Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
január
minden ami Siófok
Rendhagyó irodalomóra Totth Benedekkel

Magazin

Rendhagyó irodalomóra Totth Benedekkel

A siófoki BRTK Könyvtár rendhagyó irodalomórára hívta a város középiskolás és gimnazista diákjait a Lógó Üveg Kult Kocsmába. A...

KIKK éjjel-nappal

Kultúra

KIKK éjjel-nappal

A Kultúrházak éjjel-nappal rendezvény látogatói megtudhatták mi történik a Kálmán Imre Kulturális Központ kulisszái mögött, miután...

Sümegi Dalma, Siófok csigás íjász bajnoka

Sport

Sümegi Dalma, Siófok csigás íjász bajnoka

A siófoki születési Sümegi Dalma 12 éves korára már kétszeres pályaíjász országos bajnok lett csigás íjászatban. Két évvel...

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az ország seregszemléjén

Balaton

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az...

A Balatoni Hajózási Zrt. tavaly novemberben hivatalosan bejelentette, hogy idén is megszervezi a Nemzeti Regattát – Magyarország...

Hír 2018. 02. 10.

Polgármesteri évértékelő

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
A Siófoki Önkormányzat, annak intézményei és cégei tevékenységéről, a civil szervezetekkel való együttműködésről, a turizmusról, városi rendezvényekről, városüzemeltetésről és a fejlesztésekről tartott évértékelőt Dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere február 9-én a Kálmán Imre Kulturális Központban.

A tavalyi évértékelő után idén ismét megtartotta éves beszámolóját a város lakói számára Dr. Lengyel Róbert siófoki polgármester. A Hivatal működése kapcsán beszámolt arról, hogy 2017-ben a település adósságmentességét továbbra is fenntartották, a költségvetést tartották és átgondoltan gazdálkodott a város.

A közmunkaprogram, a Városőrség tevékenysége mellett a polgármester szót ejtett az önkormányzati intézmények helyzetéről. A BRTK Könyvtár és Emlékház 2020-ra célul tűzte ki a Minősített Könyvtár cím elnyerését. A Gondozási Központ, melynek élén jelenleg megbízott vezető áll, idén márciusban önkormányzati tulajdonú ingatlanba költözik át. Siófok Város Óvodája és Bölcsődéje intézményeiben elindult az óvoda felújítási program, melynek keretében elsőként a Katicabogár Óvoda felújítását kezdték el 2017-ben. A többi épület állagmegóvásához is biztosították a forrásokat, új eszközök beszerzése valósult meg. A Kálmán Imre Kulturális Központ tavaly a magyar kultúra napján miniszteri elismerésben részesült, és 3 éven át a Minősített Közművelődési Intézmény cím viselését is megszerezte, az idei kultúra napján országosan egyedüliként Közművelődési Minőség Díjat kapott. A KIKK-ben többek közt felújították a művészöltözőket, vizesblokkokat, műszaki helyiségeket, nyílászárókat, a tetőszigetelés és a fűtéskorszerűsítés is megtörtént.

- Az önkormányzati cégek jó esetben óvják, gyarapítják vagyonunkat, azonban a Balaton-parti Kft. új ügyvezetőjének öröksége súlyos volt, a Siókom Kft-é nem különben, a Zöldfok és a Bahart jövője egyaránt bizonytalanná vált, az új temetkezési cégünk egyelőre még nem értékelhető – összegezte az önkormányzati tulajdonú cégek helyzetét Dr. Lengyel Róbert, hozzátéve, a tavalyi évben több cégnél a vezetőváltás már újabb fejlesztéseket, fejlődést eredményezett.

A város turizmusa kapcsán a polgármester kiemelte, hogy Siófok vendégéjszakáinak száma évek óta egymillió feletti.

A civil egyesületek helyzetével kapcsolatban átdolgozásra került a civil egyesületek arányos támogatási rendszere, melynek összegét is megemelték tavaly, megvalósult az összehangolt civil tevékenység, létrejött a Civil Kerekasztal egyeztető fórum. A régi könyvtár épülete 2017 végére átmeneti megoldásként civil házzá vált.

Számos új beruházással gazdagodott a város, út- és járdafelújítások zajlottak, több helyen megvalósult a csapadékvíz-elvezetés, játszóterek, sportparkok épültek, felújult a Hivatal épülete, megvalósult a Vak Bottyán János Általános Iskola energetikai korszerűsítése, a temetkezési iroda kialakítása, az Alsó utcai közvilágítás kiépítése, valamint a parton egy Selfiepont kialakítása.

- Jelenleg 36 előkészített projekt vár a megvalósításra, melyekhez a források is rendelkezésre állnak, ezekhez az előkészítési folyamatok zajlanak – emelte ki a polgármester.  

 

A Településfejlesztési Operatív Program keretében 1,5 milliárd forint forrásra pályázott a város, melyből hat projekt valósulhat meg: Siófok déli városrész csapadékvíz elvezető rendszerének fejlesztése, gazdasági terület ipari parkká történő fejlesztése, Siófoki Rendelőintézet infrastrukturális és tárgyi feltételeinek fejlesztése, Baross Gábor Szakközépiskola energetikai korszerűsítése, az infrastruktúra és a zöld terület felújítása, valamint gazdaságélénkítés megvalósítása Siófok Ezüstpart városrészben, Siófok és Térsége helyi foglalkoztatási helyzet javítása.

Dr. Lengyel Róbert beszámolójában kihangsúlyozta, hogy a Petőfi sétányon a közbiztonság helyzete jelentősen javult, az új biztonsági rendszernek köszönhetően (kamerarendszer és elő erős őrzés) a turisztikai szezonban elkövetett regisztrált bűncselekmények száma két év alatt több mint 340-ről 59-re csökkent. A bulituristák száma csökkent, megjelentek a családosok a sétányon.

A polgármester az illegális hulladéklerakás helyzetéről is beszámolt, mobil kamerákkal figyelik meg az illegális hulladéklerakó helyeket, melyek által számos kameraképet rögzítettek a bűncselekményt elkövetőkről és bírságot szabtak ki. Megoldásként a szabályozás szigorítását tűzte ki célul a város.

Uszoda projekt kapcsán szóba került, hogy Siófok az országos tanuszoda építési programból kimaradt, ennek oka, hogy a Galerius Fürdő úgy hirdette magát, hogy a Fürdőben a gyerekek úszásoktatása megoldott.

- Jelenleg ott tartunk, hogy egy TAO pályázati rendszerben megépíthető uszodája lehet az elkövetkezendő időszakban Siófoknak, ezt a lehetőséget tudta felkutatni országgyűlési képviselő úr. Ez nem egy klasszikus uszoda, hanem vászonborítású, de jó minőségű, Németország számos nagyvárosában bevált uszodáról beszélünk. Kilitin a sporttelep és a műfüves focipályák melletti üres területen került kijelölésre az uszoda helye. Amint a pályázati lehetőség megnyílik, vélhetőleg az idei esztendőben, ez a projekt kezdetét tudja venni – mondta el Dr. Lengyel Róbert.

- Számos vérző pontja van a városnak, az egyik ilyen a közlekedés rendje, óriási probléma a parkolóhelyek száma – fejtette ki a polgármester a közlekedés témakörében - Jelen pillanatban alig vannak a városban, a városközpontban meg már nincsenek is olyan területek, melyek alkalmasak lennének arra, hogy a város viszonylag nagy mennyiségű autó számára megfelelő parkolóhelyet alakítson ki. Ahhoz, hogy ebben előre tudjunk lépni, területeket kell majd a későbbiekben kivásárolnunk. Most annyit sikerült elérni, hogy a Lidl tulajdonában levő vásárcsarnoki parkolót a város egy évre kibérelte az áruháztól, melyet parkolás céljából rendelkezésre bocsájt. Ezzel együtt továbbra is stratégiai cél a parkolóhelyek kialakítása – mondta el Dr. Lengyel Róbert.  

A tavalyi évben egy munkacsoport vizsgálta, hol lenne szükség kisebb átalakításokra a közlekedés rendjében, valamint a városlakók is elmondhatták erről véleményüket. A javaslatok megvalósítása hamarosan elkezdődik.

A városban rövidesen elindul a Sió-csatorna felújítása, az új zsilip építése, ami útlezárásokkal, a Sió-csatorna mellett rendelkezésre álló parkoló terület megszűnésével járhat a következő két évben.  

A választási év kapcsán a polgármester elmondta, hogy kemény időszak lesz, nagyon meg kell húznia a nadrágszíjat a városnak, sok olyan projekt van, ami szorossá teszi a költségvetést.

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Krúdysok a Gasztroangyalban

2018. 02. 19.

Krúdysok a Gasztroangyalban
A Siófoki SzC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája diákjai kreatív ételkülönlegességeikkel szerepelhettek a Gasztroangyal című műsorban.
Részletek »

Rendhagyó irodalomóra Totth Benedekkel

2018. 02. 15.

Rendhagyó irodalomóra Totth Benedekkel
A siófoki BRTK Könyvtár rendhagyó irodalomórára hívta a város középiskolás és gimnazista diákjait a Lógó Üveg Kult Kocsmába. A február 15-i rendezvényen Totth Benedek író, műfordító könyvbemutatóval egybekötött kötetlen beszélgetéssel várta a fiatalokat.
Részletek »

Jótékonysági farsangi bál

2018. 02. 11.

Jótékonysági farsangi bál
A Siófoki Állatvédő Alapítvány javára szervezte meg idei Jótékonysági farsangi bálját a Nők Együtt Egyesület.
Részletek »

Busók Siófokon

2018. 01. 28.

Busók Siófokon
A Siófoki Szabadtéri Vendéglátók és Kézművesek Egyesületének januári rendezvényén a mohácsi busók, a kolbásztöltő verseny és a több száz méteres sültkolbász is rengeteg érdeklődött vonzott a hajóállomásra.
Részletek »

Pályaorientációs nap a Perczelben

2018. 01. 19.

Az ország népszerű egyetemeinek, főiskoláinak, valamint különböző szakmáknak a képviselői tartottak tájékoztatót a Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói számára január 19-én, a pályaorientációs nap keretében.
Részletek »

Örökségünk-Somogyország Kincse elismerésben részesült a Siófoki Női Kar

2018. 01. 17.

Örökségünk-Somogyország Kincse kitüntető címet kapott a 2018-as Megyehéten a Siófoki Női Kar. Az 1971-ben alakult, arany minősítést és fesztiválkórus rangot elnyert siófoki kórus egyesületének elnökét, Soós Ferencnét és a kórus karnagyát, Bati Zoltánt kérdeztük interjúnkban a kitüntetés és a Női Kar eddig elért sikerei, munkássága kapcsán.
Részletek »
Még több magazin cikk

KIKK éjjel-nappal

2018. 02. 05.

KIKK éjjel-nappal
A Kultúrházak éjjel-nappal rendezvény látogatói megtudhatták mi történik a Kálmán Imre Kulturális Központ kulisszái mögött, miután lekapcsolták a lámpákat és összehúzták a függönyöket.
Részletek »

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből

2018. 01. 10.

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből
Siófok várossá válásának 50. évfordulója alkalmából Siófok 50 - pillanatképek a város életéből címmel kiállítás sorozat indult a Kálmán Imre Kulturális Központban. Januártól egészen novemberig minden hónapban más és más témakörön keresztül ismerhetik meg az érdeklődők Siófok 50 évét.
Részletek »

Támogatás a Balaton Táncegyüttesnek

2017. 12. 02.

Az Egyesület vezetősége fontos lépésnek tatja a szakmai munka erősítését, hiszen jövőre a város 50. évfordulója alkalmából újabb koreográfiákkal, produkciókkal készülnek.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Nem minden balatoni hal lesz Balatoni hal

2018. 02. 18.

Nem minden balatoni hal lesz Balatoni hal, legalábbis, ha a fogassüllő és a ponty megkapja az uniós földrajzi árujelző oltalmat, amint azt az agrárminisztérium kezdeményezte – írja a hvg.hu.
Részletek »

Egész éves viharjelzést kér a Balatoni Szövetség

2018. 02. 17.

A Balatoni Szövetség a horgászok, vitorlázók biztonságáért kezdeményezi a Belügyminisztériumnál, hogy biztosítsák egész évben a jelenleg szezonálisan működő viharjelzést a Balatonon – közölte Balassa Balázs, a szervezet elnöke csütörtökön az MTI-vel.
Részletek »

Szállodaszövetség: 2017 minden mutatót érintően rekordév volt

2018. 02. 16.

A tavalyi év minden mutatót érintően rekordév volt a magyarországi szállodáknak – derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) legfrissebb, MTI-hez eljuttatott elemzéséből. A balatoni mutatók is igen kedvezőek, bár elmaradnak a fővárositól.
Részletek »

Megkezdték a halrács építését a Nyugati övcsatornán

2018. 02. 14.

Megkezdték a halrács építését a Balatonnál, a Nyugati övcsatornán. A 100 millió forint értékű beruházás célja, hogy megakadályozzák az idegen halfajok vándorlását a tó irányába, és korlátozzák a nagytestű, őshonos balatoni halak felúszását a csatornába.
Részletek »

Balatoni séf nyerte a Bocuse d’Or magyar döntőjét

2018. 02. 12.

Pohner Ádám, a balatonszemesi Kistücsök Étterem séfhelyettese nyerte a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny magyarországi döntőjét csütörtökön Budapesten, így ő képviselheti az országot az európai döntőn júniusban Torinóban.
Részletek »

Körtúra a téli Balatonon öt vitorlással négy nap alatt

2018. 02. 07.

Balatoni hajósok mintegy 20 fős csoportja úgy döntött, megfelelő felkészültség és átgondolt útvonal mentén, megállókkal és gasztro kalandokkal színesítve, 4 nap alatt körbetúrázzák 5 hajóval a Balatont február 4-8. között. “Idén már sok településen találni olyan helyeket, ahová télen is érdemes betérni, ha pedig kikötő is akad a közelben, miért ne hajóval tegyük ezt meg?” – tették fel a kérdést a résztvevők.
Részletek »

A Balaton a jövőben Közép-Európa egyedülálló turisztikai régiójává válhat

2018. 01. 21.

Módosult a turizmusfejlesztési törvény szerint a Balaton-régió területe. Néhány kisebb település ki-esett, viszont bekerült Veszprém városa, Eplény, Sümeg és a bakonyi területek.
Részletek »

A Balatoni Turizmus Szövetség csatlakozott a családok évéhez (mti)

2018. 01. 13.

A Balatoni Turizmus Szövetség csatlakozott a családok évéhez (mti)
Csatlakozott a kormány által meghirdetett családok évéhez a Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ), amely meghatározó szereplője lesz a balatoni turizmus irányítását végző, hamarosan megalakuló konzorciumnak – mondta Hoffmann Henrik, a szervezet csütörtökön újraválasztott elnöke Siófokon.
Részletek »

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az ország seregszemléjén

2018. 01. 08.

A Balatoni Hajózási Zrt. tavaly novemberben hivatalosan bejelentette, hogy idén is megszervezi a Nemzeti Regattát – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválját. Kijelölésre került a kétnapos esemény időpontja: 2018. június 9-10-én várják a települési csapatokat, illetve a kilátogató érdeklődőket a jövőre várossá válásának 50. évfordulóját ünneplő Sófokra, a Balaton nyári fővárosába. Folyamatosan érkeznek a települési nevezések a kétnapos országos seregszemlére, melynek ismét Ördög Nóra lesz az egyik házigazdája.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Sümegi Dalma, Siófok csigás íjász bajnoka

2018. 02. 06.

Sümegi Dalma, Siófok csigás íjász bajnoka
A siófoki születési Sümegi Dalma 12 éves korára már kétszeres pályaíjász országos bajnok lett csigás íjászatban. Két évvel ezelőtt születésnapjára lepte meg családja egy különleges íjjal, az úgynevezett csigás íjjal, majd Dalma sorra nyerte a különböző régiós és országos versenyeket.
Részletek »

Siófoki kapus a kanadai nemzetközi jégkorong tabella élén

2018. 01. 20.

Az U16-os magyar jégkorong válogatott megnyerte a kanadai Richmond International Bantam Midget elnevezésű korosztályos nemzetközi tornát. A csapat kapusa, Pesti József siófoki tanuló a kapus tabella első helyén végzett.
Részletek »

„A tenisz tudatos választás volt részemről”

2018. 01. 15.

Számos hazai és nemzetközi teniszbajnokságon ért el dobogós helyezéseket Balogh Bálint a Siófoki Perczel Mór Gimnázium 10. osztályos angol szakos tanulója, aki ötödik éve versenyszinten teniszezik a Siófoki Spartacus Sportegyesületnél.
Részletek »

Évértékelő a Gyarmati-Kocsis autóversenyző párostól

2018. 01. 07.

A 2017-es Országos Rally Challenge indulóinak sorában Siófok színeit képviselte Gyarmati Ariel és Kocsis György. A páros egy Mitsubishi Lancer Evo IX-essel szállt harcba a bajnoki pontokért 7 futamon. A siófoki autóversenyzők évértékelőjükben összegezték a tavalyi bajnokságokat.
Részletek »

2017 legjobb sportolói

2018. 01. 02.

2017 legjobb sportolói
Több száz Világbajnok, Európa Bajnok és országos bajnok siófoki sportoló, valamint edzőik vehették át elismerő okleveleiket, érmeiket 2017 legjobb sportolóinak díjátadó gáláján.
Részletek »
Még több sport cikk