Magazin
Az első magyar kutatónő, aki az Antarktiszon...
Csaknem ötven év után húzta haza a szíve Siófokra.
Csaknem ötven év után húzta haza a szíve Siófokra.
Kálmán Imre-fotókiállítás nyílt a világhírű operettkomponista születésnapján, október 24-én a KIKK előtti téren. November 26-ig...
Turizmus, 2020: a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma alapján Balatonfüred áll az élen, de ha a magánszálláshelyekét is...
A 24. Krúdy-napok megnyitójának és kulturális programjainak október 19-én a Kálmán Imre Kulturális Központ adott otthont. A teltházas színházteremben az intézmény főigazgatójának és a város alpolgármesterének köszöntői fogadták az iskola diákjait, pedagógusait és a meghívott vendégeket.
- Immár 24. alkalommal gyűltünk össze, hogy a Krúdy-napok alkalmával ünnepeljük a gasztronómiát és a kultúrát. A rendezvény első napján a kultúráé a főszerep, elsősorban Krúdy Gyula munkásságát mutatja be az országos prózamondó verseny, valamint egy színdarabot tekinthet meg a közönség az iskola irodalmi színpadának előadásában, a második napon a gasztronómia kerül középpontba. Úgy gondolom, mai világunk jelmondata az, hogy élj többet és minél gyorsabban. Ez önmagában jó lehetne, de most az élet két olyan területét ünnepeljük, a gasztronómiát és a kultúrát, ahol muszáj kicsit lassítani, különben nem tudnánk értékelni az ízeket, az élet ízeit, és nem tudnánk értékelni a kultúrát sem. Azt látom, hogy a magyar gasztronómia területén jelenleg komoly változásokon megy keresztül, és reményeim szerint ezeknek a változásoknak a legkiválóbb követei éppen a Krúdy Gyula Középiskolából fognak kikerülni. Nemcsak a gasztronómia és a kultúra, hanem az oktatás is változik. Siófok városa azzal büszkélkedhet nyár óta, hogy a Balaton partján egymaga birtokolja a szakképzési centrum székhelyének címét, amelynek tartóoszlopa a Krúdy Gyula Középiskola. Bízom abban, és hiszem, hogy továbbra is Siófok lehet a magyar gasztronómia és kultúra fellegvára, amelyben óriási szerepe van, volt és lesz is a Krúdynak, amely intézmény minőségi munkahelyekre minőségi szakembereket képez, ezzel növelve a város megtartóerejét, és a maga eszközeivel igyekszünk hozzájárulni a város fejlődéséhez is. – hangzott el Szamosi Lóránt, a Siófoki SZC főigazgatójának megnyitó beszédében.
- Az iskola fennállása alatt több átalakítást ért meg, és talán éppen ezért, vagy ezek ellenére térségünk és Somogy megye kiemelkedő oktatási intézménye. Képzési kínálata vonzó a kereskedelem, marketing, vendéglátás-turisztika, közgazdaság iránt érdeklődő fiatalok körében. Kitörési pontot jelentett az intézmény számára, hogy a toborzáskor már nemcsak a 14-15 éves korosztályra koncentrál, hanem intenzív felnőttoktatásba is kezdett. Az iskolában végzett diákok megfelelő szaktudással léphetnek a munkaerő piacra, és gyakorlatorientált képzés segíti a fiatalok számára a választott szakterületen való helytállást. Siófok turisztikai irányultsága fürdővárosi jellegéből adódóan megkérdőjelezhetetlen, azonban ehhez a területhez olyan szorosan kapcsolódik mind a kereskedelmi, mind a közgazdasági szakmacsoport, hogy a városunkban működő vállalatok, cégek beszippantják a jól képzett, szakmájukban elhivatott szakembereket. Siófok Város Önkormányzata mindent meg kíván tenni annak érdekében, hogy a szakképzés fontosságát minden fórumon hangsúlyozza, csatornát építsen ki a szakemberek és a városunkban működő vállalkozók között. – emelte ki beszédében Siófok alpolgármestere, Potocskáné Kőrősi Anita, aki az iskolához fűződő személyes élményei kapcsán azt is hozzátette, a Krúdy-napok a szakmai programokon túl a közösségépítésről is szólnak.
A megnyitó beszédeket a Krúdy Irodalmi Színpadának zenés, táncos színielőadása követte. A diákok a Neoton Szép nyári nap című musicaljét adták elő, amely a ’70-es évek forró júliusi napjainak hangulatát idézte fel, és igazi retro bulit hozott a színházterembe. Az ifjú színészek az előadást délután újra teltház előtt ismételték meg.
Délelőtt a Krúdy Gyula prózamondó versenyen a prózaíró gazdag életművét idézték fel a benevezett versenyzők, akiknek előadásait több szempont alapján értékelte a szakértő zsűri.
Október 20-án az egészséges életmód és táplálkozás került a középpontba a Siófoki Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakképző Iskolájában. A Krúdy-napok szakmai rendezvényének idei mottója: Tegyünk együtt hagyományainkért, egészségünkért, környezetünkért. „Ételed az életed” vezérgondolatot követve a gasztronómiai versenyen megmutathatták a vendéglátós diákok, hogy az egészséges táplálkozás milyen fontos részét képezi életünknek, és hogy a megfelelő alapanyagok felhasználásával, a hozzá illő italok megválasztásával hozzájárulhatunk az egészség megőrzéséhez, a jó közérzet kialakításához.
A versenyzők szakács, cukrász és pincér kategóriában indultak. Az egyes intézmények csapatai többfogásos menüsoraikat a zsűrinek, a meghívott vendégkóstolóknak is feltálalták, és az ételkölteményeket az iskola tornatermében is kiállították.
A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség fővédnöksége alatt álló gasztronómiai versenyre az ország több szakiskolájából és külföldről is neveztek diákcsapatok. A Kaposvári Szakképzési Centrum Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája, a kadarkúti Jálics Ernő Vendéglátóipari Szakközép és Szakképző Iskola, a veszprémi Jendrassik-Venesz Középiskola és Szakiskola, a budapesti Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola, a szekszárdi Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskola, valamint a házigazda, a Siófoki Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakképző Iskolája és annak szlovák testvérintézménye, a Hotelová Akadémia Nitra képviseltette magát a szakácsversenyen. A cukrászversenyen a szekszárdi és a kadarkúti iskola csapatának kivételével mindegyik intézmény részt vett.
A szakács és cukrászverseny különböző fogásait Kelemen Endre, Kovács János és Kostyál Gábor mesterszakácsok zsűrizték. A házigazda, Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskola menüjében füstölt harcsatekercs, falusi galambleves, rozmaringos nyúlraguval töltött gratinírozott paradicsom, áfonya sorbet, erdei gombás szarvasfilé is szerepelt, és a meggyes csokoládé álom fantázianevű desszertet tálalták fel a diákok utolsó fogásként. A versenyző intézmények menüsorában olyan ételkülönlegességek kaptak helyet, mint például a krémes csalán leves, a kakukkfüves borjúszűz gyömbéres kékszilva raguval, teljes kiőrlésű lisztből készült szalvétagombóccal, mézes sütőtökpürével, vagy a céklás-csokoládés oázis, gránátalma habbal.
Október 20-án a gasztronómiai versenyekkel párhuzamosan rendezték meg a Krúdy-napokon a csomagolóversenyt, amelyen 17 csapat indult az ország kereskedelmi szakképzéssel foglalkozó intézményeiből. A díszasztalokat és díszcsomagolásokat a versenyzőknek természetes anyagok felhasználásával kellett elkészíteniük. A kreatívan berendezett asztalok közt a szekszárdi bor, vagy a bajai halászlé köré épülő témakörök, egy pajtaesküvő és különböző őszi és karácsonyi dekorációk is megtalálhatóak voltak. A zsűri a munkákat több szempont alapján értékelte, fontos volt például, hogy a csomagolásnál felhasznált anyagok megfeleljenek a versenykiírásnak, a csomagolás szakszerű és tetszetős legyen, de figyelembe vették az asztal összhangját és a színharmóniát is.
Október 20-án a Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskolában a Krúdy-napok mellett az általános iskolásoknak szóló pályaválasztási napot is rendeztek. Az iskola tornatermében mutatkoztak be a térség szakközépiskolái, szakképzési intézményei. A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara a pályaválasztásról szóló teszttel és a különböző szakmákat bemutató kiadványokkal készült a pályaválasztás előtt álló diákoknak.
Milei Barbara
2021. 01. 23.
2021. 01. 12.
2020. 12. 24.
2020. 12. 20.
2020. 12. 06.
2020. 11. 11.
2020. 10. 04.
2020. 09. 12.
2020. 08. 16.
2020. 07. 25.
2020. 06. 25.
2020. 05. 10.
2020. 04. 05.
2020. 02. 24.
2020. 02. 23.
2020. 02. 21.
2020. 01. 31.
2020. 01. 27.
2020. 01. 11.
2019. 12. 27.
2019. 12. 14.
2019. 12. 14.
2019. 11. 11.
2019. 10. 28.
2019. 10. 26.
2019. 10. 25.
2019. 10. 21.
2019. 10. 12.
2019. 10. 08.
2019. 10. 06.
2019. 10. 04.
2019. 10. 03.
2019. 10. 01.
2019. 09. 23.
2019. 09. 20.
2019. 09. 19.
2019. 09. 18.
2019. 09. 16.
2019. 09. 15.
2019. 09. 08.
2019. 09. 02.
2020. 10. 29.
2020. 07. 09.
2020. 05. 06.
2020. 02. 19.
2020. 01. 29.
2020. 01. 28.
2020. 01. 18.
2019. 12. 18.
2019. 12. 14.
2019. 10. 27.
2019. 10. 22.
2019. 10. 11.
2019. 10. 10.
2019. 09. 26.
2019. 09. 25.
2019. 09. 24.
2019. 09. 22.
2019. 09. 21.
2019. 09. 17.
2019. 09. 13.
2019. 09. 12.
2019. 09. 09.
2021. 01. 23.
2020. 11. 30.
2020. 08. 31.
2020. 03. 10.
2020. 03. 03.
2020. 02. 07.
2020. 01. 19.
2019. 11. 10.
2019. 11. 06.
2019. 11. 05.
2019. 11. 03.
2019. 11. 02.
2019. 10. 29.
2019. 10. 19.
2019. 10. 05.
2019. 09. 14.
2019. 09. 11.
2019. 09. 07.
2019. 08. 30.
2019. 08. 23.
2019. 08. 22.
2019. 08. 15.
2019. 08. 14.
2021. 01. 11.
2020. 12. 13.
2020. 10. 29.
2020. 10. 17.
2020. 09. 27.
2020. 09. 13.
2020. 08. 26.
2020. 08. 24.
2020. 08. 16.
2020. 08. 09.
2020. 08. 02.
2020. 07. 23.
2020. 07. 11.
2020. 06. 22.
2020. 05. 04.
2020. 04. 09.
2020. 03. 17.
2020. 03. 07.
2020. 02. 18.
2020. 02. 09.
2020. 02. 02.
2020. 01. 26.
2020. 01. 22.
2020. 01. 21.
2020. 01. 12.
2020. 01. 10.
2020. 01. 09.
2020. 01. 05.
2019. 12. 14.
2019. 11. 07.
2019. 10. 23.
2019. 10. 20.
2019. 08. 25.
2019. 08. 06.
2019. 07. 31.
2019. 07. 28.
2019. 06. 27.
2019. 06. 13.
2019. 05. 31.
2019. 05. 23.
2019. 05. 14.
2019. 04. 22.
2019. 04. 06.