tevékenység, létrejött a Civil Kerekasztal egyeztető fórum. A régi könyvtár épülete 2017 végére átmeneti megoldásként civil házzá vált.

Számos új beruházással gazdagodott a város, út- és járdafelújítások zajlottak, több helyen megvalósult a csapadékvíz-elvezetés, játszóterek, sportparkok épültek, felújult a Hivatal épülete, megvalósult a Vak Bottyán János Általános Iskola energetikai korszerűsítése, a temetkezési iroda kialakítása, az Alsó utcai közvilágítás kiépítése, valamint a parton egy Selfiepont kialakítása.

- Jelenleg 36 előkészített projekt vár a megvalósításra, melyekhez a források is rendelkezésre állnak, ezekhez az előkészítési folyamatok zajlanak – emelte ki a polgármester.  

 

A Településfejlesztési Operatív Program keretében 1,5 milliárd forint forrásra pályázott a város, melyből hat projekt valósulhat meg: Siófok déli városrész csapadékvíz elvezető rendszerének fejlesztése, gazdasági terület ipari parkká történő fejlesztése, Siófoki Rendelőintézet infrastrukturális és tárgyi feltételeinek fejlesztése, Baross Gábor Szakközépiskola energetikai korszerűsítése, az infrastruktúra és a zöld terület felújítása, valamint gazdaságélénkítés megvalósítása Siófok Ezüstpart városrészben, Siófok és Térsége helyi foglalkoztatási helyzet javítása.

Dr. Lengyel Róbert beszámolójában kihangsúlyozta, hogy a Petőfi sétányon a közbiztonság helyzete jelentősen javult, az új biztonsági rendszernek köszönhetően (kamerarendszer és elő erős őrzés) a turisztikai szezonban elkövetett regisztrált bűncselekmények száma két év alatt több mint 340-ről 59-re csökkent. A bulituristák száma csökkent, megjelentek a családosok a sétányon.

A polgármester az illegális hulladéklerakás helyzetéről is beszámolt, mobil kamerákkal figyelik meg az illegális hulladéklerakó helyeket, melyek által számos kameraképet rögzítettek a bűncselekményt elkövetőkről és bírságot szabtak ki. Megoldásként a szabályozás szigorítását tűzte ki célul a város.

Uszoda projekt kapcsán szóba került, hogy Siófok az országos tanuszoda építési programból kimaradt, ennek oka, hogy a Galerius Fürdő úgy hirdette magát, hogy a Fürdőben a gyerekek úszásoktatása megoldott.

- Jelenleg ott tartunk, hogy egy TAO pályázati rendszerben megépíthető uszodája lehet az elkövetkezendő időszakban Siófoknak, ezt a lehetőséget tudta felkutatni országgyűlési képviselő úr. Ez nem egy klasszikus uszoda, hanem vászonborítású, de jó minőségű, Németország számos nagyvárosában bevált uszodáról beszélünk. Kilitin a sporttelep és a műfüves focipályák melletti üres területen került kijelölésre az uszoda helye. Amint a pályázati lehetőség megnyílik, vélhetőleg az idei esztendőben, ez a projekt kezdetét tudja venni – mondta el Dr. Lengyel Róbert.

- Számos vérző pontja van a városnak, az egyik ilyen a közlekedés rendje, óriási probléma a parkolóhelyek száma – fejtette ki a polgármester a közlekedés témakörében - Jelen pillanatban alig vannak a városban, a városközpontban meg már nincsenek is olyan területek, melyek alkalmasak lennének arra, hogy a város viszonylag nagy mennyiségű autó számára megfelelő parkolóhelyet alakítson ki. Ahhoz, hogy ebben előre tudjunk lépni, területeket kell majd a későbbiekben kivásárolnunk. Most annyit sikerült elérni, hogy a Lidl tulajdonában levő vásárcsarnoki parkolót a város egy évre kibérelte az áruháztól, melyet parkolás céljából rendelkezésre bocsájt. Ezzel együtt továbbra is stratégiai cél a parkolóhelyek kialakítása – mondta el Dr. Lengyel Róbert.  

A tavalyi évben egy munkacsoport vizsgálta, hol lenne szükség kisebb átalakításokra a közlekedés rendjében, valamint a városlakók is elmondhatták erről véleményüket. A javaslatok megvalósítása hamarosan elkezdődik.

A városban rövidesen elindul a Sió-csatorna felújítása, az új zsilip építése, ami útlezárásokkal, a Sió-csatorna mellett rendelkezésre álló parkoló terület megszűnésével járhat a következő két évben.  

A választási év kapcsán a polgármester elmondta, hogy kemény időszak lesz, nagyon meg kell húznia a nadrágszíjat a városnak, sok olyan projekt van, ami szorossá teszi a költségvetést.

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Jó éjt hölgyem, vagy verőfényes délutánt! - előadássorozat a változókorról

2018. 10. 18.

Elsősorban a változókorban lévő hölgyeknek szeretne segítséget, tanácsokat nyújtani a Reménység Alapítvány Jó éjt hölgyem, vagy verőfényes délutánt! című előadássorozata, melynek első részét szeptember 25-én rendezték meg a siófoki BRTK Könyvtárban.
Részletek »

Jubileumi évünk eseményei

2018. 10. 17.

Jubileumi évünk eseményei
Számtalan programmal találkozhattak idén Siófokon a helyi lakosok és az idelátogató vendégek, de még közel sem értünk a jubileumi programok végére. A Siófok várossá válásának 50. éve előtt tisztelgő Siófok50 rendezvénysorozat tovább folytatódik: az őszi és a téli szezonunk is tartogat még megannyi fantasztikus programot az érdeklődők számára.
Részletek »

Érzékenyítő programok a Fehér bot napja alkalmából

2018. 10. 15.

Érzékenyítő programok a Fehér bot napja alkalmából
A Fehér bot napja alkalmából a Látássérültek Siófoki Regionális Egyesülete érzékenyítő programokat szervez október 15. és 19. között a Kálmán Imre Kulturális Központban.
Részletek »

Egészséges táplálkozás az iskolákban

2018. 10. 14.

Egészséges táplálkozás az iskolákban
A Kiliti Pillangó Óvodáért Alapítvány egészséges táplálkozás népszerűsítése pályázatának keretében szeptember utolsó hetének négy délutánján az iskola alsó tagozatos tanulói interaktív foglalkozásokon vettek részt.
Részletek »

Több mint diákcsere

2018. 10. 09.

Több mint diákcsere
A Walnut Creek-i gyerekek látogatása mellett waldheimi diákok is a városba látogattak a múlt hónapban. A német testvérváros fiataljai nemcsak a szokásos cserediákprogramban vettek részt, hanem a Krúdy iskolában szakmai programokon is vendégeskedtek.
Részletek »

Street Food verseny a Halfesztiválon

2018. 10. 07.

Street Food verseny a Halfesztiválon
A Halfesztivál utolsó napján rendezik a már hagyományos Street Food versenyt ahol igazi halas különlegességekkel készülnek a versenyzők.
Részletek »

Halfesztivál

2018. 10. 06.

Halfesztivál
Október első hétvégéjén három napon át minden a halról szólt Siófokon. A Siófoki Halfesztivál gasztronómiai programjai, esti koncertjei hatalmas tömeget vonzottak a város Fő terére.
Részletek »
Még több magazin cikk

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes

2018. 10. 10.

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes
A Rovinjban megrendezett Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte Siófokot és Magyarországot a Balaton Táncegyüttes szeptember végén.
Részletek »

Balatoni Népfőiskola

2018. 09. 30.

Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta előadásával indult újra szeptember 25-én a Kálmán Imre Kulturális Központ Balatoni Népfőiskola programsorozata.
Részletek »

Bérletvásárlás

2018. 09. 15.

Szeptember 24-től vásárolhatók bérletek a következő színházi évadra.
Részletek »

Tibet kincsei Siófokon

2018. 09. 14.

Élményekkel teli múzeumi tárlatvezetéssel, és a buddhizmus több ezer éves kultúrájának bemutatásával nyitotta meg kapuit a Tibet kincsei kiállítás a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ )KIKK) emeleti galériáján. A Tibet-Európa Alapítvány a szeptember 20-ig látogatható kiállítás mellett a meditációról, a karmáról és a buddhizmusról szóló előadásokkal várja az érdeklődőket a KIKK-ben.
Részletek »

Fűszerezett népzene

2018. 08. 05.

A népzene, a modern zene és a kelet-európai életérzés keveredett a Főtéren augusztus második estéjén, amikor is a Cimbaliband zenekar előadásában volt részünk.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Folyamatos a kontroll az M7-es autópályán

2018. 10. 20.

Összehangolt ellenőrzések az autópálya somogyi szakaszán.
Részletek »

Átadták a balatonszéplaki vízmű megújult ülepítőtavát

2018. 10. 19.

Átadták a balatonszéplaki vízmű megújult ülepítőtavát
Ünnepélyes keretek között adták át október 18-án a megújult zagyvíz-tározót Balatonszéplak-alsón. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) együttműködésével, valamint a Magyar Víziközmű Szövetség közreműködésével megújult a Siófok teljes körű vízellátásáért felelős felszíni vízmű ülepítőtó. A közel 100 millió forint értékű rekonstrukciós projekt eredményeként környezettudatosabbá, hatékonyabbá és szabályozhatóbbá vált a zagyvíz ülepítő-tároló működése, így a víztisztítási folyamat.
Részletek »

Késő őszi menetrendre váltanak a balatoni hajók, kompok

2018. 09. 29.

Október 1. napjától életbe lép a késő őszi menetrend, amely szerint a balatoni hajók és kompok október 23-ig közlekednek majd.
Részletek »

A Balaton módosított vízszint-szabályozási szintjének hatásai

2018. 09. 27.

A „Balaton levezető rendszerérének korszerűsítése” című projekt kedvezményezettje, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép- dunántúli Vízügyi Igazgatóság Konzorciuma szeptember elején, a siófoki Hotel Azúrban tartott lakossági rendezvényt. A fórum előadói elsősorban a szélsőséges időjárás változások, vízszintingadozások következményeiről, valamint a Balaton módosított vízszint-szabályozási szintjének hatásairól adtak tájékoztatást.
Részletek »

Sokak vágya, hogy négy évszakossá váljék a Balaton

2018. 09. 24.

A balatoni főszezon meghosszabbításával mindenki jól járna. Az emberek minőségi szolgáltatásokat kapnának, a vendéglátóhelyeknek, panzióknak, szállodáknak pedig könnyebb lenne megtartaniuk a vendéglátásban dolgozókat, és nem kellene évről évre küzdeniük a munkaerőhiánnyal. A következő években jelentős mértékű fejlesztések lesznek a Balatonnál, elsősorban olyanok, amelyek a tavaszi és az őszi időszakban, sőt, télen is vonzó, minőségi programkínálattal színes úti céllá teszik a tó térségét.
Részletek »

Kiemelkedő évre számít a BAHART az idén

2018. 09. 22.

Kiemelkedő forgalomra számít az idén a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART), a személyhajózásban az utasok száma szeptember 9-ig, az utószezon végéig meghaladta a 717 ezer főt, ami magasabb, mint a 2017. évi teljes utasforgalom – közölte Kollár József, a társaság vezérigazgatója egy ünnepi rendezvényen pénteken Tihanyban.
Részletek »

A Balaton és a Velencei-tó lehetnek egy világtrend legnagyobb magyar nyertesei

2018. 09. 19.

A világ egyik megatrendje, a városokba költözés, a következő évtizedekben Magyarországon is folytatódhat, de közben a távmunka lehetőségek terjedése, mint másik megatrend, fékezi ezt és a kettő együtt oda vezet, hogy olyan élhető térségek lesznek a legnagyobb nyertesek, mint például a Balaton, vagy a Velencei-tó – vetítette előre a következő évtizedek egyik lényeges fejlesztéspolitikai szempontját a Közgazdász-vándorgyűlés egyik panelbeszélgetésében a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója.
Részletek »

Megkapta a hatósági engedélyt a Balaton nyári vízszintemelése

2018. 09. 18.

Megkapta a hatósági engedélyt a Balaton nyári szabályozási vízszint-maximumának 110 centiméterről 120 centiméterre emelésének projektje a Veszprém Megyei Kormányhivataltól, a határozat még nem jogerős - értesült az MTI kedden.
Részletek »
Még több Balaton cikk

A Gyarmati-Kocsis páros képviselte Siófok színeit az Ózd Rallyn

2018. 10. 12.

Magasról a mélybe. Röviden így lehetne megfogalmazni a siófoki versenyzőpáros, Gyarmati Ariel és Kocsis György legutóbbi versenyét. A Steelvent Ózd-Salgó Rallyra a fiúk azzal a céllal érkeztek, hogy egy jó helyezéssel – futamgyőzelemmel – megerősítsék vezető helyüket a bajnokságban. Erre minden esélyük megvolt, sőt, vezették is az ORC abszolút és a kategória értékelést egyaránt. Azonban jött a fekete leves, Fortuna ismét hátat fordított nekik.
Részletek »

Strandfoci sikerek

2018. 10. 11.

Strandfoci sikerek
Légiósok nélkül, helyi nevelésű játékosokkal küzdött a csapat a nemzeti bajnokságban.
Részletek »

Látványos prológgal rajtolt Siófokon a Tour de Hongrie

2018. 08. 22.

Augusztus 14-én Siófokon rendezték meg a 39. Tour de Hongrie nemzetközi országúti kerékpárverseny látványos prológját.
Részletek »

Megyei strandfoci bajnokság

2018. 08. 19.

Megyei strandfoci bajnokság
Az elmúlt hétvégén került megrendezésre a siófoki MLSZ Beach Arénában a leány U16-os megyei bajnokság, 5 csapat részvételével.
Részletek »

Balaton-trófea

2018. 08. 19.

Balaton-trófea
Siófok adott otthont június 25. és 29. között a Balaton-trófea elnevezésű nemzetközi ifjúsági labdarúgó bajnokságsorozatnak, melynek keretében 13 országból mintegy 2500 fiatal sportoló érkezett a városba.
Részletek »

Kosártábor

2018. 08. 18.

Kosártábor
Második alkalommal rendezték meg ezen a nyáron a Siófoki Kosársuli Egyesület szervezésében az immár hagyománnyá vált kosártábort.
Részletek »

Balaton Trófea

2018. 07. 28.

Siófok adott otthont június 25. és 29. között a Balaton Trófea elnevezésű nemzetközi ifjúsági labdarúgó bajnokságsorozatnak, melynek keretében 13 országból mintegy 2500 fiatal sportoló érkezett a városba.
Részletek »
Még több sport cikk